Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, doğal gaz konusunda Azerbaycan ve Gürcistan ile görüşmelerin sürdüğünü, önümüzdeki hafta bir araya geleceklerini ve bu konuya bir netlik kazandıracaklarını bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, doğal gaz konusunda Azerbaycan ve Gürcistan ile görüşmelerin sürdüğünü, önümüzdeki hafta bir araya geleceklerini ve bu konuya bir netlik kazandıracaklarını bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından düzenlenen "Sürdürülebilir Büyüme İçin Türkiye'nin Enerji İhtiyacının Geleceği" konulu basına kapalı özel panele katılarak, üyelerin sorularını yanıtladı.
Güler, panelin ardından düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, çok verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade ederek, enerji verimliliği, yerli kaynaklara ağırlık verilmesi, yenilenebilir enerjiyi öne çıkarma ve bu coğrafyanın bir enerji merkezi haline getirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Güler, yapılan çalışmalarla ilgili tanıtımın yeterli olmadığını gördüklerini belirterek, "İletişimin yeteri kadar etkin olmadığını gördük. Onu düzenleyeceğiz. Yatırım ihtiyacı üzerinde mutabık kaldık. İstanbullu sanayicilerin enerji yatırımlarına çok istekli ve kararlı olduğunu gördük" diye konuştu.
Su ve kömürde yaptıkları çalışmaların, yenilenebilir enerji ve nükleer konusunun ilgiyle izlendiğini gördüklerini ifade eden Güler, "Bu yatırımlara girecekler, onu gördük. Grafiklerle yatırım ihtiyacının gerektiği tarihleri vurguladık. Süre vermedik" dedi.
Güler, elektrik fiyatları konusunda verilen rakamların tarihleriyle birlikte önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bizdeki rakamlar en yeni rakamlardır. AB'nin rakamlarıdır. Arkadaşlardaki rakamlar OECD'nin rakamlarıdır. Karmaşa olmasın diye bir ortak çalışma grubu oluşturuyoruz. Bunu enine boyuna herhangi bir yanlış değerlendirmeye yol açmayacak şekilde açıklığa kavuşturmak istiyoruz. "
Hilmi Güler, TRT payıyla ilgili notları aldığını, ilgili bakan arkadaşlarıyla görüşeceklerini ifade ederek, bir soru üzerine, doğal gaz konusunda Azerbaycan ve Gürcistan ile görüşmelerinin sürdüğünü, önümüzdeki hafta bir araya geleceklerini ve bu konuya bir netlik kazandıracaklarını bildirdi.
Güler, "Esas görüşmeleri İstanbul'da yapmayı planladık. Aliyev'in de katılımıyla üçlü bir toplantı yapacağız. Konuyu o zaman detaylı ele alacağız" dedi.
Güler'in, elektrik zammı olup olmayacağına ilişkin değerlendirmesi üzerine de İSO Başkanı Tanıl Küçük, "Buradan olmayacağı anlamı çıkıyor" dedi.
Petrol, doğal gaz, su ve elektriğin aynı enerji koridoruyla Türkiye'den Orta Doğuya aktarılması konusunda mutabık kalındığını bildiren Güler, Boğazlardaki petrol trafiğinin son üç yılda yüzde 50 arttığını, Samsun-Ceyhan Projesinin bunun için çok önemli olduğunu söyledi.
Toplantıda, İstanbullu sanayicileri yatırım konusunda çok hevesli ve kararlı gördüğünü, sanayicilerin bir önerileri de olduğunu bildiren Güler, "Özel sektörün sizden bir talebi oldu mu?" sorusu üzerine de, "Maliyetlerin, bazı vergilerin düşürülmesi gibi teşvik isteniyor. Toplantıda sanayicilerle aynı dilden de konuştuk" dedi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay da toplantıda, enerji piyasasının sorunları ve geleceğine yönelik çözüm önerilerini tartıştıklarını belirterek, enerji piyasasının hukuki altyapısının oluşturulduğunu, özellikle yerli ve yenilenebilir kaynaklara dayalı elektrik üretimi konusunda işbirliği olduğunu söyledi.
Günay, sorular üzerine elektrik fiyatları konusunda bir komisyon oluşturulacağını, fiyatlar kadar fiyatların oluşum şeklinin de önemli olduğunu, rekabet kuralları çerçevesinde yürütülen düzenlemeye tabi bir piyasa oluşturulması gerektiğini vurguladı.
Günay, "Bu fiyat herkesin katlanabileceği bir fiyat olacak. Verimli çalışanlar, diğerlerine oranla daha kaliteli hizmet götürenler, bu hizmeti halka daha ucuz sunanlar ayakta kalacak. Fiyat buna göre belirlenecek" diye konuştu.
Ulusal marker konusuna ilişkin bir soru üzerine de Günay, TÜBİTAK ile imzalanan protokol çerçevesinde her şeyin süresine uygun şekilde gerçekleştirildiğini, pilot uygulamanın olumlu olduğunu belirterek, şöyle dedi:
"Bu konuda bir geçiş süresi veya ertelemeyi gerektirecek bir neden görmediğimiz için kararımızda herhangi bir değişiklik yoktur. 1 Ocak'ta ulusal marker uygulaması başlayacaktır. Bu da hem hepinizin şikayetçi olduğu kalitesiz, standart dışı akaryakıt hem de bu ticaret sebebiyle Hazinenin kaybettiği çok önemli vergi miktarını Hazineye kazandıracaktır. O yüzden önümüzdeki yılı, petrol piyasasında çok daha sağlıklı, disipline edilmiş, standart dışı akaryakıt ticaretinin önlenmiş olduğu, kaçak akaryakıt ticaretinin önemli ölçüde azaltıldığı bir yıl olarak yaşayacağız. "
Toplantıda, Bakan Güler'in "Türkiye'nin elektrik ve doğal gazda AB'nin en ucuz ülkelerinden biri olduğu" şeklindeki değerlendirmesi üzerine İSO Başkanı Tanıl Küçük de, "Buradan olmayacağı anlamı çıkıyor" dedi.
Küçük, elektrik fiyatları konusunda yanlış anlaşılmaları önlemek için bir çalışma yapacaklarını belirterek, rekabetçi enerji fiyatları konusunda EPDK ve Enerji Bakanlığını kenetlenmiş gördüklerini söyledi.