Bir süredir ipuçları verilen yerli malı arama motoru projesiyle ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer'in verdiği bilgiye göre, 'yerli malı yurdun malı arama motoru' çalışmaları 2010′da tamamlanmış olacak.
Türkiye'de devlet destekli, (Dolayısıyla tam devlet kontrollü) bir arama motoru kurulması için kolları sıvayan BTK Başkanı Acarer, diğer arama motorlarının yabancılığına vurgu yaparak, biraz da 'milliyetçi' bir tonda konuşuyor.
Türkiye'de, sermayenin vatanı, milliyeti, dini (Hatta imanı) olmaz diyerek, liberal ekonomi pazarlanırken, bu söylem biraz garip kaçmıyor mu?
'Youtube' ve 'Google' başta olmak üzere mevcut tüm arama motorları ve sitelerin yabancı kaynaklı olmasını dezavantaj olarak yorumlayan Acarer, “Şu andaki internet yoluyla yapılan her türlü haberleşme yabancı ülkelere gidiyor, oralardan geri geliyor. İşin bu açıdan bir güvenlik tarafı var” şeklinde konuşuyor.
Mevcut yabancı arama motorlarının Türkiye'nin ihtiyaçlarına cevap vermediğini belirten Acarer, bu konuda haklı. Google'ın dışındaki hiçbir arama motoru, yerelleşmeyi tam anlamıyla başarabilmiş değil. Yahoo, yerelleştirme çalışmalarına başladı ama yüzüne gözüne bulaştırdı mesela.
BTK'nın tek takıldığı bu da değil, arama motorlarının, ülke hassasiyetlerine zaman zaman duyarsız kaldığını dile getiriyor. Sanıyorum burada, devlet tarafından engellenmiş yasadışı içerikleri engellemede, Google'ın kamu kurumlarına yeterince yardımcı olmuyor oluşu rol oynuyor.
Yerli arama motorunun Türkiye'nin yanı sıra Türk cumhuriyetleri ile İslam ülkelerinde de çok tutulacağını ileri süren Acarer, “Bu ülkelerin bizim arama motorumuza çok daha fazla güveneceğini düşünüyorum” diyor. Peki biz yabancı arama motorlarına güvenmiyorsak, diğer ülkeler bizim (tam kontrollü) arama motorumuza neden güvensin?
Sonuç olarak, Çin'in Baidu'su gibi, bizden de yerel pazarda güçlü bir arama motoru çıkması iyi fikir. Ancak bunu yabancı düşmanlığı söylemleriyle yapmak, 'damardan' girerek pazarlamaya çalışmak, günümüzün gerçekleriyle bağdaşmıyor. Devlet gerçekten bizi bu kadar çok mu seviyor? / MELİH BAYRAM DEDE