Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu'nun öncülük ettiği, ısı verimini yüzde 80'e çıkaracak çevreci soba 'Dumanyak', doğalgazın tahtını sallayacak
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürü (TKİ) Selahaddin Anaç, kurum olarak 2 yıldır üzerinde çalıştıkları 'Türk sobası'nda sona yaklaşıldığını söyledi. 'Dumanyak' adı verilen sobanın daha az kömürle daha çok ısı verecek şekilde tasarlandığını vurgulayan Selahaddin Anaç, “Sibirya ve bizim kömürlerle sobalarda şu anda ısı verimi yüzde 52-53 seviyesinde. Dumanyak ile bu verim yüzde 80'lere çıkıyor” diye konuştu.
Bir özel sektör firması ile ortaklaşa geliştirilen prototipin sonbaharda ürün olarak piyasaya sürülebileceğini anlatan Selahaddin Anaç, “Henüz ürüne dönüşmediği için fiyatı ortaya çıkmadı. Bu sobayı fakirlere bedava dağıtabilecek bir çözüm için çalışıyoruz” dedi. Yurt çapında 2 bin 500 bayileri bulunduğu bilgisin veren Anaç, “Doğalgazı yeneceğiz” diyerek nihai hedeflerini açıkladı.
Dumanyak'ın ısı verimliliği yanında çevreci özelliklere de sahip olduğuna dikkat çeken Selahaddin Anaç, “TİP emisyon belgeli tek soba olacak bu ürünle havayı fakirlerin kirlettiği söylemi de ortadan kalkacak. Çünkü dumansız ve emisyonsuz bu sobanın çevreye etkisi doğalgaz seviyesinde” dedi. Kömürün doğal gaza göre yüzde 50 oranında daha ucuz ve yerli bir kaynak olduğunu hatırlatan Anaç, yakın gelecekte ısınmada bir değişim yaşanacağını kaydetti.
TKİ Genel Müdürü Selahaddin Anaç, kömürden doğalgaz üretimi için çalıştıkları belirtirken, kömürden dizel gibi sıvı yakıtın da üretilebileceğini söyledi. Anaç, 2011'de başlanacak ve 1 milyar dolara malolacak projeyle yerli kömürden doğalgaz üreteceklerini vurguladı.
Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Güven Önal ise cari açığın kapatılabilmesinde yerli kaynak kömürün değerlendirilmesinin önemine dikkat çekti. Kömürün sıvı yakıt ve doğalgaz üretiminde kullanılması çalışmalarında geç kalındığını belirten Prof. Dr. Güven Önal, “Bu çalışmalar daha önceden yapılsaydı doğalgaz ithal edilmek durumunda kalmazdık. Hatta petrolün de yarısı ithal edilmezdi” dedi. Türkiye'nin en kötü tahminle 45 milyar ton kömür rezervi bulunduğunu anlatan Prof. Önal, “Ancak Türkiye'nin şu anda yüzde 40'ı aranmış durumda. Kalan yüzde 60'ın da aranmasıyla bu rezerv 75 milyar tona da çıkabilir” diye konuştu.