Türk bankalarını kurtarıcı olarak çağıran çevre ülkeler, Türk sigortacılık sektörü için de açılım kapısı oluyor. Güneş Sigorta Genel Müdürü İlker Aycı, kârlılık açısından sıkıntı çeken sigorta şirketleri için bu ülkelerin fırsat oluşturduğunu söyledi
Sigortacılık sektörü 2009'da ve bu yılın ilk çeyreğinde reel olarak büyümesine rağmen, şirketlerin büyük kısmı zarar yazdı. Sektörün zarar yazmasında, yaşanan kıyasıya fiyat rekabeti, karşılık sisteminin değiştirilmesiyle artan ihtiyat payı ve sahte hasarlar baş rol oynuyor. Kârlılık noktasında sıkışan sektör için umut kapısını, uzak ufuklara yelken açan Türk bankacılık sektörü aralıyor.
Güneş Sigorta Genel Müdürü İlker Aycı, Türk bankaları için konuşulan komşu ülkelere, Balkanlara, Ortadoğu'ya açılma stratejisinin, kârlılık sarmalında boğulan sigortacılık sektörü için de bir fırsat olabileceğini dile getirdi. Aycı, “Çevre ülkelere hadi gidin diyen birisi yok ama çevre pazarlara kesinlikle kayıtsız kalamayız. Bizim çevre pazarlarda da mutlaka varlığımızı ortaya koymamız lazım. Balkan ülkelerinde, Irak'ta, Libya'da, Kazakistan'da, Azerbaycan'da rahatlıkla olunabilir. Türkiye'nin iş yaptığı, bankalarımızın gidebileceği her ülkeye sigortacılarımız da rahatlıkla gidebilir, gitmelidir de…” diye konuştu. Yeni gelişen pazarlarda her zaman Türkiye'den daha fazla kârlılık olduğunu vurgulayan İlker Aycı, iç pazarda yaşanan kârlılık sıkıntısını aşmak için bu açılımın yapılabileceğini ifade etti. Aycı, Türkiye pazarına giren global oyuncuların da kendi ülkelerinde kârlılık noktasında tıkandıkları için buralara geldiklerini dile getirdi.
Güneş Sigorta olarak davet aldıkları ülkeler olduğunu bildiren Aycı, kararı sermayedarların vereceğini söyledi. Şu anda Türkiye'de sigortacılık sektörü kârlılık noktasında mutlu eder bir noktada olmadığı için yeni alanlarda büyüme ve yatırım yapma konusunda sermayedarları ikna etmenin kolay olmadığını ifade eden Aycı, “Sektör kendini toparladığında, o yatırımlarla ilgili olarak hissedarlarımızın karşısına yeniden gideceğiz” dedi.
Sektörün 2010 yılını da reel büyümeyle kapatacağını ancak fiyatların geçen yılki zararları kapatmaktan uzak olduğunu dile getiren Aycı, şunları söyledi: “Bu yıl da kârlılık sorunu yaşanacağını düşünüyorum. Ümitler 2011 baharına kaldı. Çok bağlı olduğumuz otomotiv ve inşaat sektörünün büyümesiyle birlikte sektörümüzün de daha iyi noktalara geleceğini ümit ediyoruz” dedi. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği'nin (TSRŞB) verilerine göre sektör, yılın ilk çeyreğinde 2009 yılının aynı dönemine göre yüzde 12,73 büyüdü. Sektörde hayat dışı (elementer) branşta prim üretimi yüzde 12,37 artarken, hayat branşındaki büyüme ise 14,65 olarak gerçekleşti.
Güneş Sigorta Genel Müdürü İlker Aycı, sektörü en fazla zorlayan konuların sahte hasar ve hastanelere ödenen yüksek masraflar olduğunu söyledi. Kaza tespit tutanaklarının vatandaşlar tarafından tutulmaya başlamasıyla birlikte, bu işi suistimal edenlerin çoğaldığını belirten Aycı, “Sektörde şu anda yüzde 25'in üzerinde sahte ve abartılı hasar var. Bu oranı Batılı ülkelerdeki gibi tek haneli rakamlara indiremezsek bir çok şirket zor durumda kalır” dedi. Hasar tutanağında sahteciliği önlemek amacıyla özel bir takip sistemi kurulduğunu hatırlatan Aycı, şaibeli hasara karışanların yer aldığı bir kara liste oluşturulduğunu bildirdi.
Sektörün önemli zarar kalemlerinden birinin de özel sağlık sigortalarından geldiğini ifade eden İlker Aycı, hastanelere ödenen yüksek tedavi masrafları ve tazminatların sigorta şirketlerini zorlar duruma geldiğini kaydetti. Aycı, “Kazaların sonucunda oluşan tedavi masrafları oldukça büyüdü. Özel sağlık sigortası olup da tedavi için özel hastanelere giden ve sağlık hizmeti alan sigortalılarımıza ödediğimiz tazminatlarımız da ciddi boyutta” dedi. Sektörde eksperlerin, acentaların ayrı ayrı mesleki kuruluşlarının oluştuğunu hatırlatan İlker Aycı, Sigorta ve Reasürans Birliği'nin si-gorta şirketlerinin taleplerini temsil etmek ve o talepleri neticelendirmek noktasında biraz daha zorlandığını ifade etti.