Milas'ta makineli pamuk hasadı

İha
00:0013/10/2009, Salı
G: 13/10/2009, Salı
Yeni Şafak
Milas'ta makineli pamuk hasadı
Milas'ta makineli pamuk hasadı

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı: 'Pamuğa tekrar dönülmeli.' İlçe Tarım Müdürü Ali Akay: 'Pamuğa dönmekte fayda var'.

Muğla'nın Milas ilçesinde Milas Ziraat Odası (MİZO) tarafından İçme köyünde “Tarla Günü” yapıldı. MİZO tarafından, Milas'a bağlı İçme köyünde yapılan pamuk hasadı nedeniyle düzenlenen 'Tarla Günü'nde pamukla ilgili sorunlar konuşuldu. Ertuğrul Türk adlı üreticinin tarlasında gerçekleştirilen etkinliğe; Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas İlçe Tarım Müdürü Ali Akay, MİZO - TAR Müdürü M. Emin İnce, Milas İlçesi Ziraat Odası Tarımsal Danışmanlık Merkezi'nde görevli Ziraat Mühendisi Serdar Baltacı, S. S. 152 Nolu Milas Pamuk Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Halit Şenli ve çiftçiler katıldı. Törende sonra konuşan Milas İlçe Tarım Müdürü Ali Akay; “Nasıl ki İç Anadolu Bölgesi Anadolu'nun hububat ambarıysa, Milas'ın pamuk ambarı da bu bölgeydi. Bu bölgede pamuk birinci ürünümüzdü diğer ürünler de çok nadir yetiştirilirdi. Bizim kayıtlarımıza göre Milas'ta 60 bin dekar pamuk ekilen arazimiz vardı. Ancak son yıllarda büyük bir daralma oldu.

3 yıl önce 1.100 kuruşa satılan pamuk geçen yıl 80 kuruşa satıldı. Bu yıl yaklaşık 1 TL fiyat bekleniyor. Bakanlığımızın vermiş olduğu prim ise sertifikalı tohum kullananlar için 42 kuruş. Önümüzdeki yıllarda arazi sahiplerinin pamuğa dönmelerinde fayda var” dedi. S. S. 152 Nolu Milas Pamuk Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Halit Şenli ise, pamuğun son yıllarda ekim alanlarının daraldığını ancak krizle birlikte daha çok daraldığını söyledi.


“TEKRAR PAMUĞA DÖNÜLMELİ”

Tekrar pamuk üretimine dönülmesi gerektiğini kaydeden MİZO Başkanı İsmail Atıcı; “1999 yılında ilçemizdeki ekili alan 53 bin dönüm, üretim miktarı 17 bin ton. Pamukla uğraşan çiftçi sayısı 2 bin 250. 2001 yılında ise, 49 bin dönüm alan ekilmiş, 12 bin ton pamuk elde edilmiş. Pamukla ilgilenen üretici sayısı ise 1845 olmuş. 2009 yılında ise tahmini rakamlar şöyle: 2 bin dönüm ekim alanı, 1 ton ürün bekleniyor, üretici sayısı ise yaklaşık 40” dedi.

Atıcı, bu duruma gelinmesinde artan maliyetlerin, yetersiz primlerin, yerini bulmayan mazot ve gübre desteklerinin etkili olduğunu belirti. Atıcı, “2010 yılında pamuk üreticisine verilecek olan primler önceden açıklansın. Bunu devletimizden bekliyoruz. Ona göre üretici hesabını yapsın ve üretime başlasın. Herkes yanlıştan dönsün” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından 40 dönümlük arazideki pamuğun hasadı yapıldı. Arazi sahibi Ertuğrul Türk, yıllardan beri pamuk ürettiğini ve pamuk üretiminden hiçbir zaman vazgeçmediğini belirterek, “Geçen yıl 100 dönüm bu yıl ise toplam 140 dönüm araziye pamuk ektim. Ben ürünümden memnunum, pamuk üretmeye devam edeceğim” dedi.