Türkiye'nin krizden çıkışı kolay olacak

00:002/02/2009, Pazartesi
G: 2/02/2009, Pazartesi
Yeni Şafak
Türkiye'nin krizden  çıkışı kolay olacak
Türkiye'nin krizden çıkışı kolay olacak

Brezilya Merkez Bankası'nın eski Türk Başkanı Eriş, Türkiye'nin en zayıf noktasının cari açık olduğuna dikkat çekti ve ekledi: Orada da petrol fiyatları düşük kaldıkça sıkıntı olacağını zannetmiyorum. Bu şartlarda da kriz sonrası Türkiye'nin önemi artacak

Brezilya Merkez Bankası'nın eski Türk Başkanı İbrahim Eriş, küresel kriz ve kriz sonrası beklentiler çerçevesinde dünya, Brezilya ve Türkiye'ye ilişkin değerlendirmelerini anlattı. Eriş, Türkiye'nin en zayıf noktasının cari açık olduğuna dikkat çekti ve "Orada da petrol fiyatları düşük kaldıkça sıkıntı olacağını zannetmiyorum. Ayrıca bankacılık sistemi çok güçlü ve temiz. Dolayısıyla Türkiye'nin krizden çıkışı daha kolay olacak. Kriz sonrası gelişmekte olan ülkelerin önemi artacak. Krizden sonra, Brezilya, Türkiye, Çin, Hindistan gibi ülkelerin sesini duymamak imkânsız olacak" diye konuştu.

TEPKİLER BİLE AYNI

İbrahim Eriş, Türkiye ile Brezilya'nın günlük konular itibariyle birbirine çok benzediğini söyleyerek, "Mesela krize karşı reaksiyon tamamen aynı. Burada Tayyip Bey, 'Kriz teğet geçecek' diyor. Brezilya Devlet Başkanı Lula da 'Canım bu kriz bir tsunami ise bu Brezilya'ya ancak küçük dalgacık olarak gelir' diyor. Ekonomi yapısı ve sıkıntılar da benzerlik gösteriyor" dedi.

REFAH SEVİYESİNİ YÜKSELTİN

Eriş, bu kriz ortamında Türkiye'nin ne yapması gerektiğine ilişkin de şunları söyledi: "Türkiye'nin her şeyden önce iç ve dış politikasını düzene koyması şart. Brezilya'nın politik sistemi çok karmaşık, büyük problemler doğuran bir sistem aslında. Fakat sürekliliği var. Oradaki politik stres Türkiye gibi değil. Politik reformların yapılması, problemlerin çözülmesi Türkiye'nin geleceği için şart. Bunların arkasından ekonomik iyileşme de, refah seviyesinin yükselmesi de gelecektir." Eriş, yaşanan küresel krizin ciddi olduğunu ve etkilerinin de çok fazla olacağını söyleyerek, "2009 kaybolmuş bir yıl muhakkak dünya ekonomisi için. 2010'da gelişmenin ne hızla yeniden başlayacağını söylemek çok güç. Çok yavaş olabilir” dedi.


Böylesi ortamda IMF ile anlaşma utandırıcı değil

Eski Başkan İbrahim Eriş, böyle bir kriz ortamında IMF ile anlaşmanın utandırıcı olmadığını söyledi. Eriş şunları söyledi: "Krizin başlangıcından bu yana takip ediyorum Türkiye ve Brezilya'yı. Ben gerçekten Türkiye'nin IMF ile masaya oturmasına gerek olmayacağını zannediyordum. Macaristan, Ukrayna, İzlanda anlaştı ama Türkiye'nin IMF'siz bu krizi atlatacağını sanıyordum. Tek şüphem cari açıktı. Eğer dünya bunu uygun görüyorsa, eğer dünya Türkiye IMF'ye gittiği zaman buna uygun bakıyorsa, eğer yabancı yatırımcılar kendilerini daha rahat hissedeceklerse kaybedecek hiçbir şey yok aslında. Belirli devrelerde IMF'ye gitmek utandırıcı olabilir ama şu anda öyle bir durum yok. Piyasalara moral aşılamak iyi gelebilir."


Eriş kimdir?

İbrahim Eriş, 1944 yılında Samsun Bafra'da doğdu. ODTÜ'de ekonomi ve istatistik okudu. 1966'da ABD Vanderbilt Üniversitesi'nde doktora yaptı. Rice Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olarak görrev yaptı. 1990-91'de Brezilya Merkez Bankası Başkanı olarak ateşten gömleği giydi.