Kuraklıktan en çok etkilenen Tuz gölü havzasında, damlama sulama yöntemi çiftçiyi sevindirdi. Çiftçi suda yüzde 37, enerjide yüzde 46, gübrede yüzde 17 tasarruf sağlayarak bir milyon 300 bin YTL'yi boşa harcamadı.
Konya Kapalı Havzası'nın enaz yağış alan ve "çok kurak" olan nitelendirilen Tuz Gölü Havzası'nda uygulanan bir proje kapsamında yüzde 37 su, yüzde 46 enerji, yüzde 17 gübre tasarrufu ile yüzde 25'lik ortalama verim artışı sağlanarak 1 milyon 300 bin YTL'lik kaynak çiftçinin cebinde kaldı.
Doğal Hayatı Koruma Vakfı Türkiye (WWF) Su Programı Müdürü Buket Bahar Dıvrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel iklim değişikliğiyle birlikte son yıllarda yaşanan kuraklığın, suyun yüzde 72'sini kullanan tarım sektöründe ciddi sonuçlar doğurduğunu söyledi.
Tarımsal üretimde çok önemli bir yere sahip olan Konya Kapalı Havzası veTuz Gölü'nü de içine alan İç Anadolu Bölgesi'nin 2008 yılında normalden yüzde 15daha az yağış alarak kuraklıktan etkilenen bölgelerin başında geldiğini ifade eden Dıvrak, "bu çerçevede, kuraklığı felaket değil, suyun akılcı kullanımına yönelik uygulamalar için bir fırsat olarak gören Altınekin Kaymakamlığı ve Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı (ÖÇKK), WWF-Türkiye'nin de katkısıyla başlatılan büyük ölçekli Altınekin Damla Sulama Projesi'ni başarıyla tamamladı" dedi.
Altınekin'de toplam 5 bin 684 dekarlık bir alanda uygulanan proje kapsamında 3 bin dekar alanda şeker pancarı, kalan alanda ise fasulye, ayçiçeği, kavun, silajlık mısır, kabak, patates, sebze ve domates üretildiğini anlatan Dıvrak, proje sayesinde 1 milyon 300 bin YTL kazanç sağlayan çiftçinin yüzünün güldüğünü belirtti.
Dıvrak, Konya Kapalı Havzası'nın en az yağış alan ve "çok kurak" olarak nitelendirilen Tuz Gölü Havzası'nda uygulanan bu proje kapsamında, toplam 100 çiftçinin modern sulama sistemlerine geçtiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:"Proje sonucunda, yağmurlama sulamaya göre yüzde 37 su tasarrufusağlanarak 3 milyon metreküpten fazla su tasarruf edilmiş oldu.
Ayrıca projekapsamında damla sulama sonucunda yüzde 46 enerji tasarrufu, yüzde 17 gübretasarrufu ve yüzde 25 ortalama verim artışı sağlandı. Bu proje sayesinde, girdilerdeki azalma ve gelirdeki artışın çiftçilerin cebine toplam yansıması 1milyon 300 bin YTL civarında oldu." Dıvrak, projenin gelecek yıl genişletilerek uygulanması için çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi.