Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, “IMF'yi öcü gibi görmüyoruz. Yedek akçe için anlaşma yapılabilir” dedi
IMF ile anlaşmaya mesafeli duruşu ile bilinen kurumlardan Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON), sözkonusu anlaşma için ilk defa yüksek sesle bir sakınca görmediğini açıkladı. 100 Türk işadamıyla Kahire'de gerçekleştirilen ticaret zirvesi sonrasında basın mensuplarına değerlendirmelerde bulunan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, “Bazılarıyla görüş ayrılığına düşebiliriz. Ancak IMF'yi öcü gibi görmüyoruz” diyerek tutumunu belirledi
IMF ile anlaşmanın devletin finansmanı için bir alternatif olduğuna dikkat çeken Rızanur Meral, şöyle devam etti: “Kriz nedeniyle devletin vergilerinde de bir düşüş var. Açığı kapatmak için bankalardaki parayı reel sektör yerine devlet kullanıyor. Eğer IMF ile anlaşma olursa devletin açığını kapatmak için 'Yedek akçe' olarak bir alternatif değerlendirilmiş olacak ve bankalardaki para atıl kalacağından maliyeti, yani faizi düşecek. Sözkonusu anlaşma için hükümet uygun şartları yakaladığını açıklıyor. Türkiye'nin çıkarlarına uygun ve faizleri düşürecekse neden olmasın.”
Komşulara ihracat artışında THY'nin yeni ve daha fazla uçuş açılımının büyük rolü bulunduğunu vurgulayan Meral, IMF anlaşması ile benzer bir açılımı bankaların yapabileceğini söyledi. Bankaların yurtdışında yapılanmasına kamu bankalarının öncülük yapmasıyla diğerlerinin de takip edeceğini anlatan Meral, “IMF'dan kaynak gelir ve bankaların kârlılığında normalleşmeye dönülürse (Şu anda dünyada olmayan bir durum var) bankalar da yurtdışına açılırlar” diye konuştu.
Küresel krizin başlangıcından bu yana TÜSİAD, IMF'nin vazgeçilmezliğini savunup derhal anlaşmanın imzalanmasını savunurken, TUSKON anlaşmaya şartların uygun hale gelmesinden dolayı imza atılabileceğini açıkladı. MÜSİAD ve ASKON ise yolla IMF'siz devam edilmesinde ısrarlı. Öte yandan TUSKON Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer, işadamlarının Mısır'a yatırım yapmasının sanılanın aksine Türkiye'de bir istihdam daralmasına neden olmadığını belirterek, “Çünkü Avrupa ve ABD pazarını Türkiye'de iken kaybedenler Mısır'a gitti. Teknolojisi eskiyen o fabrikalar zaten atıldı, istihdam oluşturmuyordu” dedi.