Meclis, 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasının önünü açarak tarihi bir karara imza attı. Muhalefet partilerine mensup milletvekilleri ise kendilerini inkar etti. Madde görüşülürken 12 Eylül'ü ağır biçimde eleştiren ve yaşadıkları baskıları anlatan MHP'liler değişikliğe ret oyu verirken, CHP ve BDP'liler salonu terk etti.
12 Eylül darbecilerini koruyan geçici 15. maddenin Anayasa'dan çıkartılmasını öngören değişiklik teklifi 336 oyla kabul edildi. Anayasa paketinin en sembolik maddesi olarak görülen 25. maddenin oylanması öncesinde MHP, CHP ve BDP temsilcileri 12 Eylül'ü işkenceler, idamlar ve diğer insan hakkı ihlallerine vurgu yaparak ağır biçimde eleştirdi. Sıra oylamaya geldiğinde pakete muhalefet etmek adına MHP'liler ret oyu kullandı. CHP ve BDP salonu terk etti.
Geçici 15. maddeyi anlayabilmek için öncelikle 12 Eylül 1980'de ne olduğuna bakmak gerektiğini söyleyen CHP'li Ali Rıza Öztürk şöyle konuştu: “Tek celsede idam kararları verildi, hukuk ortadan kaldırıldı. İnsanları kanla, şiddetle boğan böylesine zalim yönetimi Türkiye'ye getirenlerin korunmaya ihtiyacı vardı. Onun için geçici 15. maddeyi koydular. Demokratik hukuk devletinde böylesine hukuk dışı bir madde olamaz.”
BDP'li Hasip Kaplan, “Hala içim acıyor. O işkenceciler, o darbeciler, korumalarla, altlarında devletin araçlarıyla, rütbeleriyle meydanlarda geziyorlar ama mağdurlar hala başını kaldıramıyor. Bu ayıp hepimize yeter” değerlendirmesinde bulundu. MHP İstanbul Milletvekili Atilla Kaya, Öztürk ve Kaplan gibi 12 Eylül'de kara tablosunu çizdi ve geçici 15. maddenin Anayasa'daki varlığının utanç verici olduğunu söyledi. “Biz 12 Eylül'ün astıklarındanız” ifadesini kullanan Kaya'nın konuşmasını MHP lideri Bahçeli de ayakta alkışladı.
Gizli oylamaya 407 milletvekili katıldı. Oylamada 336 kabul, 70 ret oyu kullanıldı. 1 oy da boş çıktı. Teklifin 25. maddesi, Anayasa'nın, 12 Eylül dönemindeki Milli Güvenlik Konseyi üyeleriyle bu dönemde kurulan hükümetler ve Danışma Meclisi'nde görev alanların yargılanmasını önleyen, geçici 15. maddesini yürürlükten kaldırmayı öngörüyor. Bu konuşmaların ardından CHP ve BDP'lilerin salonu terk etmesi MHP'nin ise ret oyu vermesi ilginç bir tercih olarak kayıtlara geçti.
Geçici 15. maddesinin yürürlükten kaldırılmasını öngören 25. maddesi üzerine, AK Parti Grubu adına Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı söz aldı. Geçici 15. maddenin, aynı zamanda darbe heveslilerine cesaret ve güven verdiğini belirten Bahçekapılı, darbe yapanın da darbeye teşebbüs edenin de yargıya hesap vermesi gerektiğini söyledi.
Geçici 15. maddenin kaldırılması için kullanılacak oyların önemli olduğunu kaydeden Bahçekapılı, bu görev halkın, milletvekillerine yüklediği sorumluluğun yerine getirilmesi olarak kabul ettiğini ve bundan onur duyduğunu söyledi. Bahçekapılı, “Elbette oy kullanmamak da bir haktır. Ama öyle anlar vardır ki oy vermek tarihi bir sorumluluk arz eder” diye konuştu. Bahçekapılı, daha sonra, 12 Eylül darbesinde idam edilen sağcı ve solcuların isimlerini sıralayarak, “Onları, kabul oylarımızla selamlayalım. Ben bugün, Anayasa değişikliği teklifinde imzası olan milletvekili olarak rahat uyuyacağım. Çünkü Geçici 15. maddenin Anayasa metninden çıkarılmasına yönelik verdiğim kabul oyu ile bir nebze olsun vicdanımı özgürleştireceğim” diye konuştu.