Çağımızın önemli sağlık problemlerinden olan obezite yetişkin bireyleri olduğu kadar, yetişme çağındaki çocukları da tehdit ediyor. Yetişkin bireylerin dahi mücadele sırasında ciddi psikolojik sorunlar yaşadığı obezite, çocuklarda çok daha ağır tahribata yol açabiliyor
Diyetisyen Gizem Tutar yazısında, çocuğu obezite sorunu yaşayan ebeveynler için önemli uyarılarda da bulunuyor. İşte Tutar'ın ailelere yaptığı tavsiyeler:
1. İlk yapılması gereken çocuğun gerçekten kilolu olup olmadığının değerlendirilmesidir. Kilolu olmayan bir çocuğa verilecek yanlış mesajlar, çocuğun gelecek hayatında kilo almadan korkarak çeşitli yeme bozukluklarına yakalanma riskini arttırabilir. Çocukların kilo değerlendirmeleri sadece sağlık profesyonelleri tarafından yapılmalı.
2. Ebeveynlerin en sık sordukları soru çocuklarıyla şişmanlıkları hakkında nasıl konuşmaları gerektiği. Aile fertleri bu durumdan mümkün olduğu kadar kaçmayı tercih etse de, aslında problemleri görmezden gelmek çocuğa verilecek mesajlar arasında en kötüsüdür.
3. Çocuğun yaşı da üzerinde durulması gereken bir konu. Oyun dönemi çocukları (7 yaşına kadar) yemek yeme kontrolünü tam olarak gerçekleştiremez. Bu nedenle kontrol edilmeli. Kontrol mekanizmasının ezici bir disipline dönüşmesi çocuğun psikolojisini bozabileceğinden kaçınılması gereken bir tutum.
4. Okul çağı çocuklarında durum daha farklı olacaktır. Çünkü bu yaş çocuklar sadece ailelerinin kontrolü altında değildir.
5. Çocuğun yaşı büyüdükçe durum kolaylaşabilir. Gençlik döneminde bedeniyle daha ilgili olan bir kişi haline gelen çocuğunuz kilo kontrolü konusunda daha bilinçli olma şansı yakalar. Fakat bu dönemde yanlış iletişim nedeniyle oluşacak kilo korkusu yeme bozuklularına yakalanma riskini arttırır.
6. Çocuğunuzla kilosuyla ilgili konuşurken başta obezitenin zararlarından genel olarak bahsetmekle başlayabilirsiniz. Fakat dikkatli olmalısınız.
7. Konuşmaya kendini nasıl hissettiğini sorarak devam edebilirsiniz. Arkadaşlarının ve yakınlarının tepkisini, kıyafet alırken kendini nasıl hissettiğini ve günlük koşuşturmada hareket ederken çektiği zorlukları sorabilirsiniz.
Arkadaşları ve diğer sosyal çevresi karşısında onu kilosu yüzünden utandırmak durumu kötüleştirmekten öteye gitmez. Sizden uzaklaşmaması ve kendine olan güveninin sarsılmaması için sağlık profesyonelleri dışında çocuğunuzun kilosunu birileriyle paylaşmayın.
Çocuğunuzun obezite probleminden fiziksel ve psikolojik bir zarar almadan kurtulmasını istiyorsanız sağlık profesyonellerinden yardım alın. Çocuğunuzun kilo problemini bir psikolog ile paylaşmasını, doktorların sağlık açısından çocuğunuzu değerlendirmesini sağlamak yararlı olur. Çocuğunuzun büyümesini olumsuz etkilemeden kilo vermesini sağlamak için bir diyetisyenden profesyonel yardım alın. Diyetisyen, hem çocuğunuzun kilo vermesini sağlayacak bir beslenme programının hazırlanmasında hem de onun sağlıklı beslenmeyi öğrenmesini sağlamakta rol alır.