Türkiye borçsuz yükselecek

00:006/11/2010, Cumartesi
G: 6/11/2010, Cumartesi
Yeni Şafak
Türkiye borçsuz  yükselecek
Türkiye borçsuz yükselecek

IMF'nin Mali Gözlem Raporu'nun (Fiscal Monitor) kasım ayına ait olan bölümü açıklandı. Rapora göre, yükselen Avrupa ülkelerinde Türkiye hariç, borç oranlarının artması bekleniyor

IMF'nin Mali Gözlem Raporu (Fiscal Monitor)'nun Kasım ayına ait olan bölümü açıklandı. “Mali Çıkış: Stratejiden Yürürlüğe” başlığı verilen raporda, “Yükselen Avrupa ülkelerinde Türkiye hariç, borç oranlarını artması bekleniyor” denildi. IMF Mali İlişkiler Birimi Direktörü Carlo Cottarelli Uluslararası Para Fonu (IMF), özellikle gelişmiş ülkelerin açıklarını azaltmaya başladıklarını, ancak planlarında güven kaybı yaşayabilecek yüksek riskli yatırımcı sektörlerin de bulunduğunu bildirdi.

RİSKLİ SEKTÖRLER SÖZ KONUSU

Raporda, yükselen Avrupa ülkelerinde Türkiye hariç, borç oranlarının artmasının beklendiği de belirtildi. Özellikle gelişmiş ülkelerde mali düzenlemelerin gelecek yıldan itibaren farklı hızlarda uygulanmaya başlanacağını bildiren IMF, adımların “mali temellerin iyileştirilmesi ve ekonomik toparlanmaya desteğin çekilmesinde bir kesintiye uğramadan sakınma gereği” karşısında yerinde olduğunu belirtti.

EKONOMİLERDE FARK VAR

Stratejiden Yürürlüğe” başlığı verilen raporda, düşük bütçe açıkları ve güçlü büyümenin 2011'de yükselen ekonomilerde borç oranlarını ortalama yüzde 37.2'ye düşürmesinin beklendiği belirtildi. Raporda, “Ancak, en hızlı büyüyen Asya ve Latin Amerika bölgelerinde beklenen en büyük düşüşlerle birlikte, ekonomiler arasında önemli farklılıklar bulunuyor" denildi. Rapora göre, küresel olarak mali politika “talebe destekten” tedrici olarak “açıkların azaltılmasına” yönelmeye başladı. Ancak mali riskler, GSYİH'nın yüzdesi itibarıyla kamu borç oranlarının hala hızla yükselmekte olduğu gelişmiş ekonomilerde yüksek kalmaya devam ediyor.


Cottarelli'den haberler

“Birçok ülkenin mali düzenlemeleri kapsayan planlarını yayımlaması”nı iyi haber olarak açıklayan Cottarelli, şöyle devam etti: “Birçok ülke için uzun vadeli borç hedefleri açık bulunmuyor. Borç sorununu istikrara kavuşturma konusunda kriz öncesi düzey mi yoksa 2007'deki noktaya ya da daha altına indirmek mi olduğu açık değil."


Türkiye, 2009'daki orta vadeli programın mali hedeflerine bağlı kalacak

Türkiye için Mali Politika Varsayımları: Mali projeksiyonlar yetkililerin, Eylül 2009'da açıklanan Orta Vadeli Program'da varsayılan mali hedeflere bağlı kalacaklarını varsayıyor. Türkiye için veriler ve eğilimler: Bu Rapor ve Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda belirtilen genel kamu dengesi, faiz dışı fazla ve dönemsel faiz dışı fazlaya ilişkin rakamlar, yetkililerin hala net ödünç verme rakamlarını içeren resmi istatistiklerinden ya da ülke raporlarından farklılık göstermektedir. Rakamlarda görülen, Türkiye'nin resmi istatistiklerinden bir başka farklılık da özelleştirme gelirlerinin dışarıda tutulması. Ülkelerin yüzde 90'ının, gelecek yıl, 2010'a göre rekor ölçüde küçük açıklar verecekleri tahmin ediliyor.