Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 'Turizmde bu yıl dünya ortalamasının üzerindeyiz. Geçen yıl dünya eksideyken biz artıdaydık. Bu yıl, artıyı geçen yıla göre üçe katlamış durumdayız' dedi.
Muğla Valisi Fatih Şahin'i makamında ziyaret ederek Muğla'daki turizm çalışmaları hakkında bilgi alan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Muğla'nın kendileri için büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti.
Bakan Günay, 'Turizmde bu yıl dünya ortalamasının üzerindeyiz. Geçen yıl dünya eksideyken biz artıdaydık. Bu yıl, artıyı geçen yıla göre üçe katlamış durumdayız' diye konuştu. Turizmin çeşitlendirilmesi gerektiğine işaret eden Günay, şunları söyledi: 'Sıradan bir kıyı turizmi olmanın ötesinde, deniz, kum ve güneşin ötesinde kültür varlıklarıyla, yemekleriyle ve folklor zenginliklikleriyle, sağlık turizmi, kongre turizmi imkanlarıyla geliştirmemiz gerekiyor. Muğla ve kuzeyinde son zamanlarda 2 önemli yat limanı açıldı. Didim ve Çeşme'de. Kuşadası, çok önemli bir kongre merkezini bitirmeye çalışıyor. Doğu Akdeniz bölgesinin en büyük kongre merkezi olacak. Bütün bunlar, Ege'yi, Güney Ege'yi önemli hale getiriyor. Bu hafta sonu Bodrum'da bale festivali başlayacak. Muğla'lıları ve Muğla'nın konuklarını bu festivalde görmek istiyoruz.'
Muğla'ya geliş nedeninin Milas'ta bulunan tarihi eserleri yerinde görmek olduğunu bildiren Günay, 'Bulunan eserlerin İstanbul'daki İskender lahdinden daha görkemli olduğu söyleniyor. Bugün ben de gözümle görme fırsatı bulacağım. Orada, tarihi 2 bin 400 veya 2 bin 500 yıllık olan bir lahit ve çevresinde daha eskiye uzanan tartışmalar var. Bu eserleri yerinde inceleyeceğiz' dedi. Günay, bir gazetecinin, 'Milas'ta ortaya çıkartılan mezar odasındaki bazı eserlerin kaçırıldığı iddia ediliyor, bu iddialar doğru mu?' sorusuna şu yanıtı verdi: 'Bu konuyu özel olarak incelemek üzere en yetkili arkadaşlarımla beraber geldim. Yerine gidelim yetkililerden bilgi alalım, emniyet müdürümüz, jandarma komutanımız, savcımız , valimiz ve bizim kurum müdürümüzden bilgi aldıktan sonra fikirlerimizi söyleyelim.' Tarihi eserlerin bulunduğu bölgede yapılacak kazıların sonuçlarının önemine işaret eden Bakan Günay, 'Milas'ta bulunan yaklaşık 2 bin 400 yıllık geçmişi olan eserlerin bulunduğu noktada bir müze yapma imkanı doğabilir. Bu çok özgün olabilir. Bizden alınıp götürülen eserlerin çevresinde yurt dışında müze yapılıyor ve bunlar dünyanın en özel müzelerinden birisi haline gelmiş durumda. Bergama müzesi, Berlin'de özel bir nitelik taşıyor' diye konuştu.
Bodrum'da bir katı atık toplama merkezinin kabul edilemez olduğunu söylediğini anımsatan Bakan Günay, şöyle konuştu: 'Son birkaç yıl içinde alt yapı eksiklerinin giderilmesine büyük önem veriyoruz. Bodrum Yarımadası'nda bir katı atık toplama merkezinin yapılması için kaynak ayırdık. Yer tahsisi ve planlama çalışması yapılıyor. Önümüzdeki yıl bunu somut olarak gerçekleştirmeye başlayacağız. Geçen yıl yaklaşık 15 milyon civarında bir kaynağı hiçbir siyasi ayrım yapmaksızın, alt yapı ihtiyacı olan, turizm açısından önem taşıyan yerler için kaynaklarımızı seferber ettik.'