Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, aracı kurumlara seslenerek, “Halka arz noktasında bir çağrım var; komisyonları biraz düşürün, hep beraber bu işten para kazanalım' dedi
İMKB'nin Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) ile yürüttüğü işbirliği protokolü çerçevesinde başlattığı halka arz seferberliği çalışmaları kapsamında düzenlenen 'Halka Arz Seferberliği-İstanbul Zirvesi' Haliç Kongre Merkezi'nde başladı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, zirvede yaptığı konuşmada, TSPAKB Başkanı Nevzat Öztangut'a seslenerek, “Ama Nevzatcığım, aracı kurumlar da var burada. Bakın bu halka arz noktasında bir çare bulmamız lazım. Komisyonları biraz düşürün, hep beraber bu işten para kazanalım. Yani risk bizde. Aradan komisyonu böyle yüksek alıp da işi götürmek yok ha. Sen de kazan, biz de kazanalım. Ama burada komisyonları biraz düşür, şikayetler var haberiniz olsun. Arada bana söylüyorlar' dedi. Sermaye Piyasası Başkanı Vedat Akgiray'ı da işaret ederek konuşan Hisarcıklıoğlu, 'Yüzü gülüyor ha haberiniz olsun yüzü gülen bir başkan var. Bu çok önemli artık bürokraside. Bizde, bürokraside her şey vardır, fakat karşısına iş adamı olarak gittiğin zaman, 'bu ne kadar çok götürmüş', ona bakar, cirona bakar, ciroyu hep kâr zanneder” diye konuştu.
Bugün şirketleri büyütebilmenin en önemli noktalarından bir tanesininin sermaye yetersizliği olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, halka arzın sıfır maliyetle para kazanmanın yolu olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Ben bütün Türkiye'ye söylüyorum, sıfır maliyetle para ister misin? İçimizde istemeyen var mı? İşte halka arz bu. Bankaya gitsen kırk tane laf. Hiç uğraşmana gerek yok arkadaş. Ne banka genel müdürü ile ne banka müdürü ile kırk tane nazını çekeceğine gel, arz yolu ile şirketini aç, sıfır maliyetle paranı al.” Küçük olsun benim olsun anlayışıyla kim iş yapmak istiyorsa onun yanında olmayacaklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti'nde ona yardımcı olacak kimse yok. Ortaklık prensibine geçmemiz lazım. Ortaklık kültürünü geliştirecek en önemli mekanizma da halka arz” dedi.
Halka arzın bir başka faydasının kayıtlı ekonomiye geçmek olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, 'Biz güçlü ekonomi ve kaliteli demokrasiye odaklandık. Güçlü ekonomi, kaliteli demokrasinin olmasını istiyorsan ekonomi kayıtlı olacak. Sen şimdi demokraside bir sürü hak veriyorsun ama bir tarafta ekonomi kayıt dışı kaldığı için hesap sorabilen, hesap verebilen maalesef olmuyor. Eğer hesap sorulmasını istiyorsan ki demokrasi budur, herkesin hesap verebilir noktada olması lazım. O da kayıtlı ekonomiden geçer. İşte kayıtlı ekonominin en büyük destekçilerinden biri de halka arzdır. Sonuçta ortakların olacak, ortakların senden hesap soracak. Ortaklarına hesap verebilmek için kayıtlı ekonomiye geçmiş olacaksın' dedi.
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan ise zirve açılışında yaptığı konuşmada halka arzın faydalarından bahsetti. Erkan, halka arzla birlikte şirketlerin tanınırlıklarının ve kredibilitelerinin artacağını, finansman olanaklarına daha kolay ulaşabileceklerini anlattı. Şirketlerin halka açılmakla birlikte iyi yetişmiş elemanlarla çalışarak yetki denetimi yapma imkanına da kavuşacaklarına ve hesap verebilir olacaklarına işaret eden Erkan, 'Artık oğlunuza, kızınıza, kardeşinize bağlı kalıp onların verdiği kararlarla yetinmek durumda olmayacaksınız. Hesap verebilirlik konusunda profesyonel yöneticiler kadar da şeffaf, rahat olamayabilirler. Aile içinde sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bunlara gerek yok' dedi. Kurumsal yönetim ilkeleri ön plana çıktığında bunların aşılacağının altını çizen Erkan, yabancı sermayenin özellikle Türkiye'ye girdiğinde buna baktığını bildirdi. Türkiye'ye giren doğrudan sermayenin üçte birinin şu anki halka açık şirketlerin üzerinden geldiğini söyleyen Erkan, “'Demek ki ellerinde çantalarıyla özel sermaye fonları Türkiye'nin her tarafında dolaşıyorlar. Çoğu zaman şirket bulmakta zorlanıyorlar. Niye çünkü şirketlerimizin birçoğu sermaye piyasalarımızdan haberdar değil. Birçoğu kurumsal yapılarını ve gelişimlerini henüz tamamlamış değil. Onlara ortaklık teklif edip onları geliştirmeye çalışıyorlar. Biz halbuki bu çalışmalarla onlara da destek olmaya, onları da içimize katmaya çalışıyoruz. Varsın özel sermaye fonlarıyla da evlilik yapın. 2-3 sene sonra onların vasıtasıyla sermaye piyasasına gelin. Hisse senetleriniz çok daha iyi bir performans gösterecektir' diye konuştu.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, ekonomik büyüklüğe göre İMKB'nin büyüklüğünün çok az olduğunu ve en az 2,5-3 misli daha artabileceğini belirterek “Türkiye ekonomisindeki tasarruflar, gelirimiz, bugünkünden 3 misli daha büyük bir borsayı yaşatabilecek büyüklükte. İMKB'ye para girince bankaların mevduatı azalmıyor, para buharlaşmıyor. Burada marifet olan parayı çok hızlı kullanabilmek. Kabaca, bakkal hesabı, bugün Türkiye ekonomisi, İMKB'yi şu anda 250 milyar dolar sayarsak, ekonomimiz 750 milyar dolar, büyümeye devam edecek bir 500 milyar dolarlık potansiyel, talep var firmaların pay senetlerine. Bu işin finansal olarak yapılabilirliği çok aşikar' dedi. İMKB'nin geniş halk kitlelerinde bir imajı olduğunu ifade eden Akgiray, Anadolu'da insanların İMKB'yi büyük firmaların hisse senetlerinin olduğu, 3-5 tane spekülatörün veya manüplatörün zaman zaman alışveriş yaptığı, fiyatlamanın ne olduğu belli olmayan, kumarhane gibi gördüklerini belirterek, “Eğer böyle ise kapatmak lazım, ekonomik değeri yok. Ama öyle olmaması gerekir, çünkü 25 yıldır borsa var. Türkiye'de büyük firmalar kote. Burada bir yanlışlık var' diye konuştu. Halka arzın faydalarına ilişkin olarak da Akgiray, 'Finansman kaynağı sağlıyor. Herhalde halka arzın nimetlerinden firmalarımız faydalandıkça öncelikle biraz borç yapısını temizlemekte kullanacaklar bunu' dedi.