Yeni Şafak'ın düzenlediği “Barışa Giden Yolda Demokatik Açılım” toplantıları, Diyarbakır'da büyük bir katılımla başladı. Türkiye'nin farklı kentlerinde her ay düzenlenecek toplantıların ilkinde, “birlikte yaşama kültürü” ve “sivil anayasa”nın önemi konuşuldu.
Yeni Şafak'ın “Barışa Giden Yolda Demokratik Açılım” başlıklı Buluşma Toplantıları, dün Diyarbakır'da geniş bir katılımla gerçekleşti.
Kayapınar Belediyesi Cigerxwin Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve oturum başkanlığını Yeni Şafak yazarı Murat Aksoy'un yaptığı toplantıya konuşmacı olarak gazetemizin yazarları Ali Bayramoğlu, Hakan Albayrak, Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Galip Ensarioğlu ile Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun katıldı. Oturumun yapıldığı salonun tamamının dolduğu toplantıda, AK Parti'nin “Demokratik Açılım Paketi” ile “Reform Paketi” masaya yatırıldı.
Toplantıda ilk konuşmayı, DTSO Başkanı Galip Ensarioğlu yaptı. Sözlerine, “Bu anayasa ortada durdukça köklü bir demokratikleşme mümkün gözükmüyor” diyerek başlayan Ensarioğlu, Anayasa'yı değiştirecek ve demokrasinin sınırlarını çizecek unsurun Meclis; yani halk iradesi olduğunu söyledi. Gündemdeki referandum tartışmalarına değinen Ensarioğlu, millet iradesinin ortadan kaldırılmaya çalışılacağının sinyallerini aldıklarını ifade etti. Konuşmasında, Barış ve Demokrasi Partisi'ne (BDP) de eleştiri yönelten Ensarioğlu, şunları söyledi: “BDP bu sürece tam destek vermeli. Karşı cephede yer almaları çok yanlış. Hele de mağduru oldukları bir anayasanın bir maddesini bile değiştirme imkanı elde etmişken. bunu halka asla açıklayamazlar.”
Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar ise konuşmasında, “Türkiye'nin çocuklarına bir bayram (23 Nisan) hediye eden”, bunun yanı sıra “eylemde taş atan çocukları cezaevinde olan dünyadaki tek ülke olduğunu” belirtti. Aktar, “Farklılıklarımızı ne kadar keşfedebilirsek, sorunlarımızı da o kadar rahat çözeriz. Sivil toplum kuruluşlarına büyük iş düşüyor. Silahlı mücadele çözüm değil. Kızıltepe'de polisin öldürülmesi, kimseye özgürlük getirmez” diye konuştu.
Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vahap Coşkun da, sosyal dokunun zayıflatılıp, önyargıların güçlendirilmeye çalışıldığını kaydederek, “Sosyal, ekonomik ve siyasi anlamda yeniden yapılanmalı. Toplumsal mütabakatın en zoru rehabilitasyondur” ifadelerini kullandı.
Yeni Şafak Gazetesi yazarlarından Ali Bayramoğlu, “Biz bu toprakların insanları ve Müslümanları olarak hem mağduruz hem de zalim. Bu konuda haklı kimlik olamaz; ancak haklı duruş vardır. Demokratik paket gelinen nokta da toplumun bir ihtiyacının sonucudur. Burada tek sorumlu hükümet olmamalı, herkes katkı sunmalı. Çünkü bu süreç, bir tanışmanın başlangıcıdır. İlk tanışma da zordur” dedi. Yeni Şafak Gazetesi yazarı Hakan Albayrak da, “Bu sorunlardan en çok bu bölge yara aldı ve artık bizim için sürdürülebilir bir kriz değildir. Kalıcı çözüm istiyorsak eğer, ben, federal bir sisteme geçilmesi gerektiği kanaatindeyim” dedi.Toplantının oturum başkanı Murat Aksoy da, Türkiye'nin siyaset ile yeni yeni buluştuğunu, bunun da AK Parti ile başladığını dile getirdi. Aksoy, BDP'nin de bu süreçte aktif rol almasının tarihi bir görev olduğunun altını çizdi.
Toplantının sonunda söz alan Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Ziya Cömert, açılım toplantılarının ülkenin aydınlık geleceği için çok önemli olduğunu söyledi. Cömert, bu toplantının Diyarbakır'dan başlamasının ayrı bir önemi olduğunu belirterek, “Biz bu toplantıları önemsiyoruz. Diyarbakır'da yapılan bu toplantı ne ilk ne de sondur, devamı mutlaka gelecektir” dedi. Cömert toplantıya söz alan konuşmacılar ile kendilerini dinlemek için salonu dolduran izleyicilere de teşekkür etti.