İznik'ten tarih fışkıyor

A.Hulusi Gürbüzol
00:0028/01/2008, Pazartesi
G: 28/01/2008, Pazartesi
Yeni Şafak
İznik'ten tarih fışkıyor
İznik'ten tarih fışkıyor

İznik'te harabe durumundaki tarihi eserler Bursa İl Özel İdaresi' tarafından tahsis edilen, 1 milyon YTL'lik ödenekle restore edilecek.

Tarih boyunca dünyanın çinileriyle tanıdığı İznik'te tarihi eserler gün yüzüne çıkartılıyor. İznik'in her noktasından tarih fışkırdığını belirten Belediye Başkan Yardımcısı Zekeriya Sargın, "Birçok tarihi eser kullanılmaz halde bekliyor. Bursa İl Özel İdaresi tarihi eserlerin onarımı için İznik'e 1.000.000 YTL ödenek ayırdı. Gelen bu para şu an hali hazırda restorasyon çalışmaları devam eden tarihi dokular için harcanacak. İznik Belediyesi olarak ilçemizde ayağa kaldırılmamış, virane tek bir tarihi yapı bırakmama gayretindeyiz" dedi. Ödeneğin öncelikle restorasyon çalışmaları devam eden 1.Murat Hamamı, Lefke Kapı ve Mahmut Çelebi Camii'nin onarımı için kullanılacağını belirten Sargın, İznik'te restore edilmemiş tek bir tarihi yapı kalmayıncaya kadar çalışacaklarını belirtti.


BURAM BURAM TARİH KOKUYOR

İznik'in turizm gelirlerinden yeterince pay alamadığını dile getiren Sargın, "İznik sadece Bursa civarının değil bütün Marmara bölgesinin en önemli tarihi ve turistik yörelerindendir. Roma, Bizans ve Erken Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda eser, tarihsel kent dokusu içinde bugün de yaşamaktadır. İznik Hristiyanlık dünyasının önemli olaylarına sahne olmuştur. Senato Sarayında 325 yılında I. Konsil, 787 yılında İznik Ayasofya Kilisesi'nde 7. Konsil toplantıları yapılmıştır. 1331 yılında Osmanlı egemenliğine giren İznik, gerçek ününü XIV ve XVI. yüzyıl arası en parlak çağını yaşadığı çiniciliği ile yapmıştır. Bugün bütün dünya müzeleri İznik Çinilerini en kıymetli eser olarak ziyaretçilerine sunmaktadırlar. İznik'te Roma döneminden kalma kent surları ve anıtsal Lefke ve İstanbul Kapıları, Tiyatro'su, Beştaş anıtı, Bizans döneminden kalma Ayasofya ve diğer kilise kalıntıları, Hipoje mezar odası, Osmanlı döneminden kalan Yeşil Cami ile çekici bir turistik merkez olmuştur. İznik Çinilerinin ünü bugün yerli atölyelerindeki sanatkarlarca sürdürülmektedir" diye konuştu.


SOKAK ALTYAPILARI TAMAMLANIYOR

Sokaklarda isale hattı çalışmalarının tamamlanma aşamasına geldiğini anlatan Sargın, "İznik Belediyesi Su İşleri Müdürlüğü tarafından sürdürülen çalışmalarda isale hattı bulunmayan sokaklara su isale hattı döşeniyor. Son olarak Yeşil camii mahallesine 200 metrelik 110'luk PVC su borusu döşendi. Yine Selçuk Mahallesi Kutalmışoğlu Süleyman şah Caddesi Şirin sokağa su isale hattı döşenerek sokağa su verildi" dedi.