Konya'nın şehircilikte her geçen gün yükseldiğini belirten İçişleri Bakanı Beşir Atalay, "Konya, hem medeniyetimizin büyük merkezlerinden biri, hem de Mevlana şehri. Konyalılar şehirleri ile ilgili çok duyarlı. Tüm Konyalılar şehirlerini gözbebeği gibi korurlar" dedi.
Reform İzleme Grubu'nun 20. Toplantısı için Konya'ya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Başmüzakereci ve Devlet Bakanı Egemen Bağış Konya'da bazı kurumları ziyaret ederek, bir dizi açılışlar gerçekleştirdiler. Program kapsamında ilk olarak Konya Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret eden bakanlar burada, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'ten Konya hakkında bilgi aldılar. Ziyarette konuşan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Konya'nın şehircilikte her geçen gün yükseldiğini belirterek, "Konya, hem medeniyetimizin büyük merkezlerinden biri, hem de Mevlana şehri. Konyalılar şehirleri ile ilgili çok duyarlı. Tüm Konyalılar şehirlerini gözbebeği gibi korurlar. Biz de öyle. Başbakanımızın en çok ziyaret ettiği şehirlerden biri Konya'dır. Konya, gerçekten yaşanacak bir şehir. Şehre girdiğiniz anda bunu gözlüyorsunuz. Herkes her yerde; Konya'da belediyecilik hizmetlerinin çok etkin ve vatandaşların memnun olduğu konusunda hemfikir" dedi. Anayasa değişikliği ve demokratik açılım konusunda da açıklamalarda bulunan Atalay, anayasa değişikliğinin çok kapsamlı bir demokratikleşme paketi olduğunu, Türkiye'nin giderek daha demokratik, daha açık, insan haklarının daha çok gözetildiği bir toplum haline geldiğini de ifade etti.
Ziyaretten sonra Bakan Atalay, Polis Emeklileri Derneği'nin açılışını gerçekleştirirken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Devlet Bakanı Egemen Bağış Ak Parti Konya İl Teşkilatı'nı ziyaret ederek partililerle buluştu. Daha sonra ise, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan'ı makamında ziyaret eden Ahmet Davuoğlu ve Egemen Bağış buradan Mevlana Müzesi'ne geçtiler. Müzede yetkililerden bilgi alan Bakan Davutoğlu ve Bağış, Hazreti Mevlana'nın sandukası önünde dua etti. Daha sonra müze içerisindeki sema bölümünde basına kapalı düzenlenen sema törenini izleyen Bakan Davutoğlu ve Bağış, sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle akşam yemeğine katılmak üzere müzeden ayrıldı. Rixos Otel'de sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile bir araya gelen bakanlar, burada görüş alışverişinde bulunarak, sorunları dinlediler. Programda konuşan Bakan Davutoğlu, şehirlerin kaderlerinin ülkelerin kaderlerine benzediğini belirterek, Konya'nın kaderinin de Anadolu'nunkine benzediğini, tarihi boyunca her zaman önemli ve eksen bir şehir olduğunu kaydetti.
Türk ekonomisindeki gelişmeleri anlatan Davutoğlu, dış politika alanında da önemli atılımlar yaptıklarını ifade etti. Türkiye'nin ölçeği büyüdükçe şehirlerin ölçeğinin de büyüdüğüne işaret eden Ahmet Davutoğlu, giderek büyüyen bu şehirlerden birinin de Konya olduğunu söyledi.
Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış da Konya'nın kendisi için özel bir şehir olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin AB üyelik süreci ve yapılan reformlara ilişkin bilgi verdi. Konya'nın sadece Türkiye için değil, dünya içinde önemli bir şehir olduğunu belirten Bağış, Konya'nın dünya çapında tanındığını, Mevlana'nın kitaplarının dünyada en çok satan kitaplar arasında olduğunu söyledi. Davutoğlu ve Bağış, konuşmalarının ardından davetlilerin sorularını yanıtladı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Konya'ya gelen eşi Sare Davutoğlu ise, ilk önce Mevlana Müze'sini ziyaret etti, ardından da Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastane Okulu'nda öğrenim gören hasta öğrencilerin hazırladığı etkinliğe katıldı.