Bölgede düşen yağış, hububat tohumunun toprakta çürümesini önledi. Diyarbakır Tarım İl Müdürü Kayhan: 'İlimizdeki 400-500 bin hektar ekili alanda hububat tohumunun filizlenmeme riski ortadan kalkmış oldu.'
Güneydoğu'da son 3 günde düşen yağış,bölge çiftçisinin yüzünü güldürdü. Güneydoğu'da özellikle Diyarbakır ve Mardin'deki çiftçiler için sıkıntı yaratan kuraklık tehdidi, son günlerdeki kar ve yağmur yağışıyla yerini sevince bıraktı.
Diyarbakır Tarım İl Müdürü Mustafa Kayhan, son günlerdeki yağışın genişalanlarda ekili hububatın filizlenmesini sağlayacağını belirterek, çiftçinin büyük bir kayıp riskinden kurtulduğunu bildirerek, "İlimizdeki 400-500 bin hektar ekili alanda hububat tohumununfilizlenmeme riski ortadan kalkmış oldu" dedi.
Yağışlardan önce ekili alanlarda yaptırdıkları araştırmada büyük bir zarar sinyali aldıklarını belirten Kayhan, şunları söyledi: "İlimizde ve çevre illerde ciddi bir kuraklık tehlikesi vardı. Ekilen hububat tohumu henüz yeşermemişti. Yaptığımız inceleme sonucunda yağışın1-2 hafta daha düşmemesi durumunda çok ciddi bir kayıp olacağınıhesaplamıştık. Diyarbakır'da yaklaşık 400-500 bin hektar arazideki ekili hububat tohumu çürüme riskiyle karşı karşıyaydı. Toprağa atılan yaklaşık 90 bin ton tohumun boşa gitmesi ve arazilerin tekrar sürülmesi halindeciddi verim kaybı tehlikesi vardı. Ancak son 3 günde kar ve yağmur yağışı durumu kurtardı. Yağışların dağılımı da çok iyi, ilde hemen hemen her tarafa yağış düştü. Güneşli havalarla birlikte hububat tohumunun yeşermesini bekliyoruz. Şu durumda sadece geç filizlenme olabilir."
Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem de, 2007'nin ikinci yarısında bölgeye çok az yağış düştüğünü belirterek, ciddi bir kuraklık yaşanmasına rağmen son günlerde düşen yağışların, ekinlerin yeşermesini sağlaması bakımından çok önemli olduğunu söyledi.