MB, 15 aydır düşüş eğiliminde olan enflasyon canavarının yeniden tırmanışa geçeceği öngörüsünde bulundu. Bu kapsamda MB, geçtiğimiz Ekim ayında yüzde 5,4 olarak açıkladığı 2011 yılı enflasyon tahminini yüzde 5,9 olarak revize etti
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, düzenlediği basın toplantısı ile “2011 Yılı Enflasyon Raporu”nu açıkladı. Yılmaz, enflasyonun yüzde 70 olasılıkla 2011 yılı sonunda, orta noktası yüzde 5,9 olmak üzere yüzde 4,5 ile yüzde 7,3, 2012 yılı sonunda ise orta noktası yüzde 5,1 olmak üzere yüzde 3,3 ile yüzde 6,9 aralığında olacağını, orta vadede ise yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını söyledi.
Enflasyonda arzu edilen görünümde farklılaşma olması halinde de ek tedbirler alacaklarını vurgulayan Yılmaz, uygulanan sıkı para politikasının etkilerinin de yakın zamanda görüleceğini söyledi. Yılmaz, yine kredilerin büyüme hacminin de genişlemesi halinde ilave tedbirler alacaklarını dile getirdi. Öte yandan gelişmekte olan ülkelerde küresel krizden kaynaklı enflasyon artışının olması halinde sıkı para politikasına geçmeleri riskinin de bulunduğunu belirten Yılmaz, böyle bir durumda ise daha güçlü bir sıkılaştırılmış para politikası uygulanacağını kaydetti.
Yılmaz MB'nin aldığı kararlarının diğer ülkelerden farklı olmadığının altını çizerek, emtia ve sermaye hareketlerindeki kaymalardan dolayı bir enflasyon hareketliliğinin olduğunu belirtti. Yılmaz, Japonya, Hindistan, Kore ve Brezilya Merkez Bankalarının da munzam karşılıkları artırdığını ve enflasyonun çıkmaması için sıkı para politikası izlediklerini söyledi.
MB'nin aldığı kararlarla ilgili tartışmaları yorumlayan Yılmaz, "Ne mucize yaratan ne de sıkıntı yaratan bir Merkez Bankası Başkanıyım. Daha düşük faiz, daha yüksek zorunlu karşılık en uygun seçenek. Zorunlu karşılık kararları ile piyasadan yaklaşık 22.5 milyar TL çekilmiş olacak” dedi. Yılmaz, "Frene sert basmıyoruz. Aldığımız tedbirler sürdürülebilir borçlanma, büyüme ve fiyat istikrarını hedefliyor" diye konuştu.