Klimanızı temizlettiniz mi?

Merve Sena Kılıç
00:001/08/2010, Pazar
G: 31/07/2010, Cumartesi
Yeni Şafak
Klimanızı temizlettiniz mi?
Klimanızı temizlettiniz mi?

Yükselen sıcaklıklar, artan nem oranları otomobillerde klima kullanımını zorunlu hale getiriyor. Bununla birlikte yaz aylarında solunum yolu hastalıklarında artış gözleniyor.

İçinde bulunduğumuz yaz mevsimi otomobilde klimaya olan ihtiyacımızı daha da artırıyor. Bilimsel araştırmalara göre bu yaz bizi oldukça yoğun sıcaklar bekliyor. Peki bu aşırı sıcaklarda otomobilde kullandığımız klimalar bizi bu yüksek ısıya karşı nasıl koruyacak? Kış boyunca bakımı yapılmayan klimalar yaz aylarında daha fazla sorun çıkardığı gibi, bilinçsizce kullanıldığı taktirde bir çok hastalığa davetiye çıkarıyor. Eğer klimanızın uzun ömürlü olmasını istiyorsanız belirli periyotlarla kontrol ettirmeli, radyatörde biriken toz parçaçıkları temizlenmeli ya da soğutma gazı filtresi değiştirilmeli. Klimalarda iki farklı gaz tipi kullanılıyor. 1995 yılından bu yana Avrupa'da ozon tabakasına zararsız R 134a klima gazı kulIanılıyor. Türkiye'de de fazlaca bulunan eski model otomobillerin klimalarında, kompresörde büyük arızaya yol açtığından yeni tip gazın kullanılması mümkün değil. Bu gazın kullanılabilmesi için, klima kompresörünün değiştirilmesi gerekiyor. Ancak yüksek maliyeti yüzünden bu işlem fazla tercih edilmiyor. Klima kompresöründe kullanılan yağın da klima gazının niteliğine uygun olması gerekiyor. Yanlış yağ seçimi de kompresörde arızalara neden olabiliyor.


Klima hasta ediyor

Klima sisteminde soğutmanın oluştuğu nemli bir bölge olan evaparatöre toz zerreciklerinin sızması, zamanla bakterilerin oluşmasına da neden olurken, biriken bakteriler, bünyesi alerjiye karşı hassas olan sürücüleri rahatsız ediyor. Bunu engellemek için antibakteriyel sprey kullanılması öneriliyor. Klima dezenfektasyon spreyi; çimIenme, bakteri, mantar ve küfü önlediği gibi mikro organizmaların yol açabileceği sorunları da çözüyor.


Hiç çalıştırılmayan klimalar daha fazla sorun çıkarıyor

Genellikle hiç çalıştırılmayan klimalarda sorun elektrik arızasından kaynaklanırken, evaparatörde toz birikitinsinden kaynaklanan sorunlarda ise klimanın yeterince soğutmadığı gözlemleniyor. Malum Ülkemiz yol koşulları genelde tozlu olduğundan, varsa polen filtresinin zamanında değiştirilmemesi, klima sisteminin içindeki soğutmanın gerçekleştiği evaparatörde toz birikmesine neden oluyor. Soğuyan hava, biriken tozun tıkadığı klima borularından rahat geçemediğinden, yeterince soğuma gerçekleşmiyor. Peki sizce ideal klima bakımı nasıl olmalıdır? Yaptığımız araştırmalara göre:


* Klimanın ömrünün uzun olması için, klima yaz kış demeden belirli periyotlarla kontrol ettirilmeli.

* Klimanın randımanlı olması için kış dahil ayda bir en az 15 dk çalıştırılmalı. Çünkü kış boyuca kullanılmayan klima, yaz mevsiminde sürekli çalışınca sorun çıkartabilir.

* En az 6 ayda bir soğutma gazı kontrol edilmeli, klima bakımı mutlaka yetkili servislerde yapılmalı.

* Klimada hangi gaz kullanılıyorsa, gaz yenilendiğinde de aynı gazı kullanılmalı. Sistem elemanlarıyla uyumlu olmayan gazlar kullanılmamalı.


Klimayı çalıştırırken şunlara dikkat edilmeli:

o Otomobilin motoru çalıştırılmadan ve motor ısıtılmadan kesinlikle klima açılmamalı.

o Klimayı ilk açtığınız zaman mutlaka camlar kısa bir süre açık tutulmalı.

o Motor çalıştıktan sonra klima önce düşük devirde, istenilirse daha sonra yüksek devirde çalıştırılmalı.

o Klima fanlarının yönünün direkt olarak yolculara ve sürücüye gitmemesine dikkat edilmeli. Fanların yönü tabana yahut camlara doğru verilmeli.


Klima radyatöründe arıza olması klimanın düzgün çalışmasını engeller. Bu arızaya genelde radyatör üzerinde birikmiş toz, ölü böcekler, yapraklar sebep oluyor.


Hyundai Kasko ile güvendesiniz!

Hyundai marka binek otomobil ve ticari araçları risklere karşı koruyan “Hyundai Kasko Sigortası” sayesinde tüm Hyundai kullanıcıları kendini ekstra güvende hissedecek. Allianz Sigorta ve Hyundai işbirliğiyle oluşturulan Hyundai Kasko Sigortası, yeni (0 km) araçlar ile 2000 model ve sonrası tüm (ikinci el) Hyundai araçları kapsıyor. Hyundai Kasko sayesinde çarpma, çarpılma, yanma, halk hareketleri, deprem, terör, sel ve su baskını, hırsızlık, ferdi kaza, üçüncü şahıslara karşı mali sorumluluk, hukuksal koruma ve poliçede detayları verilen diğer tüm genişletmeler ile Hyundai araçlar tüm risklere karşı bir kasko poliçesinde bulunması gereken bütün teminatlar dahilinde eksiksiz korunuyor. Bunun dışında araçları daha da güvenli hale getirmek için anlaşmalı servislerde yılda iki kez ücretsiz check-up hizmeti veriliyor.


670 HP'lik Ferrari Kasım'da geliyor

Ferrari'nin gelmiş geçmiş en hızlı yol otomobili olarak dikkatleri üzerine çeken ve 599XX konsepti temel alınarak geliştirilen Ferrari 599 GTO modeli, Kasım ayında ülkemiz yollarına çıkmaya başlayacak. Tofaş çatısı altında Ferrari ve Maserati markalarının distribütörlüğünü yürüten FerMas tarafından 599 bin Euro'dan başlayan fiyatıyla sadece bir araç için ön sipariş alınmaya başlanan 670 HP'lik V12 motora sahip Ferrari 599 GTO, 335 km/s'nin üstünde ulaştığı son hız değerinin yanı sıra 0-100 km/s hızlanmasını sadece 3.3 saniyede tamamlamasıyla dikkat çekiyor.


Peugeot'dan yeni özel seri modeller!

Yeni Peugeot 207 ve 308 Sportium özel seri araçlar, Peugeot markasının 200 yıllık tecrübesini yansıtıyor. 207 Sportium'da sportif ön panjur, alüminyum pedallar, RC tip deri direksiyon, beyaz göstergeler, kenar yükseltileri daha da artırılmış spor koltuklar ve 308 Sportium'da GTi tipi spor ön tampon, spor tip deri direksiyon, alüminyum pedallar, alüminyum vites topuzu gibi aksesuarlar sportifliği artıran unsurlar olarak öne çıkıyor.