Konya'nın geleceği sanayide

Semra Hoyraz
00:0024/06/2008, Salı
G: 24/06/2008, Salı
Yeni Şafak
Konya'nın geleceği sanayide
Konya'nın geleceği sanayide

Konya'nın Sorunları ve Çözüm Önerileri çok sayıda bürokrat ve sivil toplum örgütleri katılımıyla KSO'da tartışıldı. Sanayinin kentin önemli gelir kaynağı olarak vurgulandığı toplantıda, daha fazla gelişmenin sanayiye yatırımla mümkün olduğu kaydedildi.

"Konya'nın Sorunları ve Çözüm Önerileri" konulu toplantının 3'ncüsü Konya Sanayi Odası'nda düzenlendi. Konya'nın sorunlarına yönelik çözüm önerilerinin ayrıntılı olarak konuşulduğu toplantıya, İstanbul Milletvekili Ömer Dinçer, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı E.Şenol Ömeroğlu, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşar Yardımcısı H.İbrahim Akça, Hazine Müsteşarlığı Teşvik Uygulama Genel Müdürvekili Feridun Bilgin, Küçük Sanatlar ve Sanayi Bölgeleri ve Siteleri Genel Müdür Yardımcısı Aysun Memişoğlu, Türk Standardları Enstitüsü ve Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, KOSGİAD Başkan Yardımcısı Yılmaz Sandıkçı, ASKON Başkanı Ali Sarı katıldı. Konya Sanayisinin sorunları, çözüm önerileri ve hedefler ile ilgili görüşlerin paylaşıldığı toplantıda, Konya Sanayisinin Türkiye'nin önemli sanayilerinden olduğu, ancak gelinen noktada henüz gerçek potansiyelini yakalanamadığına vurgu yapıldı. Toplantıda, Tarım ve Köyişleri Eski Bakanı Konya Milletvekili Sami Güçlü, Konya'yı daha yükseklere sıçratacak açılımlara ihtiyaç olduğuna dikkat çekerken, Konya Vali Yardımcısı Halil Uyumaz, "Daha çok tanıtım yapıp, kurumsallaşmalıyız" dedi.


KALKINMA AJANSALRI KURULACAK

Toplantıyı Tarım ve Köyişleri Eski Bakanı Konya Milletvekili Sami Güçlü yönetti. Güçlü, gelinen noktada Konya'yı daha yükseklere sıçratacak, kente yeni bir hamle yaptıracak açılımlara ihtiyaç olduğunu söyleyerek, "Serbest Bölgeler ve Endüstri Bölgeleri konusu bizim için önemli. Çıkış arayışı içinde olan sanayimiz için ya büyük bir yabancı yatırımın katacağı gücü ya da kendi içimizde belirleyeceğimiz bazı sektörleri öne çıkarmak gerekiyor" diye konuştu. Daha sonra konuşan Konya Milletvekili Hasan Angı, "Konya sanayisinin 150 yılık geçmişiyle geldiği nokta bizleri tatmin etmiyor, artık yeni dönem sanayiciliğimizle neyi hedefliyoruz, firmalarımızı nasıl yönlendirelim konularını ana başlık haline getirmeliyiz." diye konuştu. Angı, ayrıca Kalkınma Ajanslarının kurulması konusunda bir sıkıntı olmadığını, kısa süre içinde Konya'da Kalkınma Ajansı kurulacağını söyledi. MÜSİAD Konya Şube Başkanı Selçuk Öztürk ise çarpıcı konulara değindi. Tespitleriyle katılımcıların dikkatlerini çeken Öztürk şu şekilde konuştu: " Konya sanayisini incelediğimizde iki önemli hamlesinin olduğunu görüyoruz. Birincisi 1970'ler hamlesi, 1. Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulması. İkinci hamlesi de 2 ve 3. Organize Sanayi Bölgelerinde kendisini bulan sanayileşme çabaları. Konya, şu anda bu iki önemli kademeyi geçtikten sonra, üçüncü atılımı gerçekleştirmeye çalışıyor. Bu üçüncü hamleyi gerçekleştirebilsek, 1. Ligde oynayabilecek noktaya geleceğiz. Ama bunu başaramazsak Konya'da şu anda çok tartışılan sermaye ve beyin göçünün başlamasından çekiniyorum. Bunların dışında, altyapı problemimizi çözmeli, sürükleyici sanayi sektörümüzü belirlemeliyiz. Makine sektörünün Konya için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum."


OTOMOTİV ÖNEMLİ SEKTÖR

Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, ülke genelinde yaşanan gelişmelerin Konya ekonomisini de etkilediğini belirterek, "Konya ekonomisin milli ekonomiden soyutlamak mümkün değil. Son günlerde herkesi rahatsız eden siyasi gelişmeler, ülkeyi kaygı veren bir duruma doğru getiriyor. Burada görev siyaset kurumuna düşüyor. Tabi yaşanan bütün gelişmeler ekonomimizi de etkiliyor" dedi. Finansman konusuna dikkat çeken KSO Meclis Başkanı Ahmet Şekeroğlu, KOBİ Başkenti olmasıyla övünülen Konya'da, sanayicinin en önemli konusunun finansman olduğunu belirtti. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı E.Şenol Ömeroğlu da toplantıya katılanlar arasındaydı. Otomotiv ve makine sektörünün önemine değindi. Ömeroğlu, Konya'da ayakkabı gibi emek yoğun sektörlere de yatırım yapılması gerektiğini savundu. Konya Sanayisinin geleceğinin konuşulduğu toplantıya, sanayi yatırımlarını teşvik noktasında önemli oranda ilgilendiren, konunun muhatapları da katıldı. Hazine Müsteşarlığı Teşvik Uygulama Genel Müdürvekili Feridun Bilgin de, toplantıda hazır bulunarak katılımcıları teşvik sistemi hakkında bilgilendirdi. Konya'nın gelecek vizyonunu konuşulduğu toplantıya katılan Karaman Milletvekili Lütfi Elvan, Konya'nın sektörel yoğunlaşma itibariyle makine imalatı konusunda Türkiye'nin birinci ili olduğunu söyledi. Toplantı sonunda bir değerlendirme yapan Konya Vali Yardımcısı Halil Uyumaz ise, "Konya'da şeker var, un var. Helvayı yapanlar da var. Ama bizim buradaki konumuz nicelik ve nitelik olarak büyütüp, pazarlamak. Daha çok tanıtım yapıp, kurumsallaşacağız" diye konuştu.