2007'de yaşanan kuraklık sebebiyle buğday ithal ekmek zorunda kalan Türkiye'de, bu yıl son 10 yılın en yüksek buğday üretimi gerçekleşeceği belirtiliyor. Bu yıl yağışların yeterli olduğunu dile getiren uzmanlar, buğday rekoltesinde rekor artış bekliyor
Kuraklık nedeniyle geçen yıl buğday ithal ekmek zorunda kalan Türkiye'de, 2008 yılında son 10 yılın en yüksek buğday üretiminin gerçekleşmesi bekleniyor. Buğday üretiminin bu yıl 21 milyon tonun üzerinde olacağı tahmin ediliyor.
Bir çok ülkede buğday sıkıntısı baş gösterdi. Türkiye'de ise bu yıl buğday kıtlığı beklenmiyor. Bu yıl yağışların yeterli olduğunu dile getiren uzmanlar, buğday rekoltesinde rekor denilebilecek artış beklediklerini dile getiriyor.
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Hasan Hüseyin Motuk, dünyanın birçok ülkesinde yaşanacak buğday sıkıntısının geçen yıldan kendini belli ettiğini söyledi. Motuk, kuraklıkla mücadele edilmediği için 2008 yılında bazı ülkelerin buğday üretiminde ciddi sorunlar yaşadığını belirtti. Türkiye'de buğday üretiminde sıkıntı olmadığını kaydeden Hasan Hüseyin Motuk, Türkiye'nin buğday ambarı olan Konya'nın son yılların en yağışlı bahar mevsimini geçirdiğini vurguladı.
Konya'nın son 9 yılın sonbahar ve kış aylarında en yüksek yağışlarını aldığını anlatan Motuk, "Konya 1,8 milyon buğday rekoltesiyle Türkiye'nin buğday ambarı konumunda. Bunun için Konya'daki verim düşüklüğü Türkiye genelini etkiliyor. Son yılların en yağışlı baharını yaşadığımızı düşündüğümüzde buğday üretiminde geçtiğimiz 10 yılın en yüksek verimine sahip olacağını tahmin ediyorum. 2006 yılında Konya'da 1,8 milyon ton buğday üretimi yapılırken geçen yıl kuraklığın etkisiyle 1 milyon tona gerilemişti. Bu yılki bol yağışla baharın sayesinde kentimizde 2 milyon tonun üzerinde buğday rekoltesi olmasını bekliyoruz" dedi.
Nisan ayı sonu ve Mayıs ayında beklenen yağışın olması durumunda 2008 yılı rakamlarının çok iyi olacağına inandıklarını söyleyen Motuk, 'buğday kalmadı' diyerek halkı yanlış bilgilendirenlerin, buğday fiyatlarını, akabinde de un fiyatlarını yükselttiğini söyledi. Motuk, 2006 yılında Türkiye genelinde 20 milyon ton buğday üretimi yapılırken, 2007 yılında 14 milyon tona gerilediğini hatırlattı. Motuk, baharın son aylarında da beklenen yağışlar gelirse, bu yıl buğday üretiminin 21 milyon tonun üzerine çıkacağının tahmin edildiğini söyledi.Türkiye'nin geçen yıl 3 milyon ton buğday açığı olduğunu hatırlatan Motuk, "800 bin ton Ukrayna'dan 200 bin ton ise Almanya'dan buğday ithal ettik. Önümüzdeki hafta içerisinde 1 milyon ton daha buğday ithal edeceğiz. Yağışlar beklenen oranda olursa 2008 yılında buğday ithal etmeye gerek olmayacaktır" diye konuştu.