Mardin Ovası'nda kuraklık tehlikesi

İha
00:0031/05/2009, Pazar
G: 31/05/2009, Pazar
Yeni Şafak
Mardin Ovası'nda kuraklık tehlikesi
Mardin Ovası'nda kuraklık tehlikesi

Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan kış aylarında yeterince yağış olmamasından dolayı Mardin Ovası'nda 1 milyon 400 bin dekar ekili alan kuraklık nedeniyle kurumaya yüz tuttuğunu söyledi. Özkan, "Bölgenin afet kapsamına alınmasını talep edeyoruz" dedi

Kış aylarında yeterince yağış olmamasından dolayı Mardin Ovası'nda 1 milyon 400 bin dekar ekili alan kuraklık nedeniyle kurumaya yüz tuttu. Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan kuraklığın tespiti için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın uzman ekipleri ile birlikte Mardin Vali yardımcısı Ferhat Özer başkanlığında oluşturulan bir komisyonun araştırma yapması gerektiğini belirterek, "Biz bölgenin afet kapsamına alınmasını talep ediyoruz. 1 milyon 400 bin dekar ekili alanın kuraklık tehlikesi altında olması demek bir mayın sahası kadar büyüklüktedir. Yüzde 100 oranında bir zarar. Mardin'e bağlı 6 ilçede ve 272 köyünde ise, toplam 10 bin çiftçi kuraklıktan dolayı zarar görmüştür" dedi.


AFET KAPSAMINA ALINSIN

2008 ile 2009 yılları arasındaki kuraklık farkını anlatan Özkan, 2008 yılı itibari ile yaşanan kuraklık ile ekili alanda üründe tane varken 2009 yılında yaşanan kuraklıkta ise ekinin boy aldığını ama tane olmadığını bildirdi. Özkan, "Ovada susuz tarım yapan binlerce çiftçimizin ekinleri kuraklıktan dolayı kurumaya yüz tuttu. Şu anda binlerce dönüm ekili arpa, buğday ve mercimek etkilenmiş durumda. Hükümetin acilen çiftçilere yönelik yeni destek projelerini hayata geçirmesigerekir. Öncelikle GAP sulama kanallarının Mardin Ovası'na getirilmesi için acil eylem planını hayata geçirmesi gerekir. Aksi takdirde Mardin Ovası'nda bir iki yıla kadar tarım yapılamaz hale gelir" şeklinde konuştu.

Özkan, kuraklığın en etkili olduğu illerin başında yer alan Mardin'in Merkez, Kızıltepe, Derik, Nusaybin ve Mazıdağı ilçelerindeki hububat ekili 1 milyon 400 bin dekarda ekili hububat ile 167 bin dekar alandaki mercimeğin tamamen kuruduğunu söyledi. Özkan, bu arazilerde çiftçinin hasat yapamayacağını ve Savur, Ömerli ve Midyat ilçelerine de önümüzdeki birkaç gün içerisinde yağış düşmezse ekinlerin kuruyacağını savundu.


EN BÜYÜK TEHLİKE AÇILAN KUYULARDIR

Mardin Ovası'nın karşılaştığı tehlikelerden en önemlilerden birinin de, rastgele açılan su kuyuları olduğunu vurgulayan Özkan, "Yanlış sulama, yeraltında bulunan suyun azalmasına neden olmaktadır. Mardin Ovası'nda yaklaşık 5 bin su kuyusu bulunmaktadır. Eskiden yeraltından 20 metrede su çıkarılırken, bugün 700 metreden su çıkartılmaktadır. Bu da ister istemez toprakta verimsizliğe neden olmaktadır. 3-4 yıl içinde yanlış sulama yüzünden Mardin Ovası Suruç Ovası'na benzeyebilir. GAP'ın acilen ovaya getirilmesi şart oldu. Aksi takdirde yakın zamanda Mezopotamya'nın yeşil ovası çorak topraklara döner" dedi.