Genelkurmay Başkanlığı, İsrail'den bir şirkete ihale edileceği gerekçesiyle tartışmalara neden olan Türkiye-Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesi için bu konuda uluslararası deneyime sahip NATO'nun NAMSA teşkilatını önerdi
Genelkurmay Başkanlığı, Suriye sınırının mayınlardan temizlenmesinde uluslararası deneyime sahip NATO İkmal ve Bakım Teşkilatı'nı (NAMSA) ilgili makamlara önerdiklerini açıkladı. Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, haftalık basın bilgilendirme toplantısında, ihalesi 44 yıllık toprak kiralama karşılığı İsrail'e verileceği iddiasıyla Meclis'te tartışmalara neden olan Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesine ilişkin soruları cevapladı.
Gürak, mayınlı alanın yaklaşık olarak 510 kilometre uzunluğunda, ortalama 350 metre derinliğinde ve 178 milyon 500 bin metrekare büyüklüğünde olduğunu söyledi. TSK'nın sahip olduğu mayın temizleme yeteneğinin muharebe alanındaki askeri ihtiyaçlara cevap verecek yeterlilikte olduğunu belirten Gürak, “Bu büyüklükteki mayınlı bir alanın temizlenebilmesi için mevcut teçhizattan tamamen farklı, halen TSK'da mevcudu bulunmayan, modern mayın temizleme teçhizatına ve özel eğitilmiş uzman personele ihtiyaç vardır” dedi.
Gürak, Genelkurmay Başkanlığı'nda yapılan çalışma sonucunda söz konusu teçhizatın tedarik sürecinin uzun zaman alacağı ve maliyetlerdeki olası artışlar nedeniyle ekonomik kayıpların olabileceğinin değerlendirildiğini kaydederek, “Bu nedenlerle mayın temizliğinin, bedeli ödenmek kaydıyla hizmet alımı yöntemiyle yapılması ve bu kapsamda uluslararası deneyime sahip NATO İkmal ve Bakım Teşkilatı'nın (NAMSA) öncelikli olarak dikkate alınması uygun bir hareket tarzı olarak düşünülmüş ve bu görüşler, zamanında ilgili mercilere gönderilmiştir' diye konuştu.
Yunanistan'ın Larissa şehrinde bulunan NATO'ya ait bir askeri üssün önümüzdeki dönemde bir Türk general tarafından yönetileceğine ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine Tuğgeneral Gürak, NATO Askeri Komite Genelkurmay Başkanları toplantısında sağlanan mutabakat ile ilgili bilgi verdi.
Türkiye'nin almış olduğu 10 yıldızla NATO'daki general ve amiral kadrolarının dağıtımı açısından ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya'nın ardından 7. sırada geldiğini bildiren Gürak, “Bu durum bize NATO askeri yapısında daha etkin temsil edilme imkanı kazandıracaktır. Bu kapsamda Larissa'da bulunan Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi Komutanı kadroları, komutan rütbesi tümgeneral ve komutan yardımcısı tuğgeneral, Türkiye ve Yunanistan arasında dönüşümlü olarak yürütülecektir. Komutan bir ülkeden olunca komutan yardımcısı diğer ülkeden olacaktır” dedi.
Tuğgeneral Gürak'a gazeteciler Ergenekon soruşturması kapsamında firari Bedrettin Dalan'ın Poyrazköy'deki arazisinde bulunan mühimmatla ilgili hakkında gözaltı kararı bulunan SAT Yarbay Mustafa Türkan Ecevit'in durumunu da sordu. Gürak “Bu yarbayımız, halen yurt dışında bir gemide görevli. Döndüğünde gerekli adli işlem yapılacaktır” dedi. Gürak, Diyarbakır'da bir okula girerek öğrenci döven, Jandarma uzman çavuş hakkında da Jandarma Genel Komutanlığı'nın gerekli incelemeyi başlattığını söyledi.