Sultanahmet ve Beyazıt bölgesinin araç trafiğine kapatılmasından sonraki ilk iş gününde taksiciler yasak dinlemedi. Esnaf, araçlar yerine insan trafiğinin işlerine geldiğini söylerken, taksiciler cezaya ödeme pahasına yasağı ihlal etti.
Sultanahmet ve Beyazıt bölgesindeki 90 cadde ve sokağın araç trafiğine kapatılmasını öngören yasak, ilk iş gününde taksicileri rahatsız etti. Ceza ödemeyi göze alan taksiciler yasağı ihlal etti. Esnaf ve turistler ise tarihi mekanların araç trafiğine kapatılmasından memmun.
Taksici Mehmet Özerdoğan, Sultanahmet civarının yayalaştırılmasından dolayı mağdur olduğunu belirterek “25 yıldır burada taksicilik yapıyorum, başka gidecek yerim yok. Bu yasağı getirenler bize başka bir durak yeri göstersinler” dedi. Yasağı ihlal ettiği için 62 Lira ceza ödemek durumunda kaldığını da ifade eden Özerdoğan “Madem ben giremiyorum, turistik otobüsler de girmesin. Onlar da turist taşıyor, biz de turist taşıyoruz. Onlar buraya girebiliyor ama ben girince 62 Lira ceza ödemek durumunda kalıyorum” dedi.
15 senedir Sultanahmet'te esnaflık yaptığını söyleyen Bahri Tulun ise yasaktan memnun olduğunu belirterek “Araç trafiğindense yaya trafiğini tercih ederim” dedi. Sultanahmet'in de İstiklal Caddesi gibi olmasını istediğini ifade eden Tulun “Burası araç trafiğine kapanınca İstiklal Caddesi gibi kalabalık olur. Bu alışveriş için de daha iyi. Ancak gördüğüm kadarıyla yasak tam olarak uygulanmıyor, sabahtan beri arabalar vızır vızır geçiyor” diye ifade etti. Eminönü'nde 35 senedir esnaflık yapan Selim Talaslıoğlu da yasağı olumlu karşılayanlardan. Bölgenin yayalaştırılmasından sonra araçların gürültüsünden kurtulduğu için huzurlu olduğunu belirten Talaslıoğlu, “Vatandaş buraya alış-veriş yapmak için geliyor, gelirken de genellikle toplu taşıma araçlarını kullanıyor. Artık rahat rahat alışverişini yapacak” diye konuştu.
Çemberlitaş'a gezmek için geldiğini belirten Atilla Aygut ise bu güzergahta tramvay dışında ulaşım aracı olmamasından endişe ettiğini söyledi. Sultanahmet-Çemberlitaş güzergahında her gün binlerce kişinin yolculuk ettiğini ifade eden Aygut “Bu kadar insan sadece tramvayı kullanırsa bu duraklardan tramwaya binmek oldukça güçleşecek” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararıyla Sultanahmet, Sirkeci ve Beyazıt'ı da içine alan alanda 90 cadde ve sokak, araç trafiğine kapatılmıştı. UKOME, “Sirkeci Hocapaşa, Hobyar Mahallesi ve Çevresi Yayalaştırma ve Trafik Sirkülasyon Projesi”, Beyazıt-Sultanahmet-Sirkeci tramvay güzergahı ile Ragıp Gümüşpala Caddesi, Cemil Bilsel Caddesi arasındaki bölgeyi kapsayan yeni bir yayalaştırma trafik sirkülasyon projesi çalışmasının yapılmasını kararlaştırmıştı. Sultanahmet Meydanı cevre düzenlemesi ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, tarihi yarımada daki cadde ve sokakların yenilerek yayalaştırmasına devam edildiğini ve cadde ve sokaklara döşenen granitlerin eski Arnavut kaldırımı gibi doğal taş olduğunu belirtmişti.