Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, “Bu kömür (dağıtılan) daha önce yerin altında duruyordu ve kimse kullanmıyordu. Şimdi ise biz bu kömürleri yerin altından çıkararak sosyal devlet anlayışını yerine getiriyoruz” dedi.
Bakan Güler, AK Parti Ordu İl Başkanlığı'nda partililerle bayramlaştı. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Güler, “kömür dağıtımları” ile ilgili soru üzerine, hükümet olarak kömürü altı yıldır dağıttıklarını ve bunun bir yerel seçim yatırımı olmadığını söyledi.
Güler, özellikle bazı basın yayın organlarında Türkiye Kömür İşletmeleri'nin zarar ettiğine dair söylemler bulunduğunu, ancak bunların doğru olmadığını belirterek, şunları kaydetti:
“Türkiye Kömür İşletmeleri'nin bazı basın yayın organlarında zarar ettiği söyleniyor. Bu kurumun zarar etmesi söz konusu değil. Biz altı yıldır yerin altından kömürü çıkartıyoruz, kırıyoruz, yıkıyoruz, paketliyoruz ve ihtiyaç sahibi illere kadar götürme işlemini de yapıyoruz. Biz bu işi yaparken sosyal devlet olma anlayışını öne çıkartıyoruz. 'Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik sosyal bir hukuk devletidir' deniliyor. Orada ki 'sosyal hukuk devleti' sözünü biz, bu kömürleri çıkararak vatandaşlarımıza dağıtarak yapıyoruz. Bu noktada Türkiye Kömür İşletmelerinin zarar ettiğini söylemek yanlış olur, aksine bu kurumumuz kar eden bir kuruluşumuzdur. Kaldı ki, bu kömür daha önce yerin altında duruyordu ve kimse kullanmıyordu. Şimdi ise biz bu kömürleri yerin altından çıkararak sosyal devlet anlayışını yerine getiriyoruz. Bu dağıtımı yaparken de asla seçim yatırımı olarak değerlendirilmesini istemiyoruz. Çünkü biz bu dağıtımları altı yıldır yapıyoruz.”
“Kömür dağıtımlarında adaletsiz davranılıyor” söylemlerine de katılmadığını dile getiren Güler, şöyle konuştu:
“Tabi ki bu söylem de yanlıştır. Bir kere bu kömür çıkıyor, soğuk ve sıcak iklimli illere göre 500 kilo ile 15 ton arasında, oralardaki ihtiyaç sahiplerine durumuna göre dağıtımı yapılıyor. Burada yapılan iş sosyal dayanışma ve yardımlaşma fonu ihtiyaç sahiplerini tespit ediyor, biz de Valilerimiz ve Kaymakamlarımız vesilesi ile dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Bunu yaparken de hiç kimsenin siyasi görüşüne bakmıyoruz, sadece ekonomik kriterlere göre dağıtımı yapıyoruz.”
Güler, yeni çıkan yasa ile 500 kilovat gücündeki enerjinin ruhsat almadan üretilmesinin önünün açıldığını ve bu sayede artık vatandaşların kendi evlerinde kendi elektriklerini üretebileceklerini söyledi.
Yapılan uygulama ile 150 dairenin elektriğini bir vatandaşın kendisinin üretebileceğini anlatan Güler, şöyle dedi:
“Bu uygulama ile aynı zamanda iki yönlü sayaç da kullanılabilecek. İhtiyaç duyulduğu zaman şebekeden de alabilecek, kendisi kullanabilecek, fazlası varsa ise şebekeye verecek ve bu yolla elektriğini kendisi üretebilecek. Dolaysıyla tüketici olan kişiler, bu işlemle üretici de olabilecek. Kendi evlerinde kendi iş yerlerinde elektriklerini üretebilecek. Bu, çatılara güneş panelleri veya güneye bakan duvarlara konulacak güneş panelleri ile uygulanabilecek. Bu çalışma çevre dostu ve dışa bağımlı olmayan bir yaygınlaştırma çalışmasıdır. Şu anda çok büyük bir ilgi var.”
Bu sistemin Türkiye'de üretilmesi yönünde görüşmeleri sürdürdüklerini ifade eden Güler, “Türkiye'nin de bir güneş haritasını çıkardık. Bu doğrultudan da baktığımız zaman Türkiye'de bunu yaygınlaştırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Güler, bu uygulamayı diğer yenilenebilir enerji kaynakları ile de 500 kilovata çıkarmanın mümkün olacağını kaydederek, “Bunlar güneş enerjisi olabilir, hidroelektrik olabilir” dedi.
Ardından Ulubey ilçesine giden Bakan Güler, burada AK Parti İlçe Başkanılığı ve Kaymakamlıkta vatandaşlarla bayramlaştı. Güler, Ulubey'e de nefes aldıracak olan Dere Yolu'nun yapım çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Türkiye'nin en zor yollarından birisidir ki, bunu da büyük ölçüde hafiflettik. Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayacağız. Dağları delerek Akdeniz'i Ordu'ya bağlayacağız. Çoğu gitti, azı kaldı” şeklinde konuştu.