Makul çözüm

00:002/05/2009, Cumartesi
G: 2/05/2009, Cumartesi
Yeni Şafak
Makul çözüm
Makul çözüm

Valilik, emniyet ve sendikalar 'makul sayı'da uzlaşınca işçiler 1977'den sonra ilk kez Taksim'de 1 Mayıs'ı kutladı. 5 bine yakın işçi, KESK ve DİSK'in ana korteji eşliğinde Taksim Cumhuriyet Anıtı önünde bayram coşkusu yaşadı.

Pangaltı'nda miting yaparak işçileri polisle karşı karşıya getirmeyi planlayan grupların oyununu ise Valilik bozdu. 'Makul sayı'nın 3 katına ulaşan DİSK ve KESK kortejine Taksim'e çıkma izni veren Valilik, işçilerin Pangaltı'ya yönelmesini engelledi.

1977 yılındaki kanlı 1 Mayıs'tan sonra gösteri ve kutlamalara kapatılan Taksim Meydanı, dün tarihi bir ana tanıklık etti. İstanbul Valiliği ve sendikaların 'makul sayı'da uzlaşmasının ardından 5 bin işçi 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutladı. KESK ve DİSK'in ana korteji eşliğinde Taksim'e çıkan işçiler halay çekip coşkuyla bayramlarını kutladı.

AK PARTİLİLER'DEN DESTEK

Sabahın ilerleyen saatlerinde İstanbul Emniyeti'nin bariyerler kurarak trafiğe tamamen kapattığı Taksim'e ilk önce Türk-İş geldi. Sloganlarla Taksim Meydanı'na yürüyen Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu başkanlığındaki heyet, Cumhuriyet Anıtı'na çelenk, 1977'de 36 kişinin hayatını kaybettiği Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakarak saygı duruşunda bulundu. Gruba Taksim'e girişlerinde AK Parti Milletvekilleri Burhan Kuzu, Feyzullah Kıyıklık ve Agah Kafkas ile ÖDP Milletvekili Ufuk Uras da destek vermek amacıyla katıldı.

POLİS EŞLİĞİNDE YÜRÜYÜŞ

DİSK ve KESK'in öncülük ettiği bir grup ise öğle saatlerinde Pangaaltı'ndan Taksim'e doğru yüzlerce polis eşliğinde yürüyüşe geçti. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Ali Özpolat, CHP İstanbul Milletvekilleri Mehmet Sevigen ve Sacit Yıldız, DTP milletvekilleri Sırrı Sakık eski Kültür Bakanı Ercan Karakaş ve CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin sendikaların kortejine katıldı.

MÜDÜRÜM 100 KİŞİ DAHA

Osmanbey'de polisin çevreden katılımlara izin vermemesi üzerine grup bir süre bekledi. Bu arada İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ı kortejin yanından geçişi sırasında grup üyeleri ıslıklarla protesto etti. Çevreden DİSK ve KESK'in kortejine katılmak isteyen grupları ise polis engelledi. Bu sırada bir ekip amirinin telsizden Cerrah'a 'Müdürüm burada kalabalık artıyor. Tutmakta zorlanıyoruz. 50-100 kişi daha Taksim'e çıksa ne olur' anonsu dikkat çekti. DİSK ve KESK'in 5 bin kişilik korteji polisin yoğun güvenlik önlemleri altında öğle saatlerinde Taksim Meydanı'na girdi.

İNSANLAR MAKUL OLMALI

Yaklaşık 5 bin kişiye seslenen DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, “Birlik, mücadele ve dayanışma gününü kutlu-yoruz. Bayramımızı en güzel şekilde kutluyoruz. Burada yitirdiğimiz canlarımızı bağrımıza basacağız. Herkes elini vicdanına koyup söylesin. Makul olan bu değil miydi? Sayılar değil, insanlar makul olmalıdır” dedi. KESK Başkanı Sami Evren ise, 1977 olaylarında ölenleri saygıyla andıklarını belirterek “Davanın peşini bırakmadık fakat bugüne kadar ne failleri bulundu, ne de azmedenler. 30 yıldır Taksim'in emekçilere açılmasını istedik. Yoksulluğa, yolsuzluğa karşı duracağız” diye konuştu.

OLAYSIZ DAĞILADILAR

DİSK otobüsünden 1 Mayıs kutlamasının bittiği ve grupların dağılması yönünde anons yapıldı. Alanda bir süre oturan grup, daha sonra polisin uyarısıyla Taksim Meydanı'ndan ayrıldı. Bu arada, güvenlik güçleri de alanı tamamen barikatlarla çevirerek meydana ve İstiklal Caddesi'ne giriş ve çıkışları kesti. Taksim'deki kutlamalar, herhangi bir olay yaşanmadan saat 15.00'te tamamlandı.


Anıta tırmanıp fotoğraf çektiler

31 yıl sonra Taksim'e çıkmanın sevincini yaşayan İşçiler, '1 Mayıs'ta 1 Mayıs alanındayız' sloganları attı. Bazı işçiler, koşarak Atatürk Anıtı üzerine çıktı. Anıta tırmanan işçiler, ellerindeki bayrakları salladı. Bazı işçiler ise halay çekerek 1 Mayıs'ı kutladı. İşçilerin bir kısmı Taksim Anıtı'nın önünde tarihi anın fotoğrafını çekenken bazı işçiler ise çimlerin üzerine uzandı.


Taksim tabusu yıkıldı

1 Mayıs 1977'de İşçi Bayramı'nı kutlamak üzere çeşitli illerden İstanbul'a gelen yaklaşık 500 bin kişi DİSK'in organizasyonu önderliğinde Taksim Meydanı'nı doldurdu. Katılımın yüksek olması sebebiyle kortejlerin alana girmesi uzun sürdü, miting de uzadı. Saat 19.00 sularında dönemin DİSK başkanı Kemal Türkler konuşmasının sonuna geldiğinde meydandakı İntercontinental Oteli ve Sular İdaresi binasından kalabalığın üzerine ateş açıldı. İnsanlar panik halde kaçmaya başladı. Açılan ateş ve izdiham nedeniyle 36 kişi hayatını kaybetti 200'ü aşkın kişi de yaralandı. Tarihe 'Kanlı 1 Mayıs' olarak geçen olayın ardından Taksim'de 1 Mayıs kutlamaları yasaklandı.... Dün ilk kez işçiler yeniden Taksim'de kutlama yaptı. Böylece 31 yıllık 'Taksim' yasağı bitti.


Pangaltı oyununu vali bozdu!

İşçileri kullanarak olay çıkarmak isteyen grupların oyununu DİSK ve KESK kortejine Taksim'e çıkma izni veren İstanbul Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü'nün taktiği bozdu. İstanbul Valisi Muammer Güler, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada bazı grupların Pangaltı'da yapmayı düşündüğü mitinge DİSK ve KESK'in de katılacağını söyledi.

YASADIŞI ÖRGÜTLER DEVREDE

Güler, 1 Mayıs'ı Taksim Meydanı'nda kutlamak isteyen sendikalarla 'Makul sayıdaki kalabalık' için önceki gün anlaşıldığını hatırlattı. Güler, İstanbul Emniyet Müdürlüğü polislerinin yaptıkları istihbarat çalışmasında, Pangaltı'na yasadışı örgüt mensuplarının toplanarak, DİSK'in Taksim ısrarını kullanıp olay çıkaracaklarının anlaşıldığını söyledi.

Muammer Güler, alınan bu istihbarattan sonra, Pangaltı'daki toplantının önlendiğini söyledi. Güler, DİSK ve KESK kortejine Taksim'e çıkma izni verilerek 'Pangaltı mitingi'nin önlendiğini ve bazı grup-ların polisle işçileri karşı karşıya getirme planının engellendiğini belirtti.



Emeğin yükselişi!

Geçen yılki olaylı 1 Mayıs kutlamalarınının sembol ismi işçi emeklisi Ali Murtaza Keleş bu yıl Taksim'e çıkan 5 bin kişinin arasındaydı. Geçen yılki 1 Mayıs'ı DİSK binasının önünde baygın bir şekilde yatarak tamamlayan Keleş, DİSK ve KESK yöneticileriyle birlikte konuşmaların yapıldığı midibüsün üzerinde kameralara takıldı.


1 mayıs gelmiş umrunda mı?

İstanbullular'ın yine gerginlik çıkacak, trafik allak-bullak olacak endişesiyle tedirgin geçirdiği 1 Mayıs'a aldırmayanlar da vardı. Şişli'deki bir caddeye sandal-yesini atıp gazete okuyan bu vatandaş gibi... Birkaç sokak ötede polisle gösterciler çatışırken gazetesini okuyan vatandaşın umursamazlığı görenleri şaşırttı.


Esnaf sipere yattı

Taksim'de esnaf sabah saatlerinde erkenden 1 Mayıs gösterileri için önlemini aldı. Bazı dükkan sahipleri ve çalışanları gaz maskeleri takarak eylemleri beklerken, bazıları da kepenklerini yarıya kadar indirerek spere yattı.


Polisten karanfil

Yasadışı gösterilere müdahale ederken zor anlar yaşayan polis, işçilerin bayramını kutlamayı da ihmal etmedi. Taksim'de sabah erken saatlerde güvenlik önlemleri alan polis ekipleri işçilere karanfil dağıtarak 1 Mayıs bayramlarını kutladı.



108 kişi gözaltında

İstanbul'da 20 noktada Taksim'e çıkmak bahanesiyle izinsiz gösteri yapan yasadışı gruplara müdahale eden polis ekipleri 29'u kadın olmak üzere 108 kişiyi gözaltına aldı.

21 POLİS YARALI

Olaylar sırasında 21 polis yaralandı. Göstericiler bir polisin ayağını kırdı. Yasadışı örgüt mensuplarına ait bıçak, balta, sopa gibi çok sayıda malzeme ele geçirildi.

25 BİN POLİS GÖREV YAPTI

1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili açıklama yapan İstanbul Valisi Muammer Güler ise "Bugün makul sayıda bir katılım olmasına rağmen hayatın ne kadar etkilendiğini gördük" dedi. Çok az yerde gaz kullanıldığını ifade eden Güler, İstanbul genelinde 25 bin polisin görev yaptığını söyledi.



MEVLÜT YÜKSEL - OKTAY MEHMET - ERGÜN ÇOLAKOĞLU - GÜL KREKLO - SEHER ÖNALAN - ABDULLAH YILDIRIM - GÖKHAN YILMAZ - YASİN YILMAZ - SERKAN NERGİS - MÜCAHİT YAPICI - BEYHAN YALÇINKAYA - YAĞMUR DİNÇ - YAĞMUR GÜMÜŞBOĞA /İSTANBUL