Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, kredi kartı faizlerine sınır getirilmesine karşı olduğunu belirterek, "Olmaz kardeşim olmaz. Kanunla olmaz bu işler. Kimse de popülizm yapmasın. Biz onlara karşıyız' şeklinde konuştu.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bütçe açıklarını 2012'ye kadar GSYH'nin yüzde 2'sinin üzerine çıkarmayacaklarını ve kaynağı olmayan bir harcama yapmayacaklarını söyledi.
Euromoney Konferansları ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) işbirliğiyle İstanbul'da düzenlenen 'Euromoney Türkiye Finans ve Yatırım Forumu'nun açılış konuşmasını yapan Unakıtan, dünyada yaşanan ekonomik gelişmeleri ve bunları Türk ekonomisi üzerindeki etkilerine değinerek "Şu anda dünyada üç farklı kriz yaşanıyor; bir tanesi finansal kriz, bir tanesi petrol fiyatlarından kaynaklana kriz bir diğer ise gıda fiyatlarından kaynaklana kriz. Dünyadaki tüm ülkeler bu krizlerden etkileniyor. Tabii Türkiye de bu krizden etkilenen ülkeler arasında" diyerek, Türkiye'nin etkilenme sebeplerini şu şekilde özetledi:
"Türkiye'nin yüzde 70'i petrol ve gıda fiyatlarına bağlı. Tabi tüm dünyada böle. Dolayısıyla Türkiye bir bakıma enflasyonu ithal eder duruma geldi. Petrol fiyatlarına yapabileceğimiz bir şey yok hatta gıda fiyatlarına yapabileceğimiz bir şey de yok çünkü bugün Türkiye'de bazı gıdalar da ithal ediliyor. Dolayısıyla bu iki olgu dünyayı etkiliyor ilerde ne olacak kimse bilmiyor, petrol fiyatlarına yönelik bazı tahminlerde bulunuluyor. Dünyadaki bazı ülkeler buna karşı önlem almış durumda. Petrol ithalatını azaltarak tedbirler almaya çalışıyorlar".
ABD'deki ekonomik gelişmelere de değinen Unakıtan, ABD'nin ekonomisinin ileride durgunluğa geçmesin diye "fevkalade" önemli önlemler aldığını ve şu an ABD'den iyi veriler gelmeye başladığını belirterek seçimlerden sonra daha iyi verilerin geleceği yönünde beklentilerin olduğunu aktardı.
Türk ekonomisini değerlendiren Unakıtan, Türkiye'nin ekonomisinin geçmişe göre daha güçlü durumda olduğunu kaydederek konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Türkiye'de bir çok reformlar yaptık, enflasyon, sosyal güvenlik reformu, bankacılık reformu, vergi reformu, AB ile ilgili uyum reformları ve bir çok yapısal reformlar. Özelleştirmelere önem verdik. 2003 yılından bugüne kadar 49 milyar dolarlık özelleştirme yapıldı. Tabii özelleştirmelere karşı çıkanlar oldu ama özelleştirme sadece para bulmak için yapılmıyor, rekabet eşitliğini sağlıyor, bu kurumlar devletin elinde iken rekabet olmuyor. Devlet ne sanayici, ne bankacı ne de tüccar olur. Devletin biran önce bunlardan elini çekmesi lazım".
Türkiye'nin de dünyada yaşanan ekonomik gelişmelerden etkilendiğini fakat eskiye nazaran bu etkinin daha az olduğunu dile getiren Unakıtan, bu çerçevede son zamanlarda artan petrol fiyatlarının cari açığı etkilediğini ifade etti.
Unakıtan, "Şu an bu açığı döndürebiliyoruz. Tabii enerji de bu açık olmasaydı cari açık da bu kadar büyük olmayacaktı. Borç stokumuz AB normlarına göre yüzde 39'lara indi. GSMH 660 milyar dolar oldu, kişi başına düşen milli gelir seviyesi de 10 bin dolar seviyesine yaklaştı.
Türkiye mali disipline devam edecek, bu mali disiplin olmazsa olmaz. Göreve geldiğimizde vergi gelirlerimiz 63 milyar YTL idi şimdi 171 milyar YTL oldu. Avrupa'nın 6. dünyanın ise 17. büyük ekonomisi olduk. Türkiye mali disipline ve yapısal reformlara devam edecektir" dedi.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, kredi kartı faizlerine sınır getirilmesine karşı olduğunu belirterek, "Olmaz kardeşim olmaz. Sen rekabet düzenini geliştirmek için uğraşacaksın. O rekabet sistemi içerisinde o kendi mecrasını bulur. Kanunla olmaz bu işler. Kimse de popülizm yapmasın. Biz onlara karşıyız' şeklinde konuştu.
Forumda, basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Unakıtan, "Türkiye, IMF ile henüz bir araya gelip ilişkilerin nasıl devam edeceği konusunda karar vermedi; ancak yakında oturup, konuşup son kararı vereceğiz" dedi.
Unakıtan, bu konuda bir takvim belirlenip, belirlenmediği yolundaki bir soruyu da, "Çok fazla sabırsız olmayın; bunlar uluslararası ilişkiler, devletler arası ilişkiler meselesidir. Artık iki çıtamız var; birincisi AB kriterleri, ikincisi de orta vadeli mali çerçeve" şeklinde cevapladı.
Unakıtan, gazetecilerin özelleştirmeler ile ilgili sorularını yanıtlarken de, şeker fabrikalarının özelleştirmeleriyle Suudi Arabistanlı yatırımcıların ilgilendiklerini duyduğunu belirtti.