Ramazan ayının gelmesiyle birlikte unutkanlıklarda da büyük artış yaşanıyor. Trabzon Belediyesi Zabıta Müdürlüğü buluntu eşyalarla dolarken, kredi kartları, nüfus cüzdanları en fazla unutulan eşyalar arasında yer alıyor.
Genellikle yollarda ve otobüslerde buluntu eşyalara daha çok rastlanırken, Zabıta yetkilileri vatandaşların kayıp eşya konusunda mutlaka Zabıta Müdürlüğü'ne müracaat etmelerini istiyor. Kredi kartı, bankamatik kartı, nüfus cüzdanı, sağlık karnesi, pasaport, gözlük, cep telefonu en fazla buluntu eşyalar arasında yer alırken, evlilik cüzdanlarının da buluntu eşyalar arasında yer alması dikkat çekiyor.
Zabıta yetkilileri 2007 yılından buyana bulunan ve sahibi ortaya çıkmayan 273 nüfus cüzdanını Nüfus Müdürlüğü'ne, 31 adet ehliyet cüzdanını Emniyet Müdürlüğü'ne 1 ay önce teslim ettiklerini belirttiler.
Uzmanlar, yirmili yaşlardan sonra beynin sadece varolan beyin hücreleri arasındaki bağlantıları arttırarak geliştiğini ve diğer yandan da yavaş yavaş hücre ölümü başladığını belirtiyor. Biz ne kadar çok farklı alanlarla ilgilenir ve entelektüel seviyemizi geliştirmeye çalışırsak beynimizde kendisini o ölçüde geliştiriyor. Fakat yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan hücre ölümü nedeniyle giderek kullanmakta olduğumuz hücre havuzu azalıyor. Bu nedenle bir süre sonra beyin yeni bir şeyler öğrenirken bazı tasarruflar yapar ve aslında çok da kullanılmayan bazı bilgileri siler. Öğrenme artık en eskilerin silinip yenilerin kaydedilmesi şeklini alıyor. Dolayısıyla zamanla ortaya çıkan doğal bir unutma süreci yaşanıyor.
Öte yandan özellikle 20-50 yaş arasındaki “unutkanlık” şeklindeki yakınmaların çoğunluğu stres, iş veya ders yoğunluğu, özel yaşamlarda oluşan değişimler (evlenme, boşanma, eşlerden birinin yada aileden birinin kaybı gibi) şeklinde yaşam süresince zaman zaman zorlandığımız anlarda ortaya çıkan, daha çok dikkat eksikliği, konsantrasyon güçlüğü, depresyon gibi sebeplere bağlı gelişiyor.