Kene bir yılda 55 kişinin canını aldı. Kenenin neden olduğu Kırım Kongo Kanmalı Ateşine en fazla 55 yaş üstündekiler yakalanırken, en çok ölüm ise Çorum'da oldu.
Türk Sağlık-Sen'in kene raporu çarpıcı sonuçları gözler önüne serdi. Sendikanın Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı nedeniyle 2008'de yaşanan ölümlerle ilgili yaptığı araştırmaya göre keneden bir yılda 55 kişi öldü. Keneye bağlı ölümler yıl içerisinde ilk olarak mayıs ayında son olarak ise eylül ayında görüldü. Keneden en fazla ölüm Çorum'da gerçekleşirken, KKKA'dan en çok 55 yaşının üstündeki insanlar hayatını kaybetti.
Araştırmada keneye bağlı ölümlerin hangi illerde yaşandığına dair bilgilere yer verilerek Türkiye'de kenenin haritası çıkarıldı. Sonuçlara göre Kene nedeniyle toplam 24 ilde ölüm vakası görüldü. Çorum 9 ölümlü vaka ile KKKA hastalığı nedeniyle vatandaşların en fazla hayatını kaybettiği il oldu. Karabük'e bağlı Eflani ilçesinde de bir yılda 7, Tokat'ta 5, Sivas'ta ise 4 kişi KKKA nedeniyle hayatını kaybetti. İllere göre ölüm vakaları ise şu şekilde sıralandı; Çorum:9, Karabük: 7, Tokat: 5, Sivas ve Kastamonu: 4, Gümüşhane: 3, Bolu, Yozgat, Amasya, Ankara ve Samsun: 2, Rize, Konya, Bingöl, Çanakkale, Giresun, Isparta, Bursa, Çankırı, Gaziantep, Sakarya, Ordu, Burdur ve Malatya: 1
Araştırma sonuçlarında keneden ölümlerin hangi aylarda yaşandığı ile ilgili bilgiler de yer aldı. Araştırmaya göre kene nedeniyle ölüm vakaları 5 ay içinde görüldü. En çok vakanın gerçekleştiği ay ise 18 kişinin hayatını kaybettiği haziran ayı oldu. Mayıs ayında 15, Temmuz ayında 16, Ağustos ayında 4 ve Eylül ayında 2 kişi hayatını kaybetti. Keneden İlk ölüm 3 Mayıs'ta Samsun'da görülürken son ölümlü vaka ise 11 Eylül'de Malatya'da yaşandı.
Araştırmada keneden hayatını kaybedenlerin yaşlarına ilişkin de istatistiklere yer verildi. Sonuçlara göre 2008 yılında keneden 0-30 yaş arasında 8 kişi, 30-55 yaş arasında 15 kişi, 55 ve üzeri yaşlardan ise 27 kişi hayatını kaybetti. Keneden hayatını kaybedenlerin en genci 12 yaşında en yaşlısı ise 84 yaşındaydı.
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci araştırmaya ilişkin yaptığı açıklamada keneden hayatını kaybeden insanların sayısının her yıl arttığını belirterek, “2006'da 27 ölüm, 2007'de, 33 ölüm, 2008, 55 ölüm vakası yaşanmıştır” dedi. Kahveci, Sağlık, Tarım ve Orman Bakanlıkları'nın bir araya gelip kene ile ilgili önlemleri nisan ayına kadar alması gerektiğine işaret ederek, “Aksi takdirde 2009'da daha çok keneye bağlı ölüm vakası gerçekleşecektir. Ayrıca Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının yoğun olarak görüldüğü bölgelerdeki büyük hastanelerde kene birimleri oluşturulmalı, burada görev yapan personel bu konuda eğitilmelidir” diye konuştu.