Silah bırakması için PKK'yı ikna etmeye çalışıyorum

Cihan
00:0028/08/2009, Cuma
G: 28/08/2009, Cuma
Yeni Şafak
Silah bırakması için PKK'yı  ikna etmeye çalışıyor
Silah bırakması için PKK'yı ikna etmeye çalışıyor

Irak Cumhurbaşkanı Talabani PKK'yı silahları bırakması için ikna etmeye çalıştığını söyledi

Türkiye'nin Kürt sorununu çözme çabalarını desteklediğini belirten Irak Devlet Başkanı, PKK'nın silahları bırakması için ikna edilmeye çalışıldığını söyledi. Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Reuters ajansına verdiği demeçte, "Türkiye'de Kürtlerin hakları konusunda yeni bir hava gördüğünü" ifade etti ve Türkiye'de hükümetin sorunu çözme çabalarını desteklediğini söyledi. Hükümetin demokratik açılımına atıfta bulunan Talabani, bunun "Orta Doğu'da barış, Türkiye'nin birliği ve Irak, İran, Suriye ve Türkiye'deki Kürtlerin çıkarına olduğu" ifadesini kullandı. Talabani, "Bu, Türkiye'de ileri doğru büyük bir adımdır. Kürtler bunu desteklemeli, bundan memnun olmalı ve bu politikaların sonunda başarılı olması için ellerinden gelenin en iyisini yapmalı" diye konuştu.


SİLAHA GEREK KALMAZ

Talabani, "Kürtlerin PKK'yı, barış önerilerini kabul etmesi, silahlarını bırakması ve ülkeye dönerek siyasi faaliyetlere katılması için iknaya çalıştığını" söyledi. Terör örgütü PKK'nın "demokratik çözümü kabul edeceği" görüşünde olduğunu kaydeden Irak Cumhurbaşkanı, "Bu sorunun silah ya da güç kullanmaya gerek kalmadan çözüleceğini düşünüyorum" dedi.


PKK terör listesinden çıkarılsın talebine red

Amerikan temyiz mahkemesi, Tamil Kaplanları ve PKK'nın ABD'nin terör listesinden çıkarılması girişimini sonuçsuz bıraktı. San Francisco'daki 9. Temyiz Mahkemesi, "İnsani Hukuk Projesi-Humanitarian Law Project" adlı kurumun, Amerikan başkanlarının bu örgütleri 'terörist' olarak nitelendirmesinin engellenmesi için açtığı davayı reddetti. San Francisco'daki mahkeme, eski ABD Başkanı George Bush'un terör örgütü listesi yapma ve bunların mal varlıklarını dondurma uygulamasının Anayasa'ya uygun olduğuna 2'ye karşı 1 oyla hükmetti. Bush, 1977'de çıkarılan ve ulusal güvenliğe tehdit olarak görülen ülkelere ekonomik yaptırımlar uygulanmasına imkan tanıyan yasayı, terör örgütlerini de kapsayacak şekilde genişletmişti.