Ayakkabıda suni kavga

00:0010/03/2008, Pazartesi
G: 10/03/2008, Pazartesi
Yeni Şafak
Ayakkabıda suni kavga
Ayakkabıda suni kavga

Suni deri ithalatına damping istemiyle yapılan başvuru ayakkabı üreticileriyle suni deri üreticilerini karşı karşıya getirdi. Suni deri üreticileri Çin'den dolayı damping isterken ayakkabı imalatçıları pahalı hammaddeden kaygılı

Suni deriye damping soruşturması açılması nedeniyle ayakkabı sektöründe imalatçılarla hammadde üreticileri karşı karşıya geldi. Koagüle suni deri ithalatına damping vergisi konulması istemiyle Dış Ticaret Müsteşarlığı'na başvuru, yerli üreticiler Depar Deri Plastik Sanayi, Doğu, Suni Deri Kösele Sanayi ve Flokser Tekstil Sanayi tarafından bu yılın başında yapıldı. Üç firma, başvurularında Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli 'koagüle suni deri'nin Türkiye'de dampingli fiyatlarla ithal edildiğini ve bu durumun yerli sanayiye zarar verdiğini iddia etti. Bakanlar Kurulu'nun soruşturma açılması kararı ise 13 Şubat 2008 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlandı. Aslında suni derinin iki çeşidine anti-damping vergisi uygulaması 2005 yılında başlatıldı. Poliüretenla emdirilmiş deri taklidi mensucatın Çin'den ithalatında kilogramına 1 dolar; poliüretenla sıvanmış kaplanmış ve lamine edilmiş deri taklidi mensucatın kilogramına ise 2.2 dolar anti-damping vergisi uygulanıyor. 2005 yılında başlayan bu uygulamadan sonra koagüle suni deriyi hammadde olarak kullanmaya başlayan birçok kuruluş için yeni soruşturmayla bir kapı daha kapanmış olacak.

500 BİN KİŞİ İŞSİZ KALACAK

Suni Spor Ayakkabısı Üreticileri Derneği, hammadde üreten 4 firmanın, kendi çıkarlarını düşünerek, aşırı rant kazanmak için toplam 500 bin kişinin geçimini sağladığı sektörün eline kelepçe vurmaya çalıştığını iddia ediyorlar. Türkiye'de suni deriden ayakkabı imal eden firmalar İzmir, Bursa, Kayseri, Antep ve İstanbul Gaziosmanpaşa'da ağırlıklı bulunuyor. Yalnızca İzmir'de bine yakın firma ayakkabı üretimiyle uğraşıyor. İSAD (İstanbul Spor Ayakkabıcılar Derneği) Başkanı Turan Karakaya, "Ayakkabı sektöründe yerli sanayicilerin rekabet şansı gittikçe azalıyor. Bizim 80 üyemiz var ve yaklaşık 30 bin kişi istihdam ediyorlar. Birçok şirket yüzde 40-50 kapasiteyle çalışıyor. Eğer bir de koagüle suni deriye an-damping vergisi konulursa maliyetlerimiz artar. Pazardaki ürünün fiyatı da yüzde 30 zamlanır. Bu birçok firma için kapanma demektir" diye konuşuyor.


Suni deri nerede kullanılır?

Suni deri genel olarak, podliüretan suni deri, PVC suni deri ve suni süet deri olarak üçe ayrılıyor. Şikayete konu olan koagüle suni deri, dokunmamış mensucatın üzerine poliüretan emdirme, sıvama ve kaplanması suretiyle elde ediliyor. Bu ürün, nefes alabilirlik, yumuşaklık, ve görünüm açısından doğal deriye yakın özellikler taşıyor. Bu tür suni deriler, ayakkabı sanayinde ayakkabı sayası; saraciye sektöründe çanta ve valiz imalatında, mobilya, otomotiv, matbaa, aksesuar ve promosyon ürünleri imalatında döşeme malzemesi olarak yaygın şekilde kullanılıyor.