BOLU TÜNELİ şehirleri ve Türkiye'yi dünyaya bağladı

FAHRİ SARRAFOĞLU / BOLU
00:0030/01/2011, Pazar
G: 30/01/2011, Pazar
Yeni Şafak
BOLU TÜNELİ şehirleri ve Türkiye'yi dünyaya bağlad
BOLU TÜNELİ şehirleri ve Türkiye'yi dünyaya bağlad

Vali İbrahim Özçimen, Bolu'nun Ankara ve İstanbul'un ortasında topraklarının yüzde 63'ü ormanlarla kaplı doğa harikası bir il olduğunu söyledi. Özçimen, "Bolu Dağı Tüneli'nin sadece Bolu'yu değil Türkiye'yi dünyaya da bağlanması noktasında önemli bir fonksiyonu yerine getiriyor" dedi.

Bolu, Ankara ve İstanbul gibi sanayileşmiş bölgelerin ortasında, ülkemizin en önemli yatırım aksı üzerinde yer alan, iller arası sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında 14. sırada bulunan ve kişi başına düşen milli gelirde Türkiye genelinde ön sıralarda olan bir il olduğunu belirten Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Bolu Dağı Tünelinin açılmasıyla ulaşım imkânının daha da kolaylaştığını ifade etti. Özçimen, Bolu Dağı Tüneli'nin sadece Bolu'yu değil Türkiye'yi dünyaya da bağlanması noktasında önemli bir fonksiyonu olduğunu söyledi.


ORMAN TURİZMİNİN MERKEZİ

Bolu, Ankara ve İstanbul şehirlerinin ortasında topraklarının yüzde 63'ü ormanlarla kaplı doğa harikası bir il olduğunu hatırlatan Vali Özçimen, zengin bitki örtüsü, doğal ve suni gölleri, yaz ve kış sporları için elverişli dinlenme tesisleri ile Bolu, yerli ve yabancı turistler için çekici bir İl konumundadır, dedi. Bolu'da kış turizmi, av turizmi, spor turizmi, gençlik turizmi, kültür ve inanç turizmi, sağlık turizmi, yayla turizmi ile toplantı ve seminer turizmi potansiyelinin mevcut olduğunu ifade eden Özçimen, ilin doğal zenginlikleri içerisinde Abant, Yedigöller, Sünnet Gölü başta olmak üzere toplam 14 göl, irili ufaklı 96 suni gölet, 383 yayla, 1 milli park, 1 tabiat parkı, 4 tabiatı koruma alanı, 7 orman içi dinlenme, 4 yaban hayatı koruma sahası ile Bolu bir doğa turizmi cazibe merkezi olduğuna dikkat çekti.


TARİH VE KÜLTÜR ŞEHRİ

Doğal güzellikleri ile bilinen Bolu, aynı zamanda bir tarih ve kültür şehri de olduğunun altını çizen Vali Özçimen, geleneksel Türk Evi vb. 386 adet Sivil Mimari örneği yapı; cami, türbe, han, hamam vb., 106 adet Dini-Kültürel yapı; hükümet konağı, okul, 5 adet İdari yapı; kale, sur duvarı vb., 5 adet Askeri yapı ile anıt ağaç niteliğinde 13 adet Doğal anıt olmak üzere toplam 515 adet tescil edilerek koruma altına alınmış taşınmaz kültür ve tabiat varlığı açısından zengin bir kültürel envantere sahip olduğunu kaydetti. Özçimen, açıklamasına şöyle devam etti: “İlimiz genelinde tescil edilerek koruma altına alınmış olan 46 adet arkeolojik sit, 2 adet kentsel sit ve 4 adet doğal sit olmak üzere toplam 52 adet sit alanı bulunmaktadır. Kültür Merkezinde bulunan Müzede toplam 16014 adet eser mevcuttur.”


TURİZMİN HER ÇEŞİDİ MEVCUT

Bolu'nun 25 ayrı bölgesinde trekking, off-road, dağ bisikleti ve foto-safari, Abant ve Çele bölgesinde yamaç paraşütü, Mengen Gökçesu ve Kayabükü Köprübaşında rafting, Gölköy Barajı, Aladağ Göleti ve Yeniçağa Gölünde su sporları, Kartalkaya, Arkut Dağı, Seben ve Çele Doruğunda dağcılık, Kartalkaya ve Arkut Dağında kış sporları, Abant, Gölcük, Yedigöller, Sünnet, Çubuk, Sülük, Karamurat, Karagöl ve Yeniçağa Gölleri ile Gölköy, Aladağ, Saraycık ve Çayköy Göletlerinde sportif balıkçılık faaliyetleri gerçekleştiriliyor. Ayrıca; Abant, Gerede ve Karacasu Bölgeleri'ndeki tesislerde profesyonel futbol takımları ve milli takımlar tarafından yaz dönemlerinde kamp yapılmaktadır. Aladağ Bölgesindeki Gençlik ve Spor Tesisleri başta olmak üzere, Karaçayır ve Mengen Şirinyazı Bölgelerindeki tesislerde gençlik kampları ve çeşitli spor dallarında kamplar düzenlenmektedir.İlin spor turizmi kapasitesinin artırılması için il genelinde fiziki alt yapının geliştirilmesi çalışmaları sürdürülmektedir.


TÜRKİYE'NİN BEYAZ ET DEPOSU DURUMUNDA

Türkiye beyaz et ihtiyacının yaklaşık yüzde 30'unu karşılayan ve İl ekonomisinin önemli unsurlarından olan kanatlı hayvancılık sektöründeki 5 firma entegre üretim yaptığına dikkat çeken Vali Özçimen, bunlardan 2'si Avrupa Birliği'ne ihracat için ön izin belgesi almış olup, diğer firmalarca da ön izin belgesi alınması yönündeki çalışmalar devam ettirilmektedir, dedi. Vali Özçimen, ilin bu özelliğinden dolayı hem ihracatı artırmak hem de ihracat potansiyelini daha da güçlendirmek için Bolu'ya mutlaka Gümrük Müdürlüğü'nün kurulması gerektiğine işaret etti. Bolu il merkezinde 2009 yılsonu itibariyle Sanayi Siciline kayıtlı 341 adet sanayi tesisi bulunuyor ve bu tesislerde 13.750 kişi çalışıyor. Geçen yıl Bolu'dan toplam 371.657.341 dolar ihracat gerçekleşti.