ABD Dışişleri Bakanı Clinton, İsrail ve Filistin arasında doğrudan barış görüşmelerinin 2 Eylül'de Washington'da başlayacağını bildirdi
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İsrail ve Filistin'in eylül başında Washington'da doğrudan görüşmelere başlayacağını bildirdi.
Dışişleri Bakanlığı'nda ABD'nin Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell'i yanına alarak bir açıklama yapan Clinton, 2 Eylül'de başlayacak görüşmelerin, ABD Başkanı Barack Obama'nın ev sahipliğinde olacağını belirtti.
Bakan Clinton, geniş kapsamlı bir barış anlaşmasına bir yıl içinde varılabilmesinin umut edildiği ifade etti ve Mısır ile Ürdün liderlerinin de ilk oturuma davet edildiğini kaydetti.
Hillary Clinton, ''Geçmişte zorluklar oldu. İlerde de zorluklar olacak. Taraflardan zor anlara rağmen bölgede nihai ve adil bir anlaşma için azimle devam etmelerini talep ettim' diye konuştu.
ABD, AB, Rusya ve BM'den oluşan Ortadoğu Dörtlüsü'nün, İsrail ve Filistin yönetimi arasında doğrudan görüşmelere geçilmesi için, tarafları eylül başında Washington'a davet edeceği bildirilmişti.
Görüşmelerde sınırlar, Kudüs'ün statüsü ve Filistinli mültecilerin durumunun ele alınacağı kaydedildi.
Bu gelişmenin, Ortadoğu'da gerilimi azaltmak için küçük ama önemli bir adım olduğuna dikkat çekiliyor.
AB, BM, ABD ve Rusya'nın oluşturduğu Ortadoğu Dörtlüsü, 2 Eylülde Washington'da yapılacak doğrudan görüşmelere yeniden başlanması için İsrail ve Filistin'e çağrıda bulundu.
Ortadoğu Dörtlüsü tarafından yapılan açıklamada, tarafların doğrudan görüşmelerinin desteklendiği belirtildi.
Açıklamada, taraflara sükunetlerini muhafaza etmeleri, durumu bozabilecek provokatif tutumlardan kaçınmaları çağrısı yapıldı.
Öte yandan İsrail ve Filistin, Ortadoğu Dörtlüsü'nün barış görüşmeleri ile ilgili açıklamalarından duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat, Reuters'a yaptığı açıklamada, İsrail ile gelecek ay doğrudan barış görüşmelerine katılmaya davet eden Ortadoğu Dörtlüsü'nün açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti.
Saib Erekat, New York'ta ABD, AB, Rusya ve BM adına yapılan açıklamanın 'barış anlaşmasına varmak için gereken unsurları içerdiğini' söyledi.
İsrailli bir sözcü ise Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Filistinliler ile doğrudan barış görüşmeleri için yapılan davetten memnuniyet duyduğunu belirtti.