Antik dönemlerden kalan tarihi yapılarıyla o zamanın dokusunu özümsememizi sağlayan Assos tarihi gezileri seven doğa tutkunları için müthiş bir seçim. Aristo'nun da bir dönem yaşadığı, tarihin hemen hemen bütün dönemlerine tanıklık etmiş Çanakkale'nin şirin ilçesi Assos, bütün doğal ve kültürel güzelliğiyle sizi bekliyor!
Yazı dizimize başlarken İstanbul'un yakın yerlerinde birkaç günlüğüne nefes alıp kaçamak tatiller yapmayı düşünmüştük. Ama o kadar yorulmuşuz ki tatil yapma sevdası bizi bizden aldı ve kendimizi birden bire Assos'ta bulduk. İstanbul'a 50-100 kilometre uzaklıkta değil 380 kilometre uzaklıkta. Hudutları biraz aştık fakat Assos'un güzelliği buna değer. Amfi tiyatrosu, antik limanı, denizi, balığı derken Assos kendini o kadar farklı kılıyor ki. Herkese sesleniyorum, Assos'u görmeden olmaz… Assos, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı şimdiki adı, Behramkale olan köyde kurulmuş bir antik kent. Tarihte Assos Edremit körfezinin en önemli limanı ve Hellenistik dönemde önemli bir ticaret merkeziymiş. Günümüzde ise bir tatil beldesi haline gelmiş küçük bir yer olmasına rağmen mükemmel. İnanın Assos'ta ne yapacağım diye düşünmenize zaman kalmıyor. Hem Ege Denizi'nin tadını çıkarabiliyor hem de Assos'un tarihi dokusunu hissedebiliyorsunuz. Assos taş duvarlı evleri ve otelleriyle mistik bir havada sizi en iyi şekilde ağırlıyor.
İstanbul-Çanakkale üzerinden İzmir'e doğru giderken Ezine'yi geçip Ayvacık'tan sağa, Behramkale yönüne dönerek Assos'a ulaşabilirsiniz. Ayvacık'tan Assos 18, Çanakkale'den ise 95 kilometreyi buluyor. Farklı bir yol kıllanmak istiyorsanız, Çanakkale'den sonra Geyikli Gürpınar sahil yolunu takip ederek Bademli üzerinden Koyunevi köyüne giden kavşaktan deniz tarafına dönünce, 4.5 kilometrelik rampayı inerek Sokakağzı sahiline gelebilirsiniz. Yolu bozuk, yokuş ve toprak olan Koyunevi köyüne, Ayvacık-Gürpınar arasında günde 10 sefer yapan minibüslerle de ulaşılabilir.
Gelibolu-Lapseki veya Ecebat-Çanakkale arası saat başı kalkan feribot seferleriyle de geçilebilir. Assos'un İstanbul'a uzaklığı ise 380 kilometre.
Birçok güzelliğe sahip Assos. Antik kenti, Antik limanı, taş evleri, sıcak insanları ve tabii ki de koyları… Assos'ta gece ister Assos Antik Liman'daki restoranlarda leziz balığınız eşliğinde keyif yapabilir, ister Assos Antik Kenti'nin bulunduğu Behramkale köyünde bir köy kahvesinde çayınızı içebilirsiniz. Assos'tan dönerken kendinizi öyle dinlenmiş hissedeceksiniz ki.
Assos Antik Kenti'nin hemen altında bir amfi tiyatro yer alır. Koruma altında bulunan bu yere Assos Antik Kenti'nden çıkıp, köyün hemen yanından inen yolla ulaşabilirsiniz. Midilli Adası'na karşı kurulmuş doğal bir kaya oyuğuna at nalı şeklinde yapılmış olan tiyatronun ilk kapasitesi 2 bin 500 olarak bilinmekte. Deprem sonucu yıkılan tiyatro daha sonra restorasyon çalışmalarıyla tekrar işle hale getirilmiş. Şimdiki kapasitesi bin 500 olan tiyatro festival ve konserlere ev sahipliği yapıyor.
Amfi tiyatrodan aşağıya devam ettiğinizde otel ve restoranların bulunduğu antik limana ulaşırsınız. Assos'un en cazibeli yerlerinden biri olan Assos Limanı, ufacık bir yerleşim bölgesi. Antik havasını bugüne kadar korumuş olan liman mendireğin kırmızı ve yeşil fenerleri antik kentin sütunlarının tepesine konulmuş. Antik limanın kalıntıları hala görülebiliyor. Limana inen araba yolu dik ve virajlı. Yazın araba girişine kapalı liman. Zaten arabayla dolaşılacak bir yer değil. 2000 yılında Kültür Bakanlığı tarafından genişletilen mendirek, birçok balıkçı teknesine barınak olmuş. Akşamları mendirekte oturmak ve balık tutmak çok keyifli. Kıyı, balıkçı restoranlarıyla dolu. Ayrıca tesislerin ahşap iskelelerinden denize girebilirsiniz.
Assos'da ilk akla gelen tabii ki deniz ürünleri. Mutlaka denenmesi gereken yemekler ise vahşi deniz çipurası, defne yapraklı şiş balığı ve kalamar. Bunların yanında plajın biraz yukarısındaki cafelerde fastfood yeme imkanına da sahipsiniz. Assos plajlarının bir numaralı tatlısı ise “Vaffle” isimli kaymaklı özel bir dondurma. Bu dondurma Assos'a özel mutlaka denenmesi gereken bir lezzet. Sokakağzı sahilinde mantıcı, pizzacı ve çeşitli çay bahçeleri yer alır. Genel olarak restoranlardaki fiyatlar ve hizmetler de iyi.
Gündüzleri minderlerde veya şezlonglarda güneşin ve denizin tadını çıkaracağınız büyük iskele platformumuzda, akşamları bambu meşaleler eşliğinde muhteşem Midilli Adası manzarasına karşı denizin üzerinde yemek yiyerek keyif alabileceğiniz Koruhan Butik Otel, sizin için iyi bir tercih. Konaklamanın bedeli ise kişi başı yarım pansiyon 90 TL. Adres: Koruoba köyü sahili Assos.