Birilerinin cebine milyonlar koyarken, çoğu zaman yatırımcıların hayatlarını altüst eden hisse operasyonlarında, şirketlerin basın toplantıları da spekülasyona aracılık eder hale geldi
Basın toplantıları yoluyla yaşanan hisse operasyonları basit anlatımla, şu mantık etrafında gerçekleşiyor; Bir şirket, yeni ürün ve projelerini tanıtmak amacıyla bir basın toplantısı düzenliyor. Bu toplantıda şirket yöneticilerine sorulan sorular, ya da yöneticilerin ısrarla vurgulamak istedikleri konu ertesi gün gazetelerde ya da dergilerde yazılıp çiziliyor. Haber gücünü de arkasına alan spekülatör, gazeteler aracılığıyla oluşturan beklentileri kazanca çeviriyor. Bu sayede spekülatör tarafından çoğu zaman ciddi bir hisse operasyonu başlatılmış oluyor.
Bunun en akıllarda kalan örneği geçtiğimiz haftalarda Dyo Boya ve Viking hisselerinde yaşandı. Yaşar Topluluğu Onursal Başkanı Selçuk Yaşar, gazetecilerle yaptığı bir toplantıda “Yaşar Grubu şirketlerinden Viking Kağıtçılık'ın Finli ya da Danimarkalı bir gruba satışının gündemde olduğunu açıkladı. Aynı toplantıda yine grup şirketlerinden Dyo Boya'nın eski arazisine Suudilerin ve yapı marketi Bauhaus'un talip olduğunu gazetecilerle paylaştı. Üstelik Yaşar bu bilgileri, borsaya bildirim zorunluluğu olduğu halde ilk olarak gazetecilere anlattı.
Bu bilgilerin gazetelerde yayınlanmasının ardından hisselerde ciddi bir yükseliş yaşandı. Toplantının ardından gerçekleşen ilk işlem gününde Viking hisseleri günü çift tavan yaparak günü yüzde 18,18'lik primle kapatırken, Dyo Boya hisseleri de aynı gün yüzde 11'den fazla yükseldi. Borsa Başkanlığı'nın haberlerle ilgili ayrıntılı bilgi istemesinden sonra ise işin rengi değişti. Selçuk Yaşar'ın arsa satışı açıklamalarına karşın Dyo Boya tarafından İMKB'ye yapılan açıklamada, Bu Dyo, başka Dyo, halka açık şirket olan Dyo Boyacılık ile hiçbir ilgisi yoktur” açıklamasında bulundu.
Benzer bir durum önceki aylarda Sönmez grubu hisselerinde de yaşandı. Bir hafta sonu planı içinde İstanbul'dan davet ettiği gazetecilerle yeni projelerini paylaşmak istemiş ve Uludağ'da, bir basın sohbet toplantısı düzenlemişti. Celal Sönmez, 4 Ocak 2009 Pazar günü gerçekleştirilen toplantıda tekstilde hedef küçülttüklerini ve bu yıl, turizm, çimento, enerji ve perakende elektronik pazarı için toplamda 150 milyon dolar yapacaklarını açıkladı. Bu açıklamaların pazartesi ve salı günü gazetelerde yer almasından sonra, grup hisselerinde müthiş bir yükseliş başladı.
Sadece 4 işlem gününde Sönmez Filament hisseleri yüzde 133, Sönmez Pamuklu hisseleri ise yüzde 102 yükseldi. Yine sadece 4 günde her iki şirketin piyasa değeri 35,3 milyon dolardan, 75 milyon dolara yükseldi. Bu yükseliş operasyonu sonrasında Sönmez Ailesi'nin elindeki hisselerin piyasa değeri de 31.6 milyon dolar arttı. 4 Ocak tarihinde yeni yatırımlarla ilgili bilgileri gazetecilerle paylaşan Celal Sönmez, 9 Ocak tarihinde ise halka açık şirketlerin yeni yatırımlarla ilişkili olmadığını açıkladı. 4 Ocak'tan 9 Ocak'a kadar yüzde 150'den fazla yükselen hisseler, bu açıklamanın ardından tam bir ay içinde yüzde 40'dan fazla değer yitirdi.
9 Haziran tarihinde yaşanan bir diğer haberli hisse hareketi ise Çelebi Yer hizmetleri hisselerinde yaşandı. Gazetelerin neredeyse tamamında yer alan haberde şu bilgilere yer verildi; "Hindistan'da havalimanı yer hizmetleri ve kargo terminali ihalesini alan Çelebi, 100 milyar dolar kazanacak. Firma görüştüğü İspanyol Acciona'yı alırsa ciroda dünya üçüncüsü olacak." Bu haberin gazetelerde yer aldığı gün sert yükselişe sahne olan Çelebi hisseleri, bir haftada yüzde 25 yükseliş gerçekleştirdi.
Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Yunus Kaya bu tarz yükseliş hareketleri ile ilgili olarak şunları söyledi; “Bu tarz olaylar sığ ve küçük şirketlerin hisselerinde daha sık oluyor. Basın toplantılarında şirket yöneticisi tarafından “şirketi büyüteceğiz, yeni yatırım yapacağız” tarzındaki açıklamalar, hisselerde ciddi beklenti oluşturuyor. Bu beklenti de şüphesiz birilerinin işine yarıyor. Yatırımcı bu tarz toplantıların ardından yaşanan yükseliş sırasında yönetim tarafından gelebilecek olası ortak satışı haberlerini takip etmelidir. Şu ana kadar gözüme çarpan bir durum yok ama eğer böyle bir durum yaşanırsa işte o zaman ciddi şüpheler ortaya çıkacaktır.”
Hisseleri 1 aydır aralıksız yükselen BSH Ev Aletleri hisselerinde de aynı durum gerçekleşti. 28 Mayıs 2009 tarihinde şirketin İcra Kurulu Başkanı Norbert Klein, şirketin 2008 yılı ve 2009'un ilk çeyrek performansını, düzenlenen bir basın toplantısı ile açıkladı. Bu toplantıya ilişkin gelişmelerin ertesi gün gazete sayfalarını doldurmasının ardından hisselerde anormal bir yükseliş hareketi başladı. 28 Mayıs 2009 tarihinde, 29 lira fiyat seviyesinden başlayan bu yükseliş, 17 Haziran tarihi itibariyle 92,50 liraya kadar sürdü. Bu örneklere benzer bir diğer şirket de Metemteks olarak öne çıkıyor. Şirketin enerji projeleri 2005 yılından bu yana belirli periyotlarla gazete sayfalarını süslüyor. “Tekstil'den çıkacak, enerji işine girecek” türünden başlıklarla süslenen haberler ise hisselerde ciddi bir oynaklığa neden oluyor. Örneğin bu planın basına duyurulduğu ilk günlerde 0,70'li fiyatlardan 2,86'lara yükselen hisseler ardından 0,20'ye kadar geriledi. Enerji projeleriyle ilgili beklentiler nedeniyle 0,20'lik dibinden dönen Metemteks hisseleri 0,60'lık fiyatlara kadar yükseldi.