Kuraklık üzüm üreticilerini de vurdu

Aa
00:007/05/2008, Çarşamba
G: 7/05/2008, Çarşamba
Yeni Şafak
Kuraklık üzüm üreticilerini de vurdu
Kuraklık üzüm üreticilerini de vurdu

Son yılların en kurak mevsimini yaşayan Elazığ'da üzüm üreticileri bir yandan kuraklıkla diğer yandan da üzüm bağlarında görülen “ölü kol” hastalığıyla mücadele ediyor. Elazığ Üzüm Üreticileri Birliği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hüsamettin Kaya, kuraklık ve hastalık nedeniyle üzüm üretiminde yüzde 60'lık bir kaybın olduğunu söyledi.

Kaya, üzüm üreticilerinin 2006 yılından bu yana sıkıntıda olduğunu, o yıl üzümde fiyatlandırma dolayısıyla kriz yaşadıklarını belirterek, bu yıl krizi atlatmaya çalışırken üreticinin karşısına hastalık ve kuraklığın çıktığını bildirdi.

Üreticinin krizlerle mücadele ederken bir yandan da yüksek terbiye sistemli bağ kurduğunu, öte yandan da tabiat felaketiyle karşı karşıya kaldığını ifade eden Kaya, şöyle dedi: “Elazığ'daki bağların yoğun olduğu bölgelerde yaptığımız incelemelerde ölü kol hastalığı karşımıza çıktı. Bu hastalık ürünün yüzde 30'nu tahrip ediyor ve ürün vermiyor. Bunun yanında bir de kuraklık var. Elazığ hiç yağmur almadı. Bu bağları da etkilemeye başladı. Yüzde 30 da burada kaybımız var. Yani yüzde 60'lık bir kaybımız var. Bu kayıpların önlenmesi için Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın zarar tespit komisyonlarını buraya göndererek bağlarda inceleme yapması lazım.” Bağcıların işletme kurmak için bankalardan kredi aldığını, üreticinin zor durumda olduğunu belirten Kaya, kredilerin geri ödenmesinin bir süre ertelenmesini istediklerini söyledi.

BAKANLIK BAĞCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜNÜ KURMALI

Kaya, Elazığ üzümünün kalitesinin bilindiğini belirterek, Ege'den sonra Türkiye'nin en büyük üzüm üretiminin Elazığ'da yapıldığını kaydetti Bu kadar üretime rağmen kentteki üreticilerin yeterli bilgiye sahip olmadığını, üreticilerin hastalıkla mücadele edemediğini, ilaçlamayı bilmediğini kaydeden Kaya, “Bu nedenle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bağlı Bağcılık Araştırma Enstitüsü'nün kurulması gerekmektedir” dedi. Vali Muammer Muşmal'ın başkanlığında yurt içinde ve yurt dışında toplantılar yapıldığını ifade eden Kaya, şöyle dedi:

“2007 yılında 129 bin ton rekoltemiz oldu. 2011 yılında ise bu rakam 250 bin ton olacak diyoruz. Bir tarafta Elazığ'da bağcılık gelişiyor bir taraftan da biz bağcılığın teknolojisini bilmiyoruz. Geleneksel yöntemlerle bağcılık yapıyoruz. Eğitim yok. Ölü kol hastalığı yaygınlaştı, hastalığı tespit etmek için Diyarbakır'dan ekipler geliyor” dedi.