Bir aydır kanlı gösterilerle sarsılan Kuzey Afrika ülkesi Tunus, Batı'nın baskısıyla, yönetim değişikliğine doğru ilerliyor. İşsizlik ve yoksulluğu gerekçe gösteren protestocular, 23 yıllık Zeynel Abidin bin-Ali iktidarının devrilmesini isterken, sokağa çıkma yasağına rağmen olaylar dün hükümet binasının kapısına dayandı. Polisle göstericiler arasındaki çatışmalarda şimdiye kadar 66 kişinin öldüğü belirtiliyor.
Kansız bir darbe ile iktidarı ele geçiren eski içişleri bakanlarından Zeynel Abidin bin-Ali, uluslararası insan hakları örgütlerinin eleştirdiği liderlerin başında geliyor. Başka bir değişle Batı'nın artık istemediği otoriter rejimlerden birinin başında bulunuyor. İlk tepki ise Fransa'dan geldi. Fransız sosyalist milletvekillerinin grup başkanı Jean-Marc Ayrault, Zeynel Abidin'in gidişinin "kaçınılmaz" olduğunu söyleyerek Fransa'nın, "yolsuzluğa bulaşmış bir polis rejiminin" olaylardaki kanlı baskısı karşısında "sessizliğini" kınadı.
Ancak en ilginç değerlendirmeyi Foreig Policy dergisi yaptı. Dergide Blake Hounshell imzasıyla çıkan bir haber yorumda, Tunus için "Ortadoğu'nun hasta adamı" ifadesi kullanıldı. "Ortadoğu'nun hasta adamı", "Tunus'un güçlü Devlet Başkanı devrilmenin eşiğinde mi" başlığını taşıyan haber yorumda, internet ortamında Tunus Devlet Başkanı Zeynel Abidin Bin Ali'nin iktidarını kaybetmekte olduğu iddialarına rağmen, bu konuda bir işaret olmadığı, güvenlik kurumlarının güçlü desteğini alan Devlet Başkanının İçişleri Bakanını görevden aldığı, düzeni sağlamak için birlikleri sokaklara gönderdiği belirtildi. Tunus'taki karışıklığın gözden kaçan bir etkeninin de Wikileaks belgeleri olduğu bildirilen yorumda, devlet başkanı bin-Ali ve onun iktidar çevresinin derin biçimde yolsuzluğa bulaştığı yönündeki amerikan dışişleri bakanlığı yazışmalarına dikkat çekildi.