Davos Zirvesi olarak bilinen Dünya Ekonomik Forumu'nun 41. yıllık toplantısı, her yıl olduğu gibi bu yıl da, İsviçre'nin Davos kasabasında gerçekleştirilecek. Bu yılki toplantıların ana konusu ise ekonomik sorunlar ve krizden çıkış yolları
Bu yıl 41. toplantısı düzenlenecek olan Davos Zirvesi, 26-30 Ocak arasında gerçekleşecek. Bu yılki zirveye yine geçen yılki gibi Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan katılacak. Ali Babacan'ın Davos'ta, bazı panellere katılarak ikili görüşmeler yapması bekleniyor. Bu yılki Davos Dünya Ekonomi Forumu'nda esas sorun, ekonomik toparlanma ve krizden çıkış yolları olacak. Zirve öncesindeki tablo, öncekilere göre bazı farklılıklar içeriyor. Asya, Afrika ve Güney Amerika ülkeleri 2010'ü ekonomik büyüme yaşayarak atlatırken, Avrupa ve Kuzey Amerika'da durum tersine.
Avrupa ülkelerinin çoğunluğu işsizlik, kamu harcamalarının kesilmesi ve finansal yeniden yapılanmaları içeren reform programlarıyla haşır neşir. Bu durum, Batı Avrupa ülkelerinin kendilerine olan güvenlerini sarsarken, dünyanın geri kalanının Avrupa'nın krizden çıkabilme kabiliyetine sahip olup olmadığı yönündeki kaygılarını arttırdı. İngiltere'nin aralarında bulunduğu Kuzey Avrupa ülkelerinin bir gerçeği, nüfusunun hızla yaşlanmakta olması. İngiltere'de önümüzdeki 10 yılda, 60 yaşın üzerindeki nüfusun yüzde 17 oranında artacağı biliniyor. Yaşam süresinin de uzamakta olduğu hesaba katıldığında, bu nüfus grubunun farklı alanlardaki taleplerinin hızla artacağı söylenebilir.
Önümüzdeki yirmi yılda dünya nüfusuna 1 milyar kişinin daha katılması, dünyada tüm kaynaklara olan talebin artacağı anlamına geliyor. Petrol fiyatlarında yaşanan artış, gıda fiyatlarının yükselmesi, su kaynaklarının daha değerli hale gelmesi, bu yönde göstergeler. Dolayısıyla dünyanın sınırlı kaynakları, ekonomik büyüme doğurabilecek fırsatlar olarak da görülebilir. Enerji alanında fosil yakıtlarından uzaklaşılması, yenilenebilir enerji alanını bir fırsat haline getiriyor. Kalkınmakta olan ülkelerdeki yeni orta sınıfların talepleriyse, tarım ve gıda alanında yaratıcı fikirlere duyulan ihtiyacı ve girişimleri doğuracak.
İsviçre'nin Davos kasabasında 26-30 Ocak arasında gerçekleştirilecek zirvede yaklaşık 2 bin 500 katılımcı yer alacak. Uluslararası iş dünyasından da 1400'ü aşkın, küresel düzeyde etkili işadamının katılması bekleniyor. Ayrıca, 19'u, G-20 içinden, 35 devlet ya da hükümet başkanı ile hükümet yetkilisinin zirveye katılacağı belirtiliyor. Zirvenin bu yılki ana teması, 'Yeni Gerçek İçin Paylaşılan Normlar'. Türkiye'den Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan yeralırken, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in programda olmasına rağmen katılımının Torba Tasarısı görüşmelerine bağlı olduğu belirtiliyor. Doğuş, Sabancı, Koç Holding üst düzey yetkililerinin yanısıra, çok sayıda Türk işadamının da Davos'a katılması söz konusu.