Topraksız tarıma Halkbank desteği

Aa
00:0031/10/2007, Çarşamba
G: 31/10/2007, Çarşamba
Yeni Şafak
Topraksız tarıma Halkbank desteği
Topraksız tarıma Halkbank desteği

Halk Bankası, 22 milyon çiftçiye destek olmak ve topraksız kültür üretimini desteklemek için, hem TL, hem de döviz bazında topraksız tarım kredisini hizmete sundu

Halk Bankası, topraksız kültür üretimini desteklemek amacıyla topraksız tarım kredisini hizmete sundu. Halk Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, kontrollü sera şartlarında ve topraksız bir ortamda bitkilerin tüm besin ve su ihtiyaçlarının eriyik halinde belirlenmiş bir sistem ve donanım vasıtasıyla verilmesi olan topraksız kültür yöntemini kullanan üreticilerin, topraksız tarım kredisiyle her türlü modernizasyon, kalite yükseltici, kapasite artırıcı, işletme yenilemeye yönelik yatırımlar ile işletme sermayesi ihtiyaçlarını karşılayabildikleri belirtildi.

İŞLETME 2, YATIRIM 5 YIL VADELİ

Kredi kapsamında üretim yapılacak arazi, konstrüksiyon (sera iskeleti, sera örtüsü, havalandırma), ısıtma sistemi, sulama, gübreleme, iklimlendirme sistemleri, ısı ve gölgeleme perdesi, jeneratör, trafo gibi her türlü ana yatırım karşılanıyor. Kredinin üst limiti projeye ve ihtiyaca göre tespit edilecek. Kredi hem YTL hem yabancı para olarak kullandırken, yatırım ve işletme kredisi olarak veriliyor. Yatırım kredileri 2 yıldan az olmamak kaydıyla, azami 5 yıl vadeli, işletme kredilerinin ise azami 2 yıl vadeli olarak sunuluyor. Kredi, vade ve geri ödemelerinin hasat dönemlerine uygun olarak belirlendi.

YENİ POTANSİYEL ÜLKE TÜRKİYE

Halk Bankası Esnaf ve KOBİ Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Şahap Kavcıoğlu, standartları yüksek, kaliteye önem veren ve rekabet yeteneği artmış bir tarım sektörünün oluşmasına destek vermeyi hedeflediklerini, Türkiye'de geçimini tarımla sağlayan 22 milyon çiftçiye destek olmak amacıyla traktörden seracılığa kadar her alanda uygun koşullarda kredi imkanı sağladıklarını belirtti. Kavcıoğlu, günümüzde topraksız üretimin özellikle Batı Avrupa'da ve İsrail'de yaygın olarak uygulandığına dikkat çekerek, Hollanda ve İspanya'nın bu konuda en başarılı örnekleri oluşturduğunu, yeni potansiyel ülkenin ise en uygun şartları taşıyan Türkiye olduğunu vurguladı.


İngiltere buldu, Hollanda geliştirdi

İlk kez 1930'da İngiltere'de Kaliforniya Üniversitesi'nden Profesör Doktor William Gericke tarafından temeli atılan topraksız tarım yöntemi İngiltere tarafından geliştirildi. Türkiye'de ise ilk olarak 1995'de Antalya'da Agroser adlı serada kullanılmaya başlandı. Bugün topraksız tarım tekniği yaklaşık 30 serada başarıyla uygulanıyor. Seraların çoğu ihracat ağırlıklı üretim yapıyorlar. Geleneksel yöntemle satış fiyatı yaklaşık 1 YTL olan bir kilo domates, topraksız teknikle

üretildiğinde 3.5 YTL'den piyasaya çıkıyor. Türkiye için pahalı olan bu ürünün Avrupa'da alıcısı çok. Türkiye'de bu yöntemli ağırlıklı olarak domates ve biber üretiliyor. Türkiye, topraksız tarım konusunda ciddi hedeflere sahip. İzmir Dikili'de 250 dönümlük arazide topraksız tarım yapan Agrobay Seracılık, yeni kuracağı 150 dönümlük sera ile Meksika'nın elinde bulunan en büyük topraksız seraya sahip ülke unvanını da Türkiye'ye kazandıracak.