AB'den YHT Projesi'ne hibe

Aa
00:0017/03/2010, Çarşamba
G: 17/03/2010, Çarşamba
Yeni Şafak
AB'den YHT Projesi'ne hibe
AB'den YHT Projesi'ne hibe

Ankara-İstanbul YHT Projesi'nin Köseköy-Gebze etabı için AB Komisyonu ile finansman anlaşması imzalandı

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 'AB'den istirhamımız uzun bir süreden beri bloke edilmiş taşıma, ulaştırma ile ilgili fasılların bir an önce başlatılması. Artık bunun zamanının geldiğini düşünüyoruz' dedi.

Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin Köseköy-Gebze etabı için Ulaştırma Bakanlığı ile AB Türkiye Delegasyonu arasında finansman anlaşması imzalandı.

Ankara Garı'nda düzenlenen imza töreninde konuşan Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Köseköy-Gebze etabı için imzalanan finansman anlaşmasının Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinde çok önemli olduğunu söyledi. Ankara-İstanbul YHT Projesi'nde 'benim de çorbada bir tuzum olsun' diyen AB'nin Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) fonlarından yardım yaptığını dile getiren Yıldırım, AB'nin Köseköy-Gebze etabının işlerinin yüzde 85'ini karşılamayı taahhüt ettiğini ifade etti.

Hükümette göreve başladıkları ilk günden bu yana Türkiye'nin altyapısını AB standartlarına getirmek için karayolları, demiryolları, denizcilik, havacılık ve iletişimde çok büyük projeleri başlattıklarını anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

'Bugün Türkiye, iftiharla söyleyebiliriz ki AB üyeleri arasında demiryollarında, karayollarında, havacılıkta, iletişimde olsun son zamanlardaki bir çok üyenin daha da ilerisinde bir konuma gelmiştir. Türkiye, bunu yaparken 'aman bekleyelim de AB'ye tam üye olalım. Onlardan 3-5 kuruş salt yatırıma para atalım. Bu işleri o zaman yaparız' demedi. Türkiye baştan beri yapılan her şeyi üyesi olacağı topluluğa bir yük taşımamak için yapıyor. Yüklerini üyelik süreci gelmeden halletmenin gayreti içerisinde.'

Yıldırım, AB'li meslektaşları ile yaptığı toplantılarda faaliyetlerini anlattıklarını belirterek, 'Ben kendilerine 'yılda 2 bin kilometre bölünmüş yol yapıyorum' dediğim zaman soruyu tekrar soruyorlar. 'Bir sıfır hatası olmasın? Acaba 200 olmasın?' diyorlar. Hayretlerini, şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar' diye konuştu.

Köseköy-Gebze etabının finansman sözleşmesinin imzalanması ile işin bitmediğine dikkati çeken Yıldırım, konuyu merkezi ihale birimi ile takip ederek sonuçlandırmak ve projenin bitiş tarihini ilan etmek gerektiğini dile getirdi. Projenin Eskişehir-İstanbul arasını 2013'te açacaklarını vurgulayan Yıldırım, 'Dolayısıyla Köseköy-Gebze etabı da bu güzergahta olduğu için eş zamanlı olarak yapılma mecburiyeti var. Gecikmeye bu anlamda hiç tahammülümüz yok, lüksümüz yok. Demiryollarına kesintisiz yatırım yapmaya devam edeceğiz' diye konuştu.


-'AVRUPA BİRLİĞİNE ALTYAPI OLARAK HAZIRIZ'-

Önemli projelerde, altyapı projelerinde AB ile çalışmak istediklerini söyleyen Yıldırım, AB ile tam üyeliğe miras taşımamak, sorunlar taşımamak için tüm imkanları seferber ettiklerini belirtti. Yıldırım, şunları kaydetti:

'AB'den istirhamımız, bu alanda bize daha fazla işbirliği halinde olmaları ve uzun bir süreden beri bloke edilmiş taşıma, ulaştırma ile ilgili fasılların bir an önce başlatılması. Artık bunun zamanının geldiğini düşünüyoruz. Çünkü biz ulaştırma ile ilgili gerekli altyapı ve uyumla ilgili mevzuat çalışmalarını tamamladık. 2023 vizyonumuz ve hedeflerimizi de belirledik, proje önceliklerimizi de ortaya koyduk. Bütün bu çalışmaları büyük bir kararlılıkla sürdürüyoruz. Artık, ulaşımla ilgili fasılların açılması zamanının geldiğini düşünüyoruz. Bu konuda da ilgilerinizi bekliyoruz. Avrupa Birliğine altyapı olarak hazırız, ulaşımda, denizcilikte, havacılıkta, hatta yatay anlaşmaya bile hazırız. Yeter ki burada müşterek anlayışı, birlikteliği sağlayalım, bazı blokajları ortadan kaldıralım.'


-'ANKARA-İSTANBUL HIZLI DEMİRYOLU AVRUPA'YI ASYA'YA DA BAĞLIYOR'-

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz da AB'ye üyelik sürecinin iki temel alandan oluştuğunu bunlardan ilkinin 'yasa ve kurumları AB ile uyumlu hale getirmek' diğerinin ise 'ekonomik ve sosyal uyum' olduğunu söyledi. AB ile yürütülen projelerin Türk halkının hayatını değiştireceğini ifade eden Yılmaz, 'Bütün bu yapılanlar Avrupalı vatandaşların da faydasınadır. Avrupa'nın rekabet gücü ve dünya düzenindeki etkisi Türkiye ile ilişkilerinden olumlu oranda etkilenmektedir. Önümüzdeki dönemde özellikle Avrupa'nın küresel kriz sonrası toparlanmasında Türkiye ile ilişkiler önemli katkıda bulunacaktır' diye konuştu.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, son yedi yılda 12 bin kilometre yol yapıldığını, uçağa binenlerin sayısının 10 kat arttığını anlattı. Ankara-İstanbul hızlı demiryolunun Avrupa'yı Asya'ya da bağladığını dile getiren Bağış, 'Bu demiryolu, Türkiye'nin kıtalar, medeniyetler, kültürler arasında köprü olduğunu bir kez daha vurguluyor' dedi.

Avrupa Komisyonu Direktörü Jean-Marie Seyler, Ankara-İstanbul YHT Projesi'nin önemine işaret ederek, projenin ülkenin gelişmesine ve istihdam yaratılmasına katkı sağlayacağına inandığını ifade etti. Projenin AB'nin temel hedefleri doğrultusunda olduğunu belirten Seyler, 'Çünkü biz demiryolunu karayolu ve havayoluna tercih ediyoruz' dedi.

AB Büyükelçisi Marc Pierini de son 20 yılda Avrupa'nın özellikle demiryolu ulaşımına eğildiğini belirterek, 'Bugün imzalanan anlaşma 200 milyon avro tutarında. Ama daha fazlası da yatırılacak' dedi.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Ankara-İstanbul YHT Projesi'nin Köseköy-Gebze etabının proje maliyetinin yüzde 85'inin IPA finansmanı ve yüzde 15'inin ise Avrupa Yatırım Bankası'ndan sağlanacak kredi ile karşılanacağını anlattı. Karaman, proje kapsamında saatte 120 kilometre hız yapılan mevcut çift hattın ve sistemlerin sökülerek saatte 250 kilometre işletme hızına uygun olarak yeniden inşa edileceğini kaydetti.