Bodrum'da yaşanan orman yangınlarında zarar gören ağaçların kesim işlerini yapan işçiler, aileleri ile birlikte naylon çadır ve ahşap barakalarda kalıyor.
Bodrum'da meydana gelenorman yangınlarında zarar gören ağaçların kesim işleri ile uğraşan işçiler, aileleriyle birlikte naylon çadır ve barakalarda yaşıyorlar.
Kesim işçileri, Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Milas Orman İşletme Şefliği sorumluluk alanındaki yanan sahalarda bulunan ağaçları kesip, kabuklarını sıyırma yöntemi ile soyarak nakliyatını gerçekleştiriyor. Bu işler için ormanlık alanda yaşamak zorunda kalan işçiler, alana kurdukları çadırlar ile barakalarda yaşam mücadelesi veriyorlar.
Bodrum'un Kızılağaç Köyü yakınında bulunan ormanlık alanda kesim işleri yapan 73 yaşındaki Hasan Hüseyin Kılınç, çalışmak için ailesi ilebirlikte Antalya'dan 2 yıl önce Bodrum'a geldiğini belirterek, şunları söyledi: "Çocukluğumdan beri bu işi yapıyorum. Ailemle birlikte dağ başında yaptığımız naylon çadırlarda ve ahşap barakalarda kalıyoruz. Bizim devletten tek isteğimiz bizlere bir sosyal güvence sağlanması. Ormanda 1 ton odun kesince veya tomruk hazırlayınca 60 YTL kazanıyoruz." Ağaç kesimi için Antalya'dan gelen Nurten Kılınç, eşinin her sabah günün ağarması ile birlikte ormana kesime gittiğini belirterek, "27 yaşındayım, 20 yıldır bu şekilde yaşıyoruz. Çamaşır, bulaşık ve yemek konusunda çok sıkıntı yaşıyoruz. Bulaşık ve çamaşır makinesi kullanma şansımız olmadığı için açık havada tahtalardan yaptığımız mutfakları bulaşık ve çamaşır temizliği için kullanıyoruz" dedi.
Ailesi ile birlikte ahşap bir barakada yaşayan 10 yaşındaki Gül Kılınç, 3. sınıfa gittiğini belirterek, "10 yıldır ahşap barakalarda ailemle birlikte yaşıyorum. Büyünce en büyük hayalim kuaför olmak. Ders çalışmadığım zamanlarda çadırda küçük kardeşime bakıyorum ve kardeşlerim Funda (7) ve Gülçin'e (6) ders çalıştırıyorum" dedi.
Kardeşi Gülçin Kılınç, "Okula 3 kardeş birlikte gidiyoruz. Okulubitirince öğretmen olmayı hayal ediyorum" diye konuştu.
Köyde bulunan ilköğretim okulunda eğitim gören 3 kardeş, ödevlerini hava kararmadan önce hazırladıklarını söyledi.
Adana'nın Kozan ilçesinden 2 yıl önce eşi ve çocukları ile Bodrum'agelen 45 yaşındaki Emine Gönül, "Dağ başında medeniyetin bütün imkanlarından uzak yaşıyoruz. Elektrik, su yok. Zor şartlarda yemek hazırlıyoruz. Kazandığım para ile kızımın düğününü yapacağım. Şimdiden çeyizini hazırlamaya başladım" dedi.
Adana'dan Bodrum'a eşi ve 3 çocuğu ile çalışmaya gelen Senem Cengiz ise "Günlük yaşam dağda çok zor. Suyu başka yerden taşıyoruz. Özellikle temizlik ihtiyaçlarımızı karşılamak çok zor" diye konuştu. Orman kesim işçilerinin okula gitmeyen çocukları ise yangınlarda zarar gören ormanlık alanlarda kendi aralarında oyunlar oynuyorlar. Bölgede,12 ailenin orman kesim işinde çalıştığı öğrenildi. Yanan ormanlık alanlardaki ağaçları kesmek için çevre illerin yanı sıra Adana, Antalya, Isparta, Bursa gibi uzak illerden de Muğla'ya işçi geliyor.