KOBİ'ler için hükümetin attığı adımları yeterli bulmayan Patronlar Kulübü TÜSİAD, KOBİ'lerin büyümeden kalkınmaya geçmesi için çalışma içinde olmayı taahhüt etti
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, Gaziantep'te ilki gerçekleştirilen Bölgesel Kalkınmada İş Dünyasının Rolü isimli toplantının açılışında konuştu. Boyner, büyümenin önünde yapısal engel oluşturan ve TÜSİAD'ın 2010-2011 çalışma programına aldığı iki yatay konuya değinen Boyner, bunların bölgesel kalkınma ve KOBİ'ler olduğunu söyledi.
Bölgesel Gelişmişlik farklılıklarının izdüşümü niteliğinde, istihdamın önemli bir bölümünü sağlayan KOBİ'lerin, üretimin çok az bir bölümünü gerçekleştirdiğini öne süren Ümit Boyner, "Üstelik Cumhuriyetin her döneminde, sosyal yardım amaçlı olarak, kamu kaynaklarının önemli bir bölümü KOBİ'lere destek olarak aktarılmış ve bu tutum bu transferi bir sosyal yardım yapısına taşımıştır. Peki bugün, 30-40 yıl öncesine göre KOBİ'ler üretime daha mı fazla katkı sağlayabiliyor? Hayır. KOBİ'ler daha fazla mı AR-GE harcaması yapıyor? Hayır. Demek ki burada bir model seçimi yanlışı var" diye konuştu.
TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, iktisadi etkileşimde önemli rolü olan KOBİ'lerin büyümeden kalkınmaya geçişte çok önemli rolü olacağını, bu rolün en etkili şekilde oynanabilmesi için TÜSİAD'ın, yine TÜRKONFED ile birlikte bir dizi çalışma içinde bulunacağını ifade etti.
KOBİ'lerin bir an önce değer üreten, verimlilik tabanlı bir modele dönüşmemesi halinde, bunun büyümenin önünde bir engel olarak kalmaya devam edeceğini, büyüme sürecinde hep birlikte ileri gidilemeyen bir ortamda ise gerçek bir toplumsal refahtan ve kalkınmadan söz etmenin mümkün olmadığını vurgulayan Boyner, Türkiye'nin herkesin özlediği, birinci ligdeki ülke olabilmesi için birlikte el ele çalışabilme dileğini ifade etti.
Gazetecilerin TÜSİAD'a yaptıkları ziyaretin, sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliklerini nasıl etkileyeceğine dönük bir soruyu cevaplandıran Vardan, MÜSİAD olarak her zaman farklı dernek ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde olduklarını, ortak çamlışmalara imza attıklarını söyledi. Vardan, TÜSİAD-MÜSİAD buluşmasına ilişkin olarak da şunları söyledi: “Bu önemli bir buluşmaydı. Türkiye'de ortak akıl oluşturma, bir araya gelip görüş bildirme noktasında bir başlangıcın yapılabileceğini gösterdik. İlk etapta ön görüşme yaptık ama tahmin ediyorum önümüzdeki günlerde bazı spesifik noktalarda tekrar bir araya geliriz. Aslında bunların hepsi normal, anormal olan ise hiç görüşmemek, hattı kesmek, koparmak. Anayasa görüşmelerinde gördük. Ülkede öyle bir hal olmuş ki anormalite normalmiş gibi mütala ediliyor.”