Kürtçe belgeleriyle kayıtlara geçirilecek

Yakup Bulut
00:007/08/2009, Cuma
G: 6/08/2009, Perşembe
Yeni Şafak
Kürtçe belgeleriyle kayıtlara geçirilecek
Kürtçe belgeleriyle kayıtlara geçirilecek

Hakkari Üniversitesi ile Kültür Bakanlığı tarafından başlatılan ortak projede bölgedeki Kürtçe el yazması eserler, eski fotoğraflar üniversite bünyesinde kayıt altına alınacak. 4 yıllık proje için 2 milyon lira ayrıldı.

Hakkari Üniversitesi, Kültür Bakanlığı ile birlikte bölgenin tüm kültürel değerlerinin bilgisayar ortamında tutulacak envanter kayıtlarına geçirecek bir proje başlattı. Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli, 4 yılda iki milyon lira kaynak harcanması planlanan projeyi Yeni Şafak'a anlattı.

HATIRALAR TOPLANACAK

Bir yıldır Hakkari'de görev yapan Prof. İbrahim Belenli, yapacakları çalışma hakkında şu bilgileri verdi: “Vatandaşın elinde dedelerinden kalma eski el yazması kitaplar ve eski fotoğraflar var. Bunları satın alacağımız ve arşivleyeceğimiz bir proje olacak. Masallar, halaylar, maniler... kültür adına herşeyi kayıt altına almak isti-yoruz. Bugüne kadar rutin kayıtlar tutulmuş ve çoğu kültürel değer kayıt dışı kalmış”

GÜNAY DA DESTEKLEDİ

Prof. Belenli, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın Hakkari ziyareti sırasında projeyi birlikte yapmaya karar verdiklerini, Bakan Günay'ın projeyi çok beğendiğini söyledi.

YAZILI KÜLTÜR ENVANTERİ

Üniversite bünyesinde oluşturdukları 15 kişilik bir proje ekibinin “Hakkari'nin Kültürel Değerlerinin Kayda Geçirilmesi Projesi” için çalışmaya başladığını söyleyen Prof. Belenli, “Önce bir Kürt kültürünün fotoğrafını çekmemiz gerekiyor. Tüm ilçeleri, kırsal ke-simin tamamını detaylı araştırıyoruz. Halka doğrudan 'burada kültürel olarak ne var?' diye soruyoruz. Yazılı kültür kayıt dışı kalmış. Bunun envanterini çıkartmaya başladık. Proje bittiğinde kültürel değerlerin hepsi bilgisayar ortamında Kütüphanemize bağlı bir birimde kayıt altında olacak” dedi.


Kürtçe bölüme talep gelmiyor

YÖK'ün Kürt Dili ve Edebiyatı bölümlerini gündemine alması kamuoyunda heyecana yol açarken, üniversitelerin öğrencilerin talebine göre YÖK izni gerekmeden verebildiği Kürtçe seçmeli ders için bugüne kadar hiç talep gelmediği ortaya çıktı. Kürtçe sadece İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde seçmeli olarak okutulurken, Kürt Dili ve Edebiyatı bölümleri için sıraya giren üniversitelerde Kürtçe seçmeli ders gündeme gelmiyor. YÖK yetkilileri, üniversitede Kürtçe seçmeli dersin her bölümde üniversite senatosunun kararı ile açılabildiğini belirtti. Üniversitelerin YÖK'ten herhangi bir izin almadan kolayca açabildiği dersler için öğrencilerden rektörlüğe başvuru gelmesi gerekiyor.