2011 yılına girdiğimiz bu günlerde özel ve vakıf hastaneleri için fark ücretleri de belirlendi. Acil servislerde sunulan sağlık hizmetleri, yoğun bakım, kanser ve diyaliz işlemlerinden hiçbir şekilde ilave ücret alınamayacak
Bu yıl özel hastaneler ile vakıf üniversite hastanelerinin hastalardan alabileceği fark ücreti oranları belirlendi. SGK ile sözleşmesi bulunan özel hastanelerin, genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden alabilecekleri ilave ücret oranları, kuruma gönderilen bildirimler ve diğer hesaplamalar doğrultusunda belirlendi.
Yapılan değerlendirmeye göre, SGK ile sözleşmesi bulunan özel hastanelerden 116'sı yüzde 70, 150'si yüzde 60, 122'si yüzde 50, 28'i yüzde 40, 5'i yüzde 30 ücret alabilecek. Kısmi branş sözleşmesi bulunan hastaneler için 2011 yılı ilave ücret tavan oranı yüzde 30 olarak uygulanacak.
26 Kasım 2010 tarihinden sonra açılan özel hastanelerin ilave ücret tavan oranı kuruma başvuruda bulunmaları halinde komisyon tarafından yönerge doğrultusunda belirlenerek ilgili hastaneye bildirilecek. Vakıf üniversite hastaneleri için 2011 yılı ilave ücret tavan oranı yüzde 70 olarak uygulanacak. Hiçbir şekilde ilave ücret alınamayacak sağlık hizmetleri şöyle:
“Acil servislerde sunulan sağlık hizmetleri ile acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri, yoğun bakım hizmetleri, yanık tedavisi hizmetleri, kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri), yenidoğana verilen sağlık hizmetleri, organ, doku ve hücre nakilleri, doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri, diyaliz tedavileri, kardiyovasküler cerrahi işlemleri.
Kurumla sözleşmeli resmi sağlık kurum ve kuruluşları tarafından sevk edilmeleri koşuluyla; Vatani Hizmet Tertibinden Şeref Aylığı Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre şeref aylığı alan kişilerden, harp malullüğü aylığı alanlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alanlardan ve bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden, ilave ücret alınmayacak.
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) yayımladığı genelgeye göre, geçici karekodlu ilaçların kurum tarafından ödenmeyeceğini, bu nedenle hastaların pek çok ilacı bedelinin tamamını ödeyerek alacağını bildirdi. Özel, yaptığı yazılı açıklamada, İlaç Takip Sisteminin (İTS), yaygın uygulamaya geçmesiyle, eczanelerde ve dağıtım kanallarında bulunan milyonlarca kutu ilacın, geçici karekodlu hale getirildiğini belirtti.