TEMA'nın 400 bin gönüllüsünün, Türkiye'nin dört bir yanındaki din adamlarıyla birlikte yürüteceği çalışmalarda vatandaşların çevre bilincinin artırılması hedefleniyor. TEMA Vakfı Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Doğan, “Biz vakıf olarak din adamlarıyla ortak çalışmalar yapacağız” diye konuştu.
TEMA Vakfı uzun yıllardır Türkiye'nin toprakları ve doğal varlıklarını korumaya yönelik yürüttüğü çalışmaları bundan sonra Diyanet İşleri Başkanlığı'nın katkılarıyla yürütecek. TEMA Vakfı Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Doğan, vakıf olarak 18 yılı aşkın süredir Türkiye'nin karşılaştığı toprak erozyonu ve çevre sorunlarıyla ilgili kamuoyunu aydınlatmaya çalıştıklarını vurguladı. Çevrenin korunmasına yönelik Türkiye'nin önde gelen kurum ve kuruluşlarının da katkılarıyla da çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Doğan, bu kapsamda Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ve TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı Hayrettin Karaca ile TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Lütfü Baş arasında bir protokol imzalandığını belirtti.
Protokol sayesinde TEMA gönüllüleri ve din görevlilerinin doğal varlıkların korunması ve bilinçli bir kamuoyu oluşturulması için çalışacaklarını kaydeden Prof. Dr. Doğan, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın direkt olarak 13.5 milyon insana ulaşan bir kurum olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: “TEMA olarak halkımızda çevre bilincini oluşturmak, onlara toprak sevgisi aşılamak, ağaç dikimini teşvik etmek, çevre ve doğal varlıklar üzerindeki baskıyı azaltmak istiyoruz. Bunun için, özellikle bizim 400 bin gönüllümüz ile Diyanet İşleri Başkanlığında görevli din adamlarıyla birlikte hareket edilecek.” Din adamlarının cemaate çevre konusunda vaazlar vereceğini anlatan Doğan, “Biz vakıf olarak din adamlarıyla bir araya gelip onlara eğitimler vereceğiz. Onlar da halkı eğitecekler. Bunu protokole bağladık. Ortak çalışmalar yapacağız. İslam dini, çevreye ve doğaya çok önem veren bir din' diye konuştu.
TEMA Vakfı'nın Tabii Mütevelliler Heyeti Üyesi olan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu ise Kuran-ı Kerim'in, yeryüzü ve gökyüzünde canlı cansız bütün varlıkların belli bir ölçü ve dengeye göre yaratıldığına, insanın tabiattan faydalanırken bu ölçü ve dengeyi bozmaması gerektiğine dikkat çektiğini kaydetti. Çevreyi korumanın dini görevlerden biri olduğunu ifade eden Bardakoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı ve TEMA Vakfı arasında yapılan protokolle daha önce de uygulanan erozyonla mücadele ve ağaçlandırma çalışmaları kapsamında yeni bir adım daha atıldığını vurguladı.
Prof. Dr. Bardakoğlu, İslamın sadece ibadet hayatını değil, hayatının diğer yönleriyle de ilgili emir, tavsiye ve uyarıları da ortaya koyduğunu dile getirerek, şunları kaydetti: 'İnsanı en güzel nitelik ve üstün meziyetlerle donatan Allah, ona birçok güzellikleri de emanet etmiştir. Bu emanetlerin başında insanın gezip dolaştığı, kendisine sunulan nimetlerden yararlandığı ve tüm beşeri ihtiyaçlarının karşılandığı kainat gelmektedir. Yaşadığımız zaman dilimi içerisinde tabiatı sevme, çevreyi koruma ve temiz tutma, suları doğru kullanma, toprak kaymasının önlenmesi için ağaçlandırmayı bir bilinç haline getirme emanetlere sahip çıkmanın birer göstergesidir.”