Nevşehir Belediyesi Çevre Denetim ekibi ile Zabıta Müdürlüğü ekipleri pilot bölge olarak belirlenen 2000 Evler Mahallesi TOKİ Bloklarında vatandaşı bilgilendirme çalışmalarına başladı. Geri kazanılan cam sayesinde hava kirliliğinin yüzde 20, su kirliliğinin de yüzde 50 oranında azaldığı ve bildirildi.
Yüzyılın en temel sorunlarından biri haline gelen doğal kaynakların azalması, bilinçsizce tüketilmesi ve doğanın kirletilmesi ile en büyük çevre kirliliğinin yaşanmasının ardından çevre kirliliği ile etkin mücadele kapsamında eğitim amaçlı çalışmaların yanı sıra, Türkiye'nin sayılı özellikteki Atık Su Arıtma Tesisi'ni hizmete kazandıran Nevşehir Belediyesi şimdi de doğal kaynakların korunması ve geri dönüşümü olan maddelerin tekrar geri kazanılarak ikincil ham madde olarak kullanılması amacı ile çalışmalarını yoğunlaştırdı. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği çerçevesine de uygun olarak Nevşehir Belediyesi tarafından 2000 Evler mahallesi TOKİ bölgesinde ambalaj atıklarını kaynağında ayrı toplama çalışması başlatıldı.
Avrupa Birliği'ne uyum müktesebatına da uygun bir konumda gerçekleştirilen bu organizasyon ile geri dönümü olan cam, metal, plastik, kağıt, karton, mukavva, pet şişeler, süt kutuları, deterjan kutuları gibi ambalaj atıklarını kaynağında lisanslı firma tarafından ayrı ayrı toplanılması çalışmalarının önümüzdeki günlerde Ragıp Üner ve Güzelyurt Mahallelerinin de dahil edilerek devam ettirilmesinin planlandığı belirtildi. Geri dönümüşü bulunan ürünlerin etkin bir şekilde ayrı ayrı toplanılması çalışmalarında eğitim de oldukça farklı bir konumda sürüyor.Bu çerçeveye uygun olarak bastırılarak dağıtımı yapılan afiş ve broşürlerde oldukça ilginç bilgilere yer veriliyor. Ambalajın hiçbir şekilde çöp olmadığı bilgisine yer verilen broşürde ambalajın aynı zamanda bir hammadde olduğu vurgulanıyor.
Vatandaşların posta kutularına atılarak bilgilenmelerinin sağlanmasının amaçlandığı broşürlerde, bugüne kadar yapılan bilimsel araştırma sonuçlarına da yer veriliyor. Geri kazanılan cam sayesinde hava kirliliğinin yüzde 20, su kirliliğinin de yüzde 50 oranında azaldığı ve her bir ton geri dönüşümlü kağıt ile 17 adet ağacın kesiminin de önlenebileceğine vurgu yapılıyor. Broşürde ayrıca bir ton 1. katile bir kağıt elde edebilmek için 2 bin 400 kilo ağaca, 440 bin litre su ve 7 bin 600 Kwh enerjiye ihtiyaç olmasına karşın, çevre dostu geri kazanılmış kağıt ile kullanılmış bin 800 litre su ve 2 bin 800 Kwh enerjiye ihtiyaç duyulduğu ifade ediliyor. Ayrıca hazırlanan afişlerde bir cam şişesinin doğada 4 bin yıl, plastik bir ürünün bin yıl ve bir kola kutusunun da 10-100 arasındaki bir süreçte yok olduğu kaydediliyor.