İşine gelince jet hızında

Hüseyin Likoğlu
00:009/01/2011, Pazar
G: 9/01/2011, Pazar
Yeni Şafak
İşine gelince jet hızında
İşine gelince jet hızında

Yargıtay, 10 yıldır sonuçlandırılamayan davaları iş yükünün ağırlığına bağlıyor. Halbuki, başörtülü bir vatandaşın mahkeme salonuna alınmamasını eleştiren haberimiz nedeniyle aynı gün kabul edilen davada gazetemize tek celsede 133 bin YTL tazminat cezası kesilmişti. 2002 seçimleri öncesi Erbakan'ın siyasi yasağı da 5 gün içinde çıkarılmıştı.

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 102. maddesinin yürürlüğe girmesinin ardından yaşanan tahliyeler gözleri Yargıtay'a çevirdi. Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, iş yükünün ağırlığı nedeniyle hala 5 yıl önceki dosyalara bakılabildiğini belirtirken, Yargıtay'ın işine gelince oldukça hızlı davrandığı ortaya çıktı. Yeni Şafak tek celsede 133 bin YTL tazminata mahkum edilmiş, Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Necmettin Erbakan'a da yasak 5 günde konulmuştu.

KABUL ETTİ VE CEZAYI KESTİ

Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nde 6 Kasım 2003'te görülen Belko davasında sanıklardan Av. Hatice Şahin'in başörtülü olduğu için savunmasını yapamadan mahkeme salonundan çıkarılmasını eleştirmesi, gazetemiz Yeni Şafak'a pahalıya mal oldu. Yeni Şafak, hemen ertesi günü manşetten duyurduğu haberde vatandaşın başörtülü olduğu için mahkeme salonundan çıkarılmasının hukukun ihlali olduğunu vurguladı. Gazetemiz yazarlarından Mehmet Ocaktan da konuyu köşesinde eleştirdi. Bu haber ve yazının ardından Yargıtay 4. Ceza Dairesi başkan ve üyeleri Fadıl İnan, Niyazi Erdoğan, İsmet Balseven, Nasuhi Kurtoğlu ve Celal Aras, "Yargı yoldan çıktı" başlıklı haberin kendilerine karşı hakaret içerdiğini ve hedef gösterildiklerini iddia ederek, Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde her üye için 10 milyar Türk Lirası (10 bin YTL) talepli tazminat davası açtı. Bunun üzerine 31 Mart 2004 tarihinde toplanan mahkeme, aynı gün hem davanın kabulüne hem de her bir davacıya 6'şar milyar TL tazminat ödenmesine karar verdi.

YENİ ŞAFAK'A TARİHİ ONAMA

Türkiye'de yargının işleme süreci dikkate alındığında kararın tarihe geçecek bir hızla ve tek celsede alınması dikkat çekti. Gazetenin avukatları, haberin veriliş tarzında bir hakaret ve hedef gösterme maksadı bulunmadığını ifade ederek kararı temyiz etti. Ancak Yargıtay 4. Hukuk Dairesi başvuruyu reddetti ve Yeni Şafak'ı yaklaşık 133 bin YTL (133 milyar lira) tazminata mahkum eden Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin verdiği jet kararı onadı.

5 GÜN İÇİNDE SİYASİ YASAKLI

Eski Başbakan Necmettin Erbakan, 2002 seçimlerinde Konya'dan bağımsız milletvekili adaylığı için YSK'ya başvurdu. Daha önce Bingöl'de yaptığı bir konuşma nedeniyle mahkum olan Erbakan'ın aday olup olmayacağı tartışıldı. Oysa Erbakan, Diyarbakır DGM'den memnu haklarının iadesi için yaptığı başvuruda haklı bulundu ve memnu hakları iade edildi. Dolayısıyla Erbakan'ın adaylığının önünde herhangi bir yasal engel kalmamıştı. Dönemin bağımsız Adalet Bakanı şimdiki Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Aysel Çelikel, Diyarbakır DGM'nin Erbakan hakkındaki karanın iptal edilmesi için Yargıtay'ya yazılı emirle itiraz etti. Dönemin Adalet Bakanı Çelikel'in itirazı için harekete geçen yargı, Diyarbakır DGM'nin kararını istedi. Cumhuriyet Başsavcılığı'na gelir gelmez, başsavcı hemen mütaalasını hazırladı, tektik hakime gönderdi. Tetkik hakimi hemen raporunu hazırladı. Yargıtay 8. Dairesi'ne gönderdi. 8. Daire de hemen kararını verdi ve Erbakan yeniden siyasi yasaklı hale geldi. Böyle Erbakan'ın milletvekilliği engellendi. O dönem Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı olan Şeref Malkoç, 'yargı Erbakan'a torpil yaptı' deyince, Yargıtay 8. Dairesi'nin o dönemki başkanı Naci Ünver ile daire üyeleri Serpil Çetinkol, Kubilay Özkan, Hamdi Yaver Aktan ve Hulusi Özek tarafından açılan davada 5 bin lira tazminata mahkum edildi.


4 ayda 3 duruşma

İş yükünün fazlalığını gerekçe gösteren Gerçeker, her dosyanın kendine özgü prosedürü olduğunu, duruşmalı davalar için tebliğ çıkarılması gibi zaman alan işlemler bulunduğunu söylemişti. Ancak bu tür işlemlerin bazı davalarda hiç de zaman kaybına yol açmadığı belirlendi. YARSAV Kurucu Başkanlığı'nı da yapan Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun 4 ay içinde 3 defa duruşmalı davası görülmüş ve sonunda Eminağaoğlu beraat ettirilmişti.

FOTOKOPİ ÜZERİNDEN BERAAT

Yine duruşmalı olarak yapılan eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in yargılandığı ve duruşmalı olarak görünen davada aynı gün fotokopiler üzerinden karar verilmiş, duruşmaya verilen aranın ardından Cihaner ile birlikte “terör örgütü” suçlamasıyla yargılanan tüm tutuklu sanıklar beraat ettirilmişti. Yargıtay 11. Ceza Dairesi'ndeki davada yerel mahkemedeki dava dosyasının gelmesi bile beklenmemiş, dava sanık avukatlarının daireye verdiği CD'ler ve fotokopiler üzerinden birleştirilmiş ve verilen aranın ardından “terör örgütü” sanığı tüm tutuklular tahliye edilmişlerdi.

KAÇMAZ 2.5 AYDA SERBEST

50 bin dosyanın bulunduğu zarfların kapağının dahi açılamadığını söyleyen Gerçeker, “Görevi kötüye kullanmak ve soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek” suçlamasıyla hakim karşısına çıkan Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz hakkında Yargıtay'ın 2,5 ay içinde verdiği jet kararına değinmedi.

HABERAL İÇİN 1.5 AYDA KARAR

Ergenekon davası sanıklarından Mehmet Haberal'ın kendisini tahliye etmedikleri gerekçesiyle Ergenekon davasına bakan 9 hakim hakkında açtığı tazminat davası yine Yargıtay'ın jet kararları listesinin üst sıralarında yer alıyor. Davaya bakan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, meslektaşlarını 1.5 ay gibi bir sürede 1.5'er bin TL tazminata mahkum etmişti.


Karar süresi ortalama 5 yıl

Yargıtay'ın temyiz başvurularını ortalama 5 yılda yanıtladığı ortaya çıktı. Yüksek mahkemenin "tecavüz, dolandırıcılık, zimmet" gibi suçlarda 4 yıla kadar karar verdiği tespit edildi.

Şefaatli Asliye Ceza Mahkemesi'nden gelen uyuşturucu kaçakçılığıyla ilgili bir davayı 5 yılda karara bağlayan Yargıtay'ın, Rize Ağır Ceza Mahkemesi tarafından sonuçlandırılan bir zimmet davasını ise 4 yılda karara bağladığı ortaya çıktı. Yargıtay, Seydişehir Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen "ırza geçme" davasını ise 5 yılda karara bağlamış.


ŞİİR HAPSİ İÇİN ÖZEL KURYE

Yargıtay'ın jet hızıyla verdiği bir başka karar ise Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile ilgili karardı. Okuduğu şiir sebebiyle siyasetten uzaklaştırılan Erdoğan 2002'ın 2002 yılındaki milletvekili listeleri verilirken Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi'nin verdiği adli sicil kaydına rağmen Yargıtay dava dosyasını özel kuryeyle Ankara'ya getirterek jet kararıyla dosyanın getirildiği toplanarak Erdoğan'ın ismini milletvekilleri listesinden sildirmişti.