ABD'de 1930'lardaki 'Büyük Buhran'dan sonra finans piyasalarında en büyük değişikliği gerçekleştirecek Mali Reform'da son noktaya yaklaşıldı. Senato'da kabul edilmesinin ardından dün de üzerinde uzlaşma sağlanan yasanın 4 Temmuz'dan önce yürürlüğe girmesi bekleniyor
Amerika Birleşik Devletleri finansal alanda tarihi günlerini yaşmasına neden olacak Finansal Reform Tasarısı'nın geçen mayıs ayında Senato'da kabul edilmesinin ardından dün de tasarıda uzlaşma sağlandı. ABD Kongresi'nin Temsilciler Meclisi ve Senato üyelerinden oluşan ortak kurul, ülkenin finans sektöründe tasarlanan reforma ilişkin yasa tasarısının metni üzerinde, bütün gece yapılan çalışmalar sonunda anlaşmaya vardı. Tasarı, Kongre'nin iki kanadında da ayrı ayrı oylanacak. Uzlaşmayla hazırlandığı için tasarının kabulünde bir engel görülmüyor. Kongre'den geçtikten sona Başkan Barack Obama'nın imzalayacağı yasanın 4 Temmuz'dan önce yürürlüğe girebileceği belirtiliyor.
Senato Bankacılık Komitesi'nin Demokrat Partili Başkanı Christopher Dodd'un hazırladığı yasa tasarısı, hükümete, ekonomiyi tehdit ettiği düşünülen finansal şirketleri parçalama ve finans müşterilerinin haklarını koruyacak yeni tüketiciyi koruma kurulu oluşturulması yetkisi veriyor. Yasa tasarısı ABD Merkez Bankası'na Fed'e sigorta şirketi gibi bankacılık faaliyeti göstermeyen büyük finansal şirketleri denetlemesi yetkisi ile bankaların hedge fonlara ve özel sermaye fonlarına yatırımlarına sınırlama getiren kuralları da kapsıyor. Obama yönetimin planına göre finansal sistemin istikrarı açısından önemli, büyük ve bağlantılı şirketlerin denetimi görevini ABD Merkez Bankası Federal Reserve alacak. Finans şirketleri, zor piyasa koşullarında alabilecekleri zararları karşılamak için sermaye seviyelerini artırmak zorunda olacak.
Mayıs ayında Amerikan Senatosu'nda 59'a karşı 39 oyla kabul edilen yasa tasarısı ABD Başkanı Barack Obama'nın büyük bir zaferi olarak görülüyor. Barack Obama yeni yasanın vatandaşlarının üstünden büyük bir yükü alacağını ve Wall Street'in yaptığı hataları artık ABD halkının ödemeyeceğini belirtmişti.
Tasarının en büyük savunucularından biri olan ABD Başkanı Barack Obama, Wall Street'in en büyük bankalarından biri olan Goldman Sach'ı işaret ederek, "yasal olsa bile, genellikle Wall Street'teki bazı hareketlerin, ekonomik amaçlara hizmet eder görünmüyor. Bu durum (finansal sistemin düzenlenmesi), Wall Street'teki bazı aktörlerin primlerini azaltabilir, ancak daha sağlam ve güvenli bir finansal sisteme sahip olacağız" diye konuşmuştu. Barack Obama, milyonlarca Amerikan vatandaşının işlerine kaybetmesine ve neredeyse tüm finansal sistemin çöküşüne neden olan mevcut mali krizi önemseme konusunda başarısız olduklarını da kabul ederek kendisinin, serbest piyasanın "güçlü bir savunucusu" olmayı sürdürdüğünü belirterek, bu yüzden reform için bir gün bile beklenmemesini kaydetmişti.
ABD'deki Finans Reformu'yla ilgili değerlendirmede bulunan Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray ABD mali reformu ile ilgili olarak , “Pek çok taş yerinden oyna-yacak" dedi. ABD'de 4 Temmuz'a kadar ABD Başkanı Obama'ya sunulması gereken Finans Reformu'nu da değerlendiren Akgiray, "Yıl sonuna kadar dünya daha farklı bir yer olabilir, pek çok taş yerinden oynayacak" değerlemesinde bulundu. ABD'de öngörülen ticari banka ve yatırım bankası ayrımına da değinen Akgiray, "Bizde bu ayrım var, ama kağıt üzerinde...
Yanılgıya düşmeyelim" diye konuştu. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın, geçtiğimiz aylarda getirilebileceğini söylediği Türk bankacılık sektörüne yönelik 'Obama tedbirleri'ne Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) karşı olduğu belirtilmişti. Babacan, Türkiye'de de ABD'de olduğu gibi bankalara 'mevduata yüzde 10 sınırlaması' uygulamasının getirilebileceğini söylemiş, Türk bankacılık otoritesi BDDK'nın ise doğrudan mevduata sınırlama getirilmesine şu aşamada sıcak bakmadığı kaydedildi.