Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişiklikle beraber tüm ilaçlarda yüzde 40'a varan fiyat indirimi gerçekleşecek. Ancak eczacı odaları durumdan pek de memnun değil
Konya Eczacılar Odası Başkanı Harun Kızılay, Sağlık Uygulama Tebliği'nde yapılan değişikliğin, neredeyse bütün ilaçların fiyatlarının yüzde 40'a kadar düşmesine neden olacağını söyledi. Tebliğin yurt dışı fiyat ve ilaç listesi ile ilaçlardaki iskontolara ilişkin hükümleri sonucu büyük bir fiyat düşüşü beklendiğini ifade eden Kızılay, 'Bu uygulama sürüdürülebilir bir uygulama değildir. Uygulama ilaç sektörünü büyük sorunlarla karşı karşıya bırakacak' dedi.
Kızılay, ilaçlardaki kârlılık oranının zaten çok düşük olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Türkiye'deki 24 bin eczanenin indirimi karşılayabilmesi mümkün değil. Kira ve personel giderleri son yıllarda çok arttı. Türkiye'de 24 bin eczanede yaklaşık 100 bin kişi çalışıyor. Önümüzdeki süreçte eczacıları çok sıkıntılı günler bekliyor.' İlaç sektörünün bu büyüklükte fiyat düşüşünü kaldıramayacağını, sektörün zaten çok zor durumda olduğunu, yüksek fiyat düşüşlerinin büyük hasarlar oluşturacağını savunan Kızılay, şöyle devam etti:
“Bu değişiklik, çok sayıda eczanenin kapanmasına neden olacaktır. Yakın gelecekte kronik hastalıklarda ve hayati öneme sahip bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların üretilememesi veya ithal edilememesi gibi bir tehlikeyle karşı karşıya kalabiliriz. Bu fiyat indirimiyle birlikte eczanelerin kaybetmiş oldukları ciro sonucu, tahmini yıllık zarar 1 milyar lirayı bulacaktır.'
Resmi Gazete'nin 18 Eylül'deki sayısında yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliği'nde, bazı ilaç gruplarında uygulanacak indirim oranlarının kapsamı genişletildi. İlaçların baz iskonto oranları orijinal ve jenerik ayrımı yapılmaksızın yüzde 11 olarak uygulanıyordu. Buna ek olarak, 20 yıllık olarak belirlenmiş ilaçlardan eşdeğer grubu olanların perakende satış fiyatı 10 TL'nin üzerinde olan ve jeneriği olmayan orijinal ilaçlara yüzde 24 baz iskonto yapılacak. Tebliğ'de, Yurt Dışı İlaç Fiyat Listesi'nde fiyat değişikliği yapılan ilaçlarla listeye eklenen ilaçlar da yayımlandı. Buna ilişkin hükümleri 14 Eylül 2009 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. İlaçlardaki iskontolara ilişkin hükümler ise tebliğin Resmi Gazete'de yayımlanmasından 45 gün sonra yürürlüğe girecek.