Türkiye zirveye Yunanistan çöpe

Yener Karadeniz
00:0023/12/2010, Perşembe
G: 23/12/2010, Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye zirveye Yunanistan çöpe
Türkiye zirveye Yunanistan çöpe

Kriz sürecinde ülkelerin gösterdiği performanslar ekonomik dengelerini değiştirmeye devam ediyor. Bu alanda değişimlerden biri de Türkiye ile Yunanistan arasında yaşandı. Birkaç yıl öncesine kadar Türkiye'yi küçümseyen ve kredi notu 'çöp' seviyesine indirilmek üzere olan Yunanistan, şimdi Türkiye'yi kendine model alıyor

Son yüzyılın en büyük finansal krizleri arasında gösterilen 2008 ekonomik krizi, güç dengelerinin yeniden çizilmesine yol açtı. Özellikle AB borç krizinin etkili olduğu son bir yılda gelişmekte olan ülkeler öne çıkarken, dönemin güçlü ülkeleri ise liderliği bu ülkelere kaptırdı. Bu ülkelerden biri de Yunanistan. Türkiye'nin en yakın ve aynı zamanda en sorunlu komşuları arasında yer alan ülke, geçtiğimiz yıla kadar Türkiye'yi küçümseyip her alanda daha üstün olduğunu vurgularken, son bir yılda yaşadığı borç krizi ile birlikte bu liderliği de Türkiye'ye kaptırdı. Ülke şimdi Türkiye'yi kendine model olarak içinde bulunduğu borç krizinden kurtulmaya çalışıyor.

ÖRNEK GÖSTERİLİYORUZ

Türkiye'nin 2001 şubat krizi sonrası AK Parti yönetimi ile birlikte gösterdiği büyük ekonomik sıçrayış ülkenin krizi kolay atlatmasına yol açmakla birlikte 2008 krizine de hazırlıklı girmesini sağladı. Bu dönemde aldığı dersler ve önlemler ile kriz sürecinde yıldızı parlayan Türkiye, diğer ekonomilere model ülke olarak gösteriliyor. Kriz kahini olarak tanınan Nouriel Roubini de, Yunanistan, İspanya ve Portekiz gibi AB'nin borç krizi yaşayan ülkelerinin önceki krizden ders alıp, ekonomik reformlar gerçekleştiren Türkiye'yi örnek alsaydı, bu durumda olmayacağı açıklamasını yapmıştı. Türkiye'nin bu performansı kredi derecelendirme kuruluşlarının da dikkatinden kaçmadı ve bu süreçte kredi notu iki basamak birden artırılan birkaç ülkeden biri oldu. 2010'un başında “Türkiye'ye yeniden sermaye girişi oldu, ekonomi toparlanmaya başladı, uzun vadeli büyüme için gerekli temeller güçlü” diyen Moody's Türkiye'nin notunu Ba3'ten, Ba2'ye yükseltti. Diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de, 3 Aralık'ta Türkiye'nin notunu iki kademe artırarak, yatırım yapılabilir seviyesinin bir altı olan 'BB+'ya yükseltmişti. Son olarak S&P de şubat ayında Türkiye'nin notunu BB'ye yükseltmişti. Yeni not artışları için de Türkiye'ye sinyal veren aynı kuruluşlar, Yunanistan'ın notlarını ise birer birer kırıyor.

KOMŞU'YA TEHDİTLER YAĞIYOR

Krizi kendi başına atlatamayan ve şu anda IMF ve AB'den aldığı 110 milyar avroluk kredi ile ayakta kalmaya çalışan Yunanistan'ın kredi notlarında ise düşüşler devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Moody's tarafından negatif izlemeye alınan Yunanistan'ın kredi notu, haziranda ayında aynı kuruluş dört basamak birden düşürülmüştü. S&P ve Fitch tarafından da notu ikişer kademe birden düşürülen ülkenin notu aynı kuruluşlar tarafından negatif izlemeye alınmış durumda.


Ona fırça bize övgü

Fitch, Yunanistan'ın kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına çekme ihtimalinin arttığını açıkladı. Fitch bu duruma gerekçe olarak, Yunanistan'ın kendisini Avro Bölgesi'ni sarsan borç krizinden çıkarabileceğinden duyulan şüpheleri gösterdi. Daha önce kredi notu Moody's ve S&P tarafından da yatırım yapılabilir seviyenin altına indirilen Yunanistan için Fitch'in yapacağı gözden geçirmenin Ocak 2011'de tamamlanması bekleniyor. Bir indirim daha olursa Fitch de Yunanistan'ın notunu "junk" (çöp) olarak nitelenen düzeye indirmiş olacak. Aynı kuruluş, Türkiye'nin BB(+) olan kredi notunu teyit ederken, kredi notuna bağlı görünümünü ise 'durağan'dan, 'pozitife' çıkararak revize etti. Kuruluş ülkenin kamu finansmanı idaresine ise övgüler yağdırdı. Bu da Türkiye'nin önümüzdeki dönemde kredi notunun artırılması anlamına geliyor.